Categorieën: Nieuws

Aardwarmteproject gemeente stil gelegd vanwege risico’s

Het aardwarmteproject wordt voorlopig stil gelegd. Dat heeft de gemeente donderdagmiddag bekend gemaakt. Er wordt eerst verder onderzoek gedaan naar de risico’s.

Het opboren van aardwarmte zou aardbevingsrisico’s met zich mee brengen. Onlangs werd er al een kleine beving gemeten in Paddepoel.

De aardwarmte zou duizenden woningen en gebouwen in Paddepoel, Selwerd en Zernike van energie voorzien. Het stoppen van het project kost de gemeente drie miljoen euro.

De gemeente gaat nog wel verder onderzoek doen naar de risico’s,  Daarnaast wordt er ingezet op alternatieve warmtebronnen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • de wethouder had de kritiek van sodm niet als zodanig herkend. die kwam kennelijk van buiten z'n bubbel.

  • En die wethouder, onder wiens verantwoordelijkheid al die miljoenen euri zijn uitgegeven/weggegooid, en die tot het laatst ons wijs wilde maken dat er niks aan de hand was..... die houdt nu de eer aan zichzelf en treedt af???

    • De volledige raad heeft het goedgekeurd en is dus mede verantwoordelijk. Onzin om op de man te spelen. De belangrijkste reden waarom het is afgeblazen het risicomijdende advies van SodM. Zij kunnen ook niet aangeven wat de reële risico's zijn, maar geven wel een negatief advies. Dat kost nu een bak geld. Die aardbeving onder paddepoel heeft ook niet geholpen en is ook een beetje verdacht. Dit is een geval het zeker voor het onzekere nemen.

  • Zo zie je maar, vanaf dag één een enorme politieke druk om dit ambitieus plan door te laten gaan en het toch niet zien aankomen? Wethouders zetten druk op vastgoedeigenaren (o.a. woningcorporaties) om mee te doen, laten een projectorganisatie leiden door mensen die niet de juiste competenties hebben en zijn nu totaal verrast. Wie gelooft dit nog? Hadden we ook al niet zo'n tram-dossier?

    En wie gaat dit nu betalen? Ik voorspel dat uiteindelijk een groot deel bij de huurders van corporaties terecht komt. Kunnen corporitiebestuurders aantonen dat hun huurders niet de dupe worden? Want..... is het niet denkbaar dat huurders straks meer voor warmte uit biomassa moeten betalen om de kosten van dit fiasco te drukken? Of hebben de heren corporatie directeuren echt ballen en zeggen ze 'tot hier en niet verder'.....?

    • regeren is vooruitzien; de woz-waarden voor volgend jaar zijn daarom behoorlijk opgekrikt (bij mij 15%).

  • Wat een prutser. Lekker blind achter je groene droom aanrennen zonder risico-analyse te maken. Ach, wij betalen wel. Gelukkig straks gemeenteraadsverkiezingen.

  • Opwarming en afkoeling van de aarde is van alle tijden. Klimaat-veranderingen aan de activiteiten van homo sapiens toeschrijven, is een ordinair verdienmodel. Daar zijn steeds meer serieuze wetenschappers het over eens.

    Plastic; daar maak ik me zorgen over

    • 'serieuze wetenschappers'?,je bedoelt zeker die wetenschappers die door de olie & gas maffia zijn ingeschakeld en betaald zijn net zoals zij vele tientallen jaren geleden wetenschappers inschakelde om te ontkennen dat er niets mis was met lood in de benzine.Ik zou zeggen houdt je kop lekker in het zand en laat hem daar,dan gaan wij verder met de orde van de dag.

    • Weleens van Freeman Dyson gehoord? Ander niveautje dan degenen (die al dan niet betaald) brullen dat mensen verantwoordelijk zijn voor de huidige kleine opwarming.

      En misschien eens naar de documentaire "Money as debt" kijken. Snap je waarom er nieuwe vraag gecreëerd moet worden om het instorten van monetaire kaartenhuis (met op schulden gebaseerde waarde van geld) te voorkomen. En waarom malle klimaathysterie in het leven is geroepen.
      Waar dus velen een leuke boterham aan verdienen. Bijvoorbeeld degene die in windmolens (kosten meer energie dan ze opleveren) zitten.

      Aarde heeft sinds haar bestaan grote temperatuurwisselingen gekend. Bijvoorbeeld een ongekend koude periode. Eentje waar de IJstijden niets bij waren.

