Categorieën: Nieuws

Zomerkermis gaat dinsdag los

Op de Grote Markt wordt maandag nog druk gewerkt aan de opbouw van de zomerkermis. De kermis gaat dinsdag om 12.00 uur los en duurt tot en met maandag 28 augustus.

Op die dag wordt Groningens Ontzet oftewel Bommen Berend gevierd. Op 28 augustus 1672 wisten de Groningers onder leiding van legerleider Carl von Rabenhaupt de belegering van de stad door de bisschop van Münster te beëindigen.

Op de Grote Markt staan zo’n 25 attracties en kramen, waaronder de rupsbaan, botsauto’s, de Breakdance, de Snowjet en de hoge No Limit.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

 • Nou ja, Berend en zijn collega Max van Beieren (de Keurvorst van Keulen, die altijd lijkt te worden vergeten als het over het beleg van Groningen gaat), trokken uiteindelijk zelf af.

  Waarschijnlijk omdat de drie weken durende beschietingen geen zichtbaar effect leken te hebben. Groningen had metershoge aarden wallen die goed bestand bleken te zijn tegen aanhoudend kanonvuur. Een bres, zoals in stenen forten, kon er niet in geschoten worden.

  De Groningers bleven ook maar terugschieten. Naar verluidt waren Berend en Max ruim éénderde van hun troepen kwijt aan geweld, ziekte en desertie. En misschien aan de Groote Griet, hoewel nergens is vermeld wat voor kanon dat wel niet moet zijn geweest als hij vanaf de Grote Markt de zes kilometer verderop gelegen Harener Toren kon raken... (iets met boerenkool)

  En omdat Berend en Max de toegangswegen van en naar Groningen maar niet geblokkeerd kregen. Met enige regelmaat werden over het Reitdiep versterkingen aangevoerd, waaronder "enckele Fransche halve cartouwen". (Dat zijn behoorlijk grote stukken geschut). Groningen kon zijn getroffen stukken dus vervangen, Berend en Max konden dat niet.

  En omdat na drie weken de Fransen natte voeten kregen voor de Hollandse Waterlinie en geen steek meer verder kwamen. (En blijkbaar wat 'halve cartouwen' kwijt waren geraakt...). Het schoot dus bepaald niet op met de verovering van Nederland.

  En wat ook wel mee zal hebben gespeeld, is dat van het beloofde goud van de Engelsen en Fransen, maar weinig werd betaald... die verrekte Berend trapte er dus al voor de derde keer in. Van de eerste twee toegezegde betalingen (door de Engelsen) kwam ook al niets terecht.

  Wanneer gaan we het feest hernoemen trouwens? Het Feest Von Rabenhaupt? Wie noemt er nou een feest naar zijn vijand. Belachelijk!

Recente berichten

Koningsdag springlevend in de dorpen: “Vergunningen beginnen wel steeds meer in de papieren te lopen”

Nog zes dagen en dan vieren we Koningsdag. In de dorpen in de gemeente wordt…

2 uur geleden

Oosterlicht organiseert spelweek voor kinderen in Oosterparkwijk: “Jeugd heeft het best wel moeilijk”

In de Oosterparkwijk wordt in de aanstaande meivakantie een spelweek gehouden bedoeld voor kinderen en…

2 uur geleden

Bouwwerkzaamheden op Doefmat-terrein van start

Op het Doefmat-terrein aan de Isebrandtsheerd in Beijum zijn afgelopen week de bouwwerkzaamheden gestart van…

2 uur geleden

UMCG stopt met leenparaplu: “Sociale functie van ’t groot zaikenhoes werkt tot ver in de stad door”

Het UMCG stopt tien jaar na de introductie met de leenparaplu. Het idee was dat…

3 uur geleden

Veel extra bussen tijdens Koningsnacht en -dag in en rond Stad

Tijdens Koningsnacht en -dag rijden er in en rond Stad veel extra bussen. Dat laat…

4 uur geleden

Zondag zon en buitjes, ook komende dagen blijft het niet droog

Aangenaam en fraai voorjaarsweer zit er voorlopig niet in. Op zondag krijgen we weliswaar de…

11 uur geleden