Categorieën: Nieuws

Voedselbank Groningen opent nieuwe locatie

De nieuwe locatie van de voedselbank Groningen is vandaag feestelijk geopend. Burgemeester Den Oudsten en voedselbank voorzitter Ulfert Molenhuis openden de poorten van het nieuwe pand aan de Ulgersmaweg.

De voedselbank zat vanaf 2008 gevestigd aan de Oosterhamrikkade, maar moest daar weg omdat op die plek nieuwbouw gerealiseerd wordt. Toch is de voedselbank blij dat de locatie nog ‘in het centrum van de armoede zit’. Het nieuwe pand is onder andere gefinancierd door de gemeente Groningen, het Oranjefonds en een fonds uit de stad die onbekend wenst te blijven.

Het nieuwe pand is twee keer groter dan de vorige locatie. Er is onder andere een industriële koel- en vriescel, hierdoor kan het verworven voedsel nog langer goed blijven. De nieuwe locatie zal tevens gaan fungeren als een distributiecentrum voor andere voedselbanken in de provincie Groningen.

De voedselbank denkt in de toekomst meer gezinnen te moeten helpen. Ulfert Molenhuis vreest dat de BTW-stijging die kabinet Rutte III zal invoeren de armlastige Stadjers het hardst zullen raken. De Voedselbank heeft aangekondigd een tienpuntenplan te introduceren, dit plan moet iemand uit de armoede en weer terug in de maatschappij helpen. Zo fungeert de Voedselbank als re-integratiebemiddelaar en niet enkel als uitdeler van voedsel.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

    • De voedselbank bestaat alleen omdat het nodig is. Als de politiek eens in actie komt om de kredietverlening voor allerlei consumptieve zaken drastisch te beperken en deurwaarders en en incassobureau's een zorgplicht oplegt, dan waren we al een eind verder.

  • Hoe kun je nu een voedselbank "feestelijk" openen, het is toch verschrikkelijk dat zoiets moet bestaan?

  • Natuurlijk werken we aan het sluiten van de Voedselbank, maar dan zal de samenleving moeten kantelen. Daarom introduceren wij binnenkort het Tienpuntenplan om de armoede structureel fte verlichten. Als de samenleving breed bereid zou zijn meer te delen en vooral de rijkeren de armen de helpende hand toesteken, dan zou de Voedselbank over tien jaar haar deuren kunnen sluiten.
    Een team van 125 vrijwilligers die in staat zijn zo een verhuizing realiseren een iedere week 2.300 van eten voorziet, verdient wel een feestje, vinden wij!

  • Waar Den Haag mee moet beginnen is het verbieden van de boete op het niet betalen van de zorgpremie (bovenop de aanmaningskosten en deurwaarderskosten etc). Vaak is dit 1 van de eerste ""bezuinigingen" bij een persoon/gezin omdat de vaste lasten simpelweg te hoog zijn en of verkeerd uitgeven van geld. Ze komen er op een gegeven moment wel achter dat de zorgpremie toch betaald moet worden maar eer ze bij een instantie of persoon zijn die hun financiële gebeuren op orde kan stellen is die zorgpremie een enorm probleem geworden. En vaak worden ze ook nog de verzekering uitgegooid waardoor ze ook nog een duurdere moeten afsluiten. Crimineel gewoon, maffia praktijken.

    In mindere mate geldt dit ook voor energiebedrijven. Vaak mag/kan je bij de goedkopere niet meer en moet je een duurdere leverancier nemen (die met name flink verdienen op de vaste leveringskosten, kijk daar ook goed mee uit als je gaat overstappen).

    En wat gebeurd er met dat extra geld (die boetes van de zorgverzekering bijv.)? Waarvoor is dat nodig? Het is echt geen stimulans of stok achter de deur om die verzekering op tijd te betalen. Wat ik al zei, het is vaak van kiezen tussen eten of een vaste last betalen die niet direct nodig omdat je er niet gebruik van maakt dus niet direct zichtbaar is. Van een kale kip kun je niet plukken maar wel in een neerwaartse spiraal finaal naar de knoppen helpen.

    Financiële problemen, komen geestelijke problemen van, sociale problemen en mogelijk daardoor ook niet werkzaam kunnen zijn dus weer een vorm van een uitkering is nodig. En allerlei instanties die nodig zijn om zo'n persoon of gezin er weer bovenop te krijgen. Lijkt mij dat het onder de streep heel erg veel meer (belasting)geld kost dan om gewoon GEEN boete op te leggen bij het niet betalen van de zorgverzekering.

    Ik snap het gewoon niet meer. Hebben die lui in Den Haag enig vorm van realiteitsbesef? Dit lijkt mij een 1+1=2 het is toch hun taak dit zelf te kunnen bedenken?

Recente berichten

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

2 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

2 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

4 uur geleden

Topdrukte bij de bakkers: “We verkopen 10.000 oranjetompouces, het is een gekkenhuis”

Het is topdrukte zaterdag bij de bakkers in de gemeente. In Ten Boer zijn de…

6 uur geleden

Brand in meterkast zorgt voor schade in woning Oosterparkwijk

In een woning aan de Lindenlaan in de Oosterparkwijk heeft zaterdag aan het einde van…

7 uur geleden

Koningsnacht in Stad zonder incidenten verlopen: “Avond kwam wel laat op gang”

Koningsnacht 2024 is zonder incidenten verlopen. Dat laten de gemeente Groningen en de politie weten.…

7 uur geleden