Categorieën: Nieuws

Studentenfiets vaak te onveilig

De studentenfietsen zijn vaak te onveilig. De stalen rossen hebben meestal met jaren achterstallig onderhoud te kampen. Om studenten bewust te maken van het gevaar hiervan, helpt TeamAlert mee de veiligheid te vergroten.

Studenten fietsen vaak op incomplete fietsen, TeamAlert wil de studenten hierop wijzen. Het missen van een fietsbel of een achterlicht kan al een probleem zijn in een bruisende studentenstad zoals Groningen. In sommige schrijnende gevallen is er zelfs sprake van loszittende bouten en moeren. Dit kan resulteren in het plots uiteenvallen van een fiets. In het verkeer is dit levensgevaarlijk.

Tijdens de KEI-week zal TeamAlert de nieuwe student helpen zijn fiets helemaal verkeersveilig te krijgen. Zo kan men aankomende september met een veilig gevoel op een veilige fiets naar de colleges toe. Er worden workshops aangeboden waarin de student zelf kan leren zijn fiets te onderhouden, men kan o.a. kennis opdoen over het plakken van banden en het vervangen van fietswielen.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

  • Eerst willen ze herenfietsen afschaffen, nu zeuren op studenten. Waar komt die betuttelingsdrang vandaan?

  • Ik zou als gemeentebestuur iedere nieuwe student in Groningen een nieuwe fiets cadeau doen, er moet toch al genoeg geld bij, kan er ook nog wel een nieuwe fiets vanaf.

  • Voldoet je fiets niet aan de eisen? Afnemen en er schroot van maken. Geen verlichting, geen remmen enz... gevaar op de weg! Wij automobilisten moet daar ook voor zorgen... gvd altijd dat gezeik. Actie! Verdwijnen die wrakken ook uit het straatbeeld. Staan soms maanden tegen muren of palen.

  • Ik zie vrijwilligers opdoemen om de student te ondersteunen in zijn fiets .. Participatiewet 2.0 .. LOL

  • Als dit team nu eens eerst alle fiets wrakken uit de stad verwijderd. Kunnen de studenten ook niet op een wrak rond touren en is het gelijk wat ruimer in de stad.....

      • Studenten zijn jong, ze hebben goede reflexen en als ze vallen is er meestal weinig aan de hand. De statistieken laten zien dat vooral ouderen relatief vaak slachtoffer zijn in het verkeer. Ze kunnen slechter anticiperen op verkeerssituaties omdat ze die niet snel meer kunnen overzien en bij een val zijn de gevolgen ook veel groter vanwege een zwakkere lichamelijke gesteldheid en trage reflexen. Daarom is 25kph ook te hard voor de electrische fiets voor ouderen. 15 zou een betere snelheid zijn. Uiteraard is het belangrijk dat je je fiets goed onderhoudt, maar veel problemen qua veiligheid veroorzaakt het niet. Hooguit wat ongemak.

      • Doelt op het feit, dat het percentage van het aantal studenten lager ligt. Als zij 1 ongeluk veroorzaken heeft dit een veel grotere impact, dan op het aantal inwoners in zijn totaal.

        Gisteren in het nieuws; Dat met die stang van een herenfiets, daar ben ik het wel mee eens. Ook ik ben niet meer zo flexibel. De jaartjes tellen. De opstap gaat nog wel. Maar de afstap waardoor ik mijn been moet ophijsen en bang te blijven haken. Dit met alle gevolgen van dien. Een lagere stang ofwel een damesfiets zou ook voor mij een uitkomst zijn.

      • En dat omdat het voor jou een uitkomst zou zijn moet de stang verboden worden. Dan heb je meer keus als je een fiets wilt jatten :p.

      • 'verboden' Dat staat er niet! 'het zou voor mij een uitkomst zijn'. En wat anderen doen en willen is aan hun.

