Categorieën: Nieuws

SP heeft zorgen over huisvuilpas

De SP wil dat het stadsbestuur stopt met het verzamelen van gegevens van Stadjers via de huisvuilpas.

Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die stelt dat de gemeente Arnhem moet ophouden met de verwerking van persoonsgegevens met adres-gebonden afvalpassen. Die uitspraak kan gevolgen hebben voor alle gemeenten die zonder invoering van het Diftar-systeem een afvalpas hanteren, zoals de Stad. De Autoriteit Persoonsgegevens verwacht dat gemeenten zelf verantwoordelijkheid nemen. De SP heeft vragen gesteld over de kwestie.

 

Als Arnhem niet stopt met de afvalpassen en de reeds verzamelde gegevens niet binnen twee maanden verwijdert, volgt er een dwangsom van 10.000 euro, oplopend tot maximaal 50.000 euro.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • De gemeente Arnhem is dus op de vingers getikt door de autoriteit persoonsgegevens. Dit ivm het verzamelen van gegevens via de afvalpas als adres gebonden. Ook de gemeente Groningen verzamelt gegevens op deze wijze. De politiek in Groningen roept nu op om ook te stoppen. Bizar detail; met een systeem als diftar mag het weer wel als een doorberekening ‘de vervuiler betaalt’. Vermoedelijk wordt deze uitspraak nu misbruikt om dat diftar in te voeren. In maart werd het al bediscussieert in de raad. Maar doordat er geen meerderheid was, werd dit voorstel van diftar door het college ingetrokken. Omdat je een voorstel nooit later identiek opnieuw mag indienen met een stemming.

    Overigens kan je als burger met deze uitspraak NU al de gemeente Groningen aanschrijven met het verzoek te stoppen met het verzamelen van gegevens en het vernietigen van de bestaande gegevens op je (woon)adres.. Dit verzoek zijn ze dan ook verplicht op te volgen in het kader van de Wbp. Daar heb je de politiek niet voor nodig. Doe je voordeel ermee.

  • Inderdaad, mag het een onsje meer zijn? Wilt U een onsje Facebook, of Google? Wat zegt u? WHatsapp? Ook goed! Waarom heeft de SP het hier enkel over een huisvuilpas en niet over het meer dan vrijwillig afstaan van persoonsgegevens aan alles wat er op internet door allerlei site`s wordt gevraagd?

    • Het is pas echt een probleem, als je ware identiteit aan je IP-adres wordt gekoppeld of vice versa. Zoals de overheid wil. Directe ingang in het zamelen van gegevens bij de providers. Als je morgen besluit een ander provider te nemen en ook tijdens deze overgang direct je