Praedinius viert 170-jarig bestaan met grote City-Game

Het Praedinius Gymnasium in de binnenstad viert deze dagen haar 170-jarig bestaan. Vrijdag werden de ruim achthonderd leerlingen van de school betrokken in het feestgedruis.

“We moeten op zoek naar een Groningse vlag”, zegt docent Jan Bode van de school terwijl hij op de Grote Mark staat. Om hem heen staan twaalf leerlingen die zoekend om zich heen kijken. “Ik zie een Italiaanse vlag, een Nederlandse, een Belgische.” Een leerling onderbreekt hem. “Misschien kunnen we in het VVV-kantoor kijken?”

Twee docenten hebben bedacht om als feestje een ‘Praedinianenstrijd’ te organiseren. “Alle leerlingen zijn opgedeeld in zo’n zestig groepjes”, zegt organisator Annet Henssen. “Ieder groepje krijgt een stuk of tachtig opdrachten mee die variëren in vragen die de algemene kennis bestrijken, tot het doen van opdrachten waar een foto of een filmpje van gemaakt moet worden. Die antwoorden moeten ze live via Whatsapp doorsturen naar het zenuwcentrum hier op het Praedinius waar de antwoorden gecontroleerd worden en punten worden toegekend.”

“Ik vind het heel erg leuk dat ze dit op deze manier vieren”, zegt een leerling. “Zojuist moesten we met ons groepje al liggend op de Grote Markt de letters ‘PG’ vormen. Erg leuk om te doen, en ook veel leuker dan lessen volgen in de schoolbanken.”

Het lustrum van het Praedinius wordt zaterdag afgesloten met een grote reünie waar naar verwachting honderden oud-leerlingen en -docenten op af zullen komen.