Categorieën: Nieuws

‘Boodschappen worden duurder dankzij nieuw kabinet’

De formerende partijen van het nieuwe kabinet overwegen om het lage btw-tarief te verhogen. Het lage-btw tarief van 6% wordt gehanteerd voor levensmiddelen zoals voedsel en medicatie, ook kappers en schoonmaakdiensten vallen onder dit tarief. 

De vier formatiepartijen bestaande uit; VVD, CDA, CU en D66 willen het tarief verhogen om lasten elders te verlagen. Het binnen geharkte geld zou zo de mogelijke inkomstenbelastingverlaging en mogelijke terugkeer van de basisbeurs kunnen compenseren. Of deze ideeën werkelijk ingevoerd gaan worden is niet bekend.

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen om een mogelijke stijging van het btw-tarief, onder andere kleine ondernemers vrezen veel inkomstenverlies bij een daadwerkelijke invoer van deze plannen. Het Centraal Planbureau berekent sinds vrijdag of de voorstellen bewerkstelligd kunnen worden.

 

Kevin Schilder

Bekijk reacties

 • Tuurlijk haal het maar weer bij de minima weg. Die worden relatief het hardst geraakt door dit soort maatregelen. Gezonde voeding duurder maken. Hoe bedenken ze het weer.

 • Zie je wel? Enorme meevallers, maar vóór het kabinet is geïnstalleerd wordt alles voor iedereen al weer duurder! B.T.W. naar 8%, eigen risico omhoog, zorgpremie omhoog, dat belooft wat! Wat een Héérlijk vooruitzicht met dit zootje.

 • Hoezo je gaat er op vooruit? Laten ze het koninghuis en de zuidas maar eens belasting betalen en stoppen met ``ontwikkelingshulp``. Scheelt een hoop geld, stop oorlogje spelen en de BTW hoeft niet omhoog.

 • De verzorgingsstaat moet ergens van betaald worden. Harde realiteit. Pluis de CBS cijfertjes maar na, huidige verzorgingsstaat kan het niet volhouden. En als het geld op raakt (of vanwege het geloof dat botst) dan komt er ook nog (burger) oorlog. Wij zullen het nooit meer zo goed krijgen als de Baby-Boom generatie en eerder. Pas als deze vergrijzing over is. En dan zijn wij al dood omdat we er onderdeel van zijn.

  Verzorgingsstaat problemen:
  - verspilling in de zorg op alle vlakken, van medicijnen tot management lagen/managers.
  - je mag het niet zeggen want anders ben je Wilders fan en of een rechtse nazi en of je discrimineert maar ik doe het toch: asielzoekers/vluchtelingen. Ze komen op late leeftijd met grote achterstand binnen zonder meebetaalt te hebben aan de verzorgingsstaat. Even los van de andere problemen zoals andere cultuur/mentaliteit en criminaliteit. Heel lief van veel mensen om ze te willen helpen in de regel heb ik daar geen enkel probleem mee, maar de verzorgingsstaat gaat dit op de lange termijn niet volhouden.
  - klimaat geloof ik niet in zoals wordt uitgelegd. Maar dit kost enorm ten gunste van de grote bedrijven en ambtenaren en managers. Ik ontken niet dat het niet bestaat alleen dat de oplossing waardeloos en duur en onmogelijk is: naar mijn mening is de enige echte oplossing geboortebeperking over de hele wereld (minder consumptie, minder economische groei). Wat gelijk weer een nadeel is voor Nederland ivm vergrijzing. Maar we moeten door die zure appel heen.
  - Europa: de EU moeten we niet willen (verspilling aan corruptie en ambtenaren naast dat je eigen zegje verliest als land). Een handelsnatie zoals voorheen de EEG ben ik helemaal voor.

  Naar mijn mening zijn dit de vier grootste problemen momenteel in Nederland. De rest is bijzaak om stemmen te winnen en populair naar de mond te praten. Geen enkele partij heeft dit vertegenwoordigd in zijn of haar verkiezingsprogramma.

  • K.Vaak ? Dat heeft toch te maken met zandstrooien en in slaap vallen ?Lukt je aardig , als ik je reaktie zo bekijk en lees .
   Vingertje wijzen . Verspilling in de zorg ? Welke zorg ? Er is (bijna) geen zorg meer . Tijdens het afbraakproces hieromtrent heb ik geen enkele politieke partij gehoord , ook die van de blonde kuifmans niet .
   Wat is volgens jou het verschil tussen de EU en de EEG ? "We willen weer een handelsnatie zijn". Zeker zonder de euro , en terug naar de guldentijd ? "Want vroeger was alles veel beter".
   Veel geschreeuw en weinig wol ; blijkbaar een Wilders-adept die hier aan het woord is ???

 • Wen er alvast maar aan. Immers steeds minder werkenden moeten het opbrengen voor meer en meer niet werkenden. Het verhogen van in dit geval het lage btw tarief en binnenkort de overige belastingen en heffingen zal structureel een jaarlijks terugkerend ritueel gaan worden.

