Boze leraren willen massaal opnieuw in actie komen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De acties in het basisonderwijs moeten worden doorgezet. Dat blijkt uit een ledenpeiling van de Algemene Onderwijsbond. De meeste leraren kiezen daarbij voor een landelijke staking.

Leden van AOb konden de afgelopen week een enquête invullen waar ruim tienduizend leraren gehoor aan hebben gegeven. 96 Procent van hen wil doorgaan met actievoeren. Negentig procent geeft in de vragenlijst aan teleurgesteld te zijn in het regeerakkoord dat vorige week door het aanstaande kabinet werd gepresenteerd. In deze plannen is 275 miljoen euro uitgetrokken voor salarisverhoging en vijfhonderd miljoen voor werkdrukverlaging. De leraren willen dat er 1,4 miljard beschikbaar wordt gesteld om zo de grootste problemen in het onderwijs op te kunnen lossen.

Hoe vervolgacties er uit moeten gaan zien daar verschillen de meningen over. 63 Procent wil een landelijke staking zonder manifestatie. 32 Procent kiest voor een demonstratie in Den Haag en 23 procent lijkt het verstandig om een estafettestaking per provincie te organiseren.

Resultaten zijn niet onverwacht
“Veruit het grootste deel van onze leden vindt het regeerakkoord onvoldoende of volstrekt onvoldoende”, zegt Liesbeth Verheggen die voorzitter is van de Algemene Onderwijsbond. “Voor ons is dat niet onverwacht en het leidt ook tot een heldere conclusie: de acties zullen doorgaan. Andere organisaties zijn hun leden nog aan het peilen en de verwachting is dat deze resultaten eind oktober beschikbaar komen. Dit zal samen de basis vormen voor verdere afspraken over vervolgacties.”