      • Dan moet je een beetje duidelijker zijn. De damesfiets bestaat al een tijdje en vele mannen rijden er op. Ik ook in mijn studententijd, bij gebrek aan beter. Een mooi opgeschilderd ros dat uiteraard zoals zo veel van mijn fietsen uit die tijd aan vandalisme is overleden. Dat of ze werden gejat. Dan is het ook niet raar dat studenten weinig tijd en geld aan hun fiets besteden. Als je er een emotionele band mee opbouwt is de klap des te groter.

  • Als studerenden zich in deze stad per fiets verplaatsen zijn juist zij het welke veelvuldig de (bijna) ongelukken veroorzaken door het gebrek aan inzicht en kennis van de verkeersregels. Verkeersles is kennelijk iets wat door het moderne onderwijs lijkt te zijn verdwenen als verplichte lesstof. Door het ontbreken van deugdelijke verlichting, het negeren van ver- en gebodsborden en verkeerslichten, iets wat niet enkel bij studerenden voorkomt, maar ook veelvuldig door jongeren als cool wordt ervaren, wordt de frustratie bij de overige verkeersdeelnemers groter en groter. Ook rotondes rijden deze op zonder er bij na te denken of zij wel of geen voorrang hebben. Stelselmatig zie je dit ook gebeuren bij de rotonde aan de Korreweg . Als je dan een middelvinger opgestoken krijgt omdat zij denken voorrang te hebben en je roept hen na dat zij eens op de weg naar de aanwezige haaientanden zouden kunnen gaan kijken, zie je sommigen uit schaamte rood aanlopen en maken deze een verontschuldigend gebaar. Denk te weten dat de gemiddelde oudere op zijn/haar fiets meer verkeersinzicht kent, bij avond in 95% zichtbaar is voor ander verkeersdeelnemers door het voeren van goede deugdelijke verlichting, dit in tegenstelling tot studenten, welke veelal rondrijden met lampionachtige lampjes. De oudere verkeersdeelnemer steekt in 95% van de gevallen de rijrichting aan/steekt een hand uit, iets wat de andere aangehaalde fietsers sowieso als overbodig en onnodig vinden.

    • Helemaal mee eens! Je vergeet trouwens dat 90% ook nog zit te appen of muziek luisteren dus helemaal niets mee krijgt van het overige verkeer. Heel irritant...! Als iemand een middelvinger naar mij opsteekt dan hoop ik voor diegene dat die hard kan fietsen. Want die krijgt een pak slaag.

  • De studenten zijn hier om te leren en goed leren fietsen is daar onderdeel van.
    Jammer is dat het merendeel van hen dit onderdeel nooit tot de zijne/hare kan maken in de (vaak lange) studietijd. Niet alleen in de woonwijken veroorzaken ze chaos , maar hoewel van een ander kaliber , dus ook in het verkeer. Maar we moeten trots zijn (volgens onze bestuurders en de horeca in Groningen) op de aanwezigheid van deze bevolkingsgroep.

  • Die studenten verzorgen zelfs al voor opstoppingen in mijn supermarkt. Continue koekeloeren op die smartphone en de wereld om zich heen interesseert ze niet.

Recente berichten

Nieuwe zoektocht naar lichamen vijftien geëxecuteerde stakers Appèlbergen

Dit voorjaar is er een nieuw onderzoek gestart naar de vijftien vermiste lichaam van geëxecuteerde…

13 minuten geleden

Honderden euro’s geboden voor kaartjes voetbalkraker Groningen tegen Roda JC

Op Marktplaats wordt er fanatiek geboden op kaartjes voor de voetbalwedstrijd FC Groningen tegen Roda…

54 minuten geleden

Groningse brandweer herdenkt collega’s die tijdens Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen

Brandweer Groningen heeft zaterdag bij het oorlogsmonument aan de Sontweg een bloemstuk gelegd. Ook werd…

2 uur geleden

Gestolen scooter teruggevonden voor eigenaar aangifte kon doen

Politieagenten hebben zaterdagochtend een gestolen scooter aangetroffen terwijl er van de diefstal nog geen aangifte…

2 uur geleden

De Wijert wil sporthal in zuidelijke wijken, wethouder richt echter vizier op oosten en westen

Als het aan wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport ligt wordt er in de zuidelijke…

5 uur geleden

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

5 uur geleden