  Kwestie van keuze`s maken, maar welke keuze je ook maakt, er zal altijd een groep benadeeld gaan worden.

  • Je hebt vast altijd VVD gestemd, en komt nu kom jij je eigen spiegel tegen, waardoor velen hun werk zijn kwijtgeraakt waar je nu op gaat fitten. De grootste mislukking en nooit vooruitgekeken in dit politiek spectrum was het verdrag van Maastricht, vrij verkeer van goederen en personen. Met nadruk op personen. Het heeft Nederland doen afglijden. De levensstandaard is nu eenmaal goedkoper in het voormalig Oostblok. En de salarissen in West-Europa daarentegen torenhoog. Ze komen dan 3 maanden seizoenarbeid in Nederland verrichten om vervolgens terug te keren. Het heeft het Nederlandse oervolk uitgehold. Ondertussen krijgen deze politieke partijen nog altijd steun van het klootjesvolk.

   • Even nuanceren Otto,

    A ik heb op een enkele VVD coryfee na, t.w. Dhr.Bolkestein, niets op, of ooit op gehad met de VVD en of haar ideeën.

    B De Poolse werknemer is in de BV Nederland aan het werk (gegaan) omdat de Nederlandse uitkeringsgerechtigde, fysiek in staat om te werken, zijn/haar neus ophield en nu nog altijd ophaalt voor die banen welke tegen betaling van het minimumloon nu dus door Poolse (inmiddels EU ) werknemers in zijn genomen.

    Waar dit in het verleden door Turkse gastarbeiders werd verricht, zijn het nu veelal Polen welke dit werk willen voeren en uitvoeren

    C. Als er een tegenstander is van het verdrag van Maastricht en het Schengen akkoord, denk ik te kunnen stellen, dat ik dat wel ben.

    D. Er zijn 2 groeperingen in dit land enigszins georganiseerd en dat is de link(s)er vleugel en het extreme aan de rechterzijde. De grootste groep, bestaande uit de zwijgende meerderheid, begint zich nu, spijtig genoeg, rijkelijk laat, te roeren.

    E. Ik zou wensen maandelijks € 10.00,00 aan inkomstenbelasting te moeten gaan betalen, echter daar kom ik niet voor in aanmerking. Ik weet wat er aan de onderkant van de samenleving, de lagere inkomensgroepen speelt, maar ook waar dit om de hogere inkomensgroepen gaat.

   • Het probleem ligt bij de werkgever Middenweg. Die willen zo goedkoop mogelijk dankzij het 'verdrag van Maastricht'. Die mogelijk hebben ze dankzij het 'verdrag van Maastricht'. Terwijl het oervolk hogere lasten heeft en dus niet op het loon kunnen inleveren. Het heeft dan ook geen structurele oplossing. Dit staat de mensen tegen. Een oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt aan de onderkant. En dan worden deze mensen, het oervolk ook nog eens uitgespeeld vanuit hun uitkering t/o deze Polen, Oostblokkers. Regeren is vooruitzien, maar ze sloegen hiermee volledig de plank mis.

  • En waarom is dat , beste Middenweg ? Er worden steeds meer werkzaamheden uitgevoerd als zogenaamde reintegratie (werken met behoud van uitkering . Werken voor je uitkering) . Daar door lijkt het alsof de mensen die "wel werken" het allemaal dragen voor de uitkeringstrekkers en profiteurs , maar niets is minder waar .
   Als we nou eens zouden beginnen met al die reintegratiemanagers een schop onder de kont te geven (zonder uitkering uiteraard , want het zijn allemaal freelancers een ZZP-ers) en de mensen die zij "managen" een gewone baan (dus geen "vrijwilligerswerk") te geven zou de vlag er heel anders bij hangen .
   Maar misschien dat het de komende jaren wat anders zal gaan nu het duo Jut en Jul (Mark en Jetta) uit elkaar is ?

 • wow, gelukkig zit GroenLinks en de PvdA niet om de onderhandelingstafel, dan zou het allemaal nog duurder worden. Maar weer allemaal regeltjes veranderen, reorganisatiekosten, hele administraties aangepast aan nieuwe tarieven. Laat het lekker zoals het was en verhoog de belastingschijven iets, scheelt alle ondernemers een flinke bom geld om de boel aan te passen.

 • Die rutte lacht zich een ongeluk. Verhoogt tarieven, versobert uitvoering, kijkt op het malieveld....leeg
  Nou, ze protesteren niet, dus dat kan dus nog wel een keer.

