Categorieën: Nieuws

Groningen wil meedoen aan proef voor legalisering wietteelt

Het nieuwe kabinet wil in zes tot tien gemeenten een proef starten met legale wietteelt. In de gemeenteraad van Groningen is een royale meerderheid vóór de legalisering. Burgemeester Peter den Oudsten heeft Groningen daarom inmiddels aangemeld als proeftuin.

De fracties van het CDA en de ChristenUnie in de gemeenteraad  stemden eerder tegen het plan. Beide partijen wilden op dit moment nog niet reageren op de plannen van het kersverse kabinet. D66 pleit al jaren voor de legalisering van wietteelt en hoopt dan ook dat Groningen één van de uitverkoren gemeentes wordt.

Het kan nog wel maanden duren voordat bekend wordt of Groningen daadwerkelijk mee mag doen aan de proef.

Lars de Leeuw

Bekijk reacties

  • Elke koffieshop kweekt al eeuwen voor zijn eigen klantenkring, dat criminliteit er mee omlaag gaat, met die legale teelt is een wassen neus. Het illegaal kweken zal gewon doorgaan, tegen veel lagere kosten ook nog eens, er is maar 1 oplossing: iedereen zelf 5 planten kweken (1m2) als dat is ingeburgerd grote kwekers harder aanpakken en als dat is gebeurd, legaliseren en reguleren. Nu reguleren levert niks goeds op. Het illegale kweken gaat gewoon door en de kwekerijen van de shops gaan exporteren. Het is een verslechtering.

  • " iedereen zelf 5 planten kweken (1m2) "
    Ik ben me daar gek.

    Maar hoe kom je er bij dat een thuiskweker goedkoper kan werken dan een gelegaliseerde beroepskweker? Vanwege vergunningen en wetten? Want daar kun je de "illegale" kweker dan ook op pakken.

  • Bart, ben je stoont ofzo? Ik zeg helemaal niet dat een thuiskweker goedkoper kan kweken dan een gelegaliseerde beroepskweker. Als je in een kraakpand kweekt, geen huur engeen stroom betaalt dan ben je inderdaad veel goedkoper uit. Vergunningen en wetten zijn prijsverhogend net als de btw die men kan gaan innen op wiet. Op zelf kweken zit geen btw. Verder weet je zeker dat er geen gif op je wiet zit, wat je bij shop wiet nooit zeker weet.
    Verder zal een legale kwekerij zwaar beveiligd moeten worden, niet alleen ivm overval gevaar maar ook omdat als er een handje vol stuifmeel bij de planten komt je de hele oogst niet meer kunt verkopen. Criminelen zullen niet stil gaan zitten. Verder kan iedereen 5 planten in de tuin neerzetten mits er geen overlast is. Daar kun je een jaar van roken. Veel gezonder. De enige oplossing is nog steeds de handel zwaarder aanpakken en verbieden en uiteindelijk met een schone lei herbeginnen en dan legaliseren, Nu lacht elke crimineel zich dood. De legale wiet kan niet tippen aan de illegale veel sterkere (lees Lekkerdere wiet). Het is wiet, weed, onkruid, het kan overal gratis groeien. Je bent er nauwelijks vakmanschap voor nodig, kan overal groeien. Nederland is het grootste export land in Europa, daarom hebben we een speciale situatie, Duitsland is importeur, die kan wel legaliseren maar in nederland wordt per jaar meer geld aan wiet geexporteerd dan aan gas! Dat is het hele probleem, we moeten hier eerst een stap terug doen voor we een stap vooruit kunnen doen. Legale kwekerijen vergroten de export.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

2 uur geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

4 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

5 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

5 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

7 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

8 uur geleden