      • Was dat allemaal op Fox & Friends te zien?
        Wel een beetje sukkelig om nu nog te denken dat klimaatveranderingen door menselijk handelen een verzinsel zijn van... Ja, van wie eigenlijk?
        Van al die duizenden wetenschappers die samen hebben besloten om de kluit te belazeren?

  • We vervuilen steeds meer en meer en het gat in de ozonlaag wordt kleiner en kleiner. CFK`s worden al jaren niet meer gebruikt, in ontwikkelingslanden worden door de gestegen levensstandaard aldaar de laatste decennia meer en meer vervuilende auto`s afkomstig uit o.a. Europa en Australie en hier verbannen op de weg gebracht.
    En hier rijden wij nu in auto`s welke zo langzamerhand schonere lucht uitstoten dan de steriele lucht welke je op een intensive care kunt vinden.
    Laat die Gijsbertsen nu dan eer eens op zijn eerder gedane uitspraken terugkomen in plaats van te willen doen geloven: Wir haben es nicht gewusst

  • Vroeger betaalden de olie maatschappijen de onderzoeken, nu het groene subsidiekartel.
    Is toch allang duidelijk, zodra enkele partijen een groene waas voor de ogen krijgen, dan mag het wat kosten.
    Terwijl de rest van de wereld allang heeft gezien dat de meeste projecten meer nadelen dan voordelen hebben.
    En niemand die het boetekleed zal aantrekken, in het bedrijfsleven zouden ze zonder wachtgeld in de ww worden gedumpt.

  • Complottheorie; SodM is onder druk gezet door de NAM (minister en aardolie maatschappijen), daarom nu kritiek op de risicoanalyse. Gemeente in de spagaat. Wat als er een beving komt en beide partijen naar elkaar gaan wijzen. Waar claim je dan de schade's?

    Wat levert de huidige ontstane situatie op? Voor stad Groningen een forse kans dat de voorgenomen verduurzaming niet wordt gehaald en dat ze hun financieel- en gezichts verlies moeten nemen. Voor de NAM dat een (deel van) de gasbaten blijven bestaan. Die 3 miljoen schade voor de stad is immers een fractie van de aardgasbaten voor de staatskas.

    Handig dus... de SdoM op basis van een ongrijpbaar risicoaspect laten zeggen dat het niet veilig is -los van hun gelijk-. Daarmee koop je tijd, om -hetzij langzaam verminderd- gas te blijven winnen, de staatskas te spekken en geen extra ongewenste discussie over de mogelijke veroorzaker van bevingen op te starten....

    Oja.... andere belangen; de huidige infrastructuur voor gas- en elektra zal hoe dan ook nog jarenlang onderhouden, beheerd en -voor elektra- zelfs uitgebreid moeten worden. Dat betaal je niet met afnemend gebruik. Dus hebben nutsbedrijven ook een vinger in de pap.....

    Helaas, de Groninger ambitie voor Geothermie was te groot en de regie kwam bij de verkeerde partij "WarmteStad". Nutsbedrijven, NAM en Minister gingen op zoek naar de zwakste schakel..... Door knullige bedrijfsvoering en te veel onkundige mensen met beperkte politieke invloeden strand een theoretisch prachtig plan. Wie durft daar zijn verantwoordelijkheid voor te nemen?

    Politiek is geen donder waard!

    • Miek.

      Vraagje. Energie onttrekken aan materie, kan dat van invloed zijn op het volume van die materie?

Recente berichten

‘Zondag zonovergoten, ook komende dagen veel zon”

Het is de komende dagen aantrekkelijk voorjaarsweer. De zon laat zich vaak zien en de…

6 uur geleden

PKC’83 speelt zich vrijwel veilig na winst op GVAV Rapiditas

PKC'83 won zaterdagavond de stadsderby tegen GVAV Rapiditas met 2-1. PKC speelde zich daardoor bijna…

7 uur geleden

Gorecht houdt zicht op nacompetitie na zege op FC Lewenborg

Door een 4-2 overwinning zaterdagmiddag op laagvlieger FC Lewenborg houdt Gorecht nog zicht op een…

7 uur geleden

Helpman wint topper tegen Groen Geel in 3C

Na de Clash van FC Groningen op vrijdagavond stond zaterdagmiddag de Kraker van Corpus op…

8 uur geleden

Verlengingsperiode seizoenkaarthouders FC start aanstaande maandag

Seizoenkaarthouders van FC Groningen kunnen vanaf maandag 12.00 uur hun seizoenkaart verlengen. Men ontvangt hier…

8 uur geleden

Vreedzaam protest op Broerplein bij Academiegebouw

Een groep van zo'n 150 tot 200 personen demonstreerde zaterdagavond op het Broerplein bij het…

9 uur geleden