Groningse studenten nagenoeg altijd gestrest

Groningse studenten zijn nagenoeg constant gestrest. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Groninger Studentenbond. “We zijn geschokt en we vinden echt dat er iets moet gebeuren.”

Het onderzoek werd gestart in februari. “We hadden het idee dat het qua gezonde studieomgeving niet helemaal goed ging”, vertelt voorzitter Sjoerd Kalisvaart van de Groninger Studentenbond. “Uiteindelijk hebben ruim vijfhonderd studenten van zowel de Hanzehogeschool als de Rijksuniversiteit meegewerkt aan een enquête. Uit die resultaten blijkt dat tweederde aangeeft zeer vaak stress te ondervinden.”

Behalve studiestress gaat het volgens Kalisvaart ook om prestatiedruk, het opbouwen van een netwerk en werken aan je CV. “Wij vinden dat er echt iets moet gebeuren. Personeel en studenten hebben baat bij een goede mentale gezondheid. Het wordt tijd dat de RuG en Hanze flink investeren in hun welzijnsbeleid en actief de student gaan opzoeken, en niet gaan wachten tot de student bij hen komt. Want vaak weten studenten niet eens dat er bijvoorbeeld een psycholoog in huis is.”