Van re-enactment tot drones en Tesla’s op Groningens Ontzet

Groningen staat komende maandag in het teken van Groningens Ontzet. Voor de feestdag is een gevarieerd programma samengesteld. “We zijn best wel een beetje trots.”

De festiviteiten beginnen eigenlijk dit weekend al. “Zaterdag en zondag vindt er op het terrein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum een re-enactment plaats”, vertelt Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. “Dit betekent dat de strijd om Groningen en hoe het beleg door de bisschop van Münster doorstaand werd, nagespeeld wordt. Dat gaat behoorlijk spectaculair worden want ik heb me laten vertellen dat er flink wat buskruit gebruikt gaat worden.”

Op de dag van Groningens Ontzet vindt er een programma plaats dat bestaat uit traditionele onderdelen, maar er is ook flink wat vernieuwing doorgevoerd. “Op de Vismarkt hebben we een programma waar drones en Tesla’s centraal staan. Nieuwe technieken waar bezoekers ook zelf mee aan de slag kunnen.”

Het volledige programma is te vinden op de website van Groningens Ontzet, en is ook te bekijken via een interactieve app die in de App- en Google Play Store te downloaden is.