Onderzoek naar aanvaringen tegen bruggen

Er komt een onderzoek naar de vele aanvaringen tegen bruggen in het Van Starkenborghkanaal in de provincie. Dat meldt binnenvaartorganisatie BLN-Schuttevaer.

Aanleiding voor het onderzoek is de aanvaring afgelopen vrijdag bij het Friese Stroobos. “De vaarweg Lemmer-Groningen-Delfzijl is een route met een hoog oppas-gehalte”, zegt Leny van Toorenburg van de binnenvaartorganisatie. Enerzijds zou dit kunnen komen doordat bruggen op afstand bediend worden, anderzijds zou het ook kunnen komen door de verscheidenheid aan bruggen. “Een schipper moet zich elke keer weer aanpassen aan een andere situatie.”

De lijst met aanvaringen begint ondertussen erg lang te worden. Vorig jaar zomer voer er tot twee keer toe een schip tegen de Dorkwerderbrug. In dezelfde periode kwam er een schip vast te zitten onder één van de bruggen van de Oostersluis in de stad. Afgelopen voorjaar ramde een leeg tankschip de Gerrit Krolbrug, en anderhalve week geleden kwam een vrachtschip vast te zitten onder de Tafelbrug bij Zuidhorn.

Het onderzoek van de binnenvaartorganisatie moet uit gaan wijzen wat er precies op het Van Starkenborghkanaal aan de hand is, en welke veiligheidsmaatregelen eventueel nodig zijn. BLN-Schuttevaer werkt bij het onderzoek samen met Rijkswaterstaat, de provincies Groningen en Fryslân en een aantal verzekeraars.