Categorieën: Nieuws

“Reistijd Groningen – Amsterdam moet korter”

De reistijd tussen Groningen en Amsterdam moet korter worden. Dat meldt de Sociaal-Economische Raad van Noord-Nederland. Het korter maken van de reistijd is nodig om de economie in het noorden sterker te maken.

Verder moet er vanaf Groningen Airport Eelde nog een verbinding komen met een internationaal vliegveld, naast de huidige verbinding met Kopenhagen. ‘Het kennisnetwerk Groningen, de stormachtige ontwikkeling van Groningen als ICT-stad en het ontstaan van de ‘datazone’ Amsterdam-Groningen-Eemshaven heeft van Groningen een economisch knooppunt van nationale betekenis gemaakt’, aldus de SER in het rapport.

Een snelle trein naar Amsterdam is daarom van cruciaal belang. Het zal ook de druk op werken en wonen in de Randstad verminderen. De SER pleit ook voor een snellere verbinding naar Bremen en Hamburg. Dat is goed voor het vestigingsklimaat voor bedrijven in het noorden. Gedeputeerde Fleur Graper heeft het SER-rapport in ontvangst genomen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Ben ik heel benieuwd hoe. Heel veel sneller dan die 2 uur en 5 minuten kan niet. Misschien nog het overstappen eruit halen, scheelt 7 minuten. Uit mijn jeugd kan ik mij nog herinneren dat je toen wel zonder overstap naar Amsterdam centraal kon. Je moest alleen in het juiste treinstel gaan zitten bij opstap vanwege ontkoppeling in Zwolle.

    Problemen, treinen mogen en kunnen vaak niet sneller dan 160 km/u dacht ik. Kunnen vanwege drukte op spoor, wissels en limiet trein. Mogen, volgens mij is daar een wet van dat ze niet sneller mogen dan 160 km/u maar ik zit er niet zo in dat ik het zeker weet.

    Dus ik snap niet waarom de Sociaal-Economische Raad van Noord-Nederland nu ineens hiermee in het nieuws wil komen? De hogesnelheidslijn is al door onze neus geboord (van dat gereserveerde geld wordt nu gedeeltelijk het julianaplein etc bekostigd voorzover ik weet). En huidige infrastructuur lijkt mij niet haalbaar om het sneller te maken. Bijelkaar misschien 20 minuten winst als je overstappen en ALLE tussenstations eruit haalt. Maar of dat rendabel is (dus zonder subsidie)?

  • Ik heb in 2002-2004 aan Ex minister Carla Peys all het idee doortrekken Hanzelijn Kampen > Staphorst> Hoogeveen aangegeven met nieuw station te kampen zuide en spoor Hoogeveen tot Groningen met 150 cm uitelkaar halen en tevens Hoogeveen -Groningen de spoorweg overgangen eruit halen dan krijg je 32-35 min reistijd besparing tussen Groningen - Schiphol-Den Haag en heb zelf de HSL project begeleid en de Zuiderzeelijn ontraden er was slechts 2,7 miljard maar zou 9-11 miljard gaan kosten en 300 miljoen exploitatie te kort per jaar en zou geen NS tarieven krijgen ! Nu komt mn idee na vele keren het aan geroerd te hebben weer boven tafel. Beste mensen ik ben ook de man achter de verdubbeling N 33 !

Recente berichten

ETT Media maakt doorstart na faillissement: drie medewerkers nemen bedrijf over

ETT Media maakt een doorstart. Na het faillissement van begin maart hebben drie medewerkers besloten…

2 minuten geleden

Woensdag 24-uurs staking in Groningen voor betere cao Metaal & Techniek

Vakbonden FNV en CNV roepen hun leden in de Metaal & Techniek in Groningen op…

33 minuten geleden

‘Waarom vindt gedeputeerde Emmens een post over ‘hoogverraad’ van FDF interessant?’

De Statenfracties van D66, GroenLinks en de SP willen van het College van Gedeputeerde Staten…

1 uur geleden

Kwart leerlingen in Groningen voelt zich onveilig op school

Een kwart van de jongeren op scholen in Groningen en Drenthe voelt zich niet veilig…

2 uur geleden

Noorderlicht laat zich opnieuw zien

In de nacht van zondag op maandag was opnieuw het noorderlicht te zien. De afgelopen…

10 uur geleden

“Maandag opklaringen en wolkenvelden, komende dagen droog met op Hemelvaartsdag zonnige perioden”

De komende dagen gaan droog en wisselend bewolkt verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zijn er…

12 uur geleden