  Ik denk dat jullie allemaal wel weten dat hier klagen vanuit de comfort van je eigen bureau niet tot verandering zal leiden

 • Niet juist Otto,

  Het gros van de maakindustrie is uit Nederland verdwenen daar dit in het Verre Oosten veel goedkoper kon worden geproduceerd. De Nederlandse regering heeft destijds steken laten vallen doordat men niet of te laat doorkreeg, dat sectoren uit de maakindustrie meer en meer richting toen nog het Oostblok uit. En natuurlijk mag je de automatisering ook niet vergeten. Hoe mooi en makkelijk wellicht ook, diezelfde automatisering heeft ook veel banen doen verdwijnen

  Ga er maar gerust van uit dat er nog veel meer banen in dit land gaan verdwijnen, waardoor het probleem van minder werkenden en nog meer uitkeringen nog groter zal gaan worden. Tel daar de grote instroom van medelanders welke de laatste decennia dit land zijn ingestroomd bij op, waarvan het gros nog nooit heeft bijgedragen aan het betalen van belastingen en het hoe en waarom van tekorten wordt je snel duidelijk.

  Je komt er als BV Nederland gewoonweg niet onderuit om jaarlijks te gaan bezuinigen en de belastingen en heffingen te gaan verhogen.

  Terug naar 12 miljoen inwoners zou natuurlijk het mooist zijn, maar het is een utopie om te gaan geloven dat dit ooit nog plaats gaat vinden.

  Iedere werkgever zal zo goedkoop mogelijk zijn of haar producten willen laten produceren, echter vergeet je de belangrijke factor en dat is/zijn de werkgeverslasten. Vergeet niet dat een werkgever al snel 1.5 x jou bruto salaris kwijt is . Wat wil jij dan nog gaan verdienen aan een product als jij door hoge lonen en dito werkgeverslasten bij voorbaat al te duur bent t.o.v. jou concurrentie uit het buitenland.

  De Polen/Poolse werkgevers laten het werk wat nu in hun thuisland zou blijven liggen als men niet in bvb Engeland of Nederland werkzaam zouden zijn, uitvoeren door o.a. Oekraïners , Bulgaren en Hongaren.
  De gemiddelde Nederlandse uitkeringsgerechtigde blijkt de laatste 10 jaar echt niet zijn of haar bed uit te zijn gestapt om een baan in de kassen te accepteren. Ook dat is jou wel duidelijk. Het schaarse ongeschoolde werk wat er wel is, is ingevuld door hen welke tegen eenzelfde beloning als een uitkering aan de slag zijn gegaan.

  En ja, natuurlijk zijn er ook gemotiveerde mensen met een bijstandsuitkering welke zich een slag in de rondte solliciteren en alles aan willen pakken maar door hun leeftijd te oud worden bevonden en dus ook niet/nooit meer een reguliere baan aangeboden gaan krijgen.

  @Werner Groennou

  Als vrijwilligers vandaag hun "werk" stil zouden gaan leggen, lag Nederland plat, echter als de werkgevers incl. de staat zelf alle vrijwilligers een baan aan zouden gaan bieden, was Nederland failliet, want dan zou het in Nederland een groot werkvoorzieningsschap gaan worden.

  De banen die wegbezuinigd zijn ga je echt niet meer terug zien komen als reguliere baan, simpelweg omdat daar geen geld voor is.

 • Ze zoeken het maar uit, ik ben al druk bezig om te verhuizen naar Malta. Daar zijn de belastingen nog betaalbaar. Scheelt mij minimaal 40.000 euro belasting per jaar. Daar koop ik een mooi huis van en spaar wel voor mijn eigen oude dag. Kan ik meteen beter internationaal concurreren.

Recente berichten

Einde aan Pro-Palestijns tentenkamp op Harmonieplein na ontruiming; agenten en gemeente ruimen puin

De bezetting en de daaropvolgende ontruiming van een RUG-gebouw aan de Oude Boteringestraat betekende woensdagavond…

54 minuten geleden

Woningen De Suikerzijde krijgen platte daken: “We doen architecten hier tekort mee”

Woningen in de nog te realiseren wijk De Suikerzijde Noordzijde krijgen hoofdzakelijk platte daken. Dat…

1 uur geleden

Gemeenten maken gehakt van Vluchtelingenwerk rond taallessen voor inburgeraars

De gemeente Groningen is niet te spreken over het werk dat Vluchtelingenwerk de afgelopen twee…

2 uur geleden

Wethouder wil meer camera’s ophangen op sportpark Esserberg: “In de toekomst zorgen voor meer reuring”

Op korte termijn wordt het cameratoezicht op sportpark Esserberg verbeterd. Dat heeft wethouder Inge Jongman…

3 uur geleden

Stormbaan Ten Post wordt voortgezet op terrein zwembad Ten Boer

De stormbaan en trainingslocatie die de afgelopen jaren ontstaan is in Ten Post wordt verplaatst…

3 uur geleden

Gemeente deelt zorgen over hoeveelheid geweldsincidenten: “We zien een toename”

De gemeente deelt de zorgen van Stadspartij 100% voor Groningen over het aantal geweldsincidenten die…

4 uur geleden