Gemeente Groningen: Geen twaalf, maar zes miljoen naar vliegveld Eelde

nieuws
Foto Andor Heij: Vliegtuig gaat op Groninger Airport Eelde landen.

De gemeente Groningen wil niet meer dan zes miljoen euro steken in Groningen Airport Eelde. Dat schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

Dat is de helft minder dan de 12 miljoen waarop de luchthaven had gerekend voor de komende tien jaar. Volgens het stadsbestuur kan met de bijdrage van zes miljoen een sluitend beleidsplan gemaakt worden. Groningen Airport Eelde zegt 46 miljoen euro nodig te hebben, maar door de lagere bijdrage van Groningen wordt dat 42,45 miljoen. De gemeente verwacht dat het bedrijfsleven nog 9,2 miljoen kan bijdragen. Het overige geld komt van de provincies Groningen en Drenthe, de gemeentes Assen en Tynaarlo en de Regio Groningen-Assen.

Het stadsbestuur zegt ook af te willen van de aandelen van de luchthaven. De eventuele opbrengst kan naar het vliegveld gaan. De gemeente Groningen vindt niet dat het tot de taken behoord om aandeelhouder te zijn van Groningen Airport Eelde.

Maandag praat de Groninger politiek over het voorstel. De gemeente zou eerst het voorstel achter gesloten deuren bespreken, maar door publicaties in de media komt het stadsbestuur nu al met het voorstel naar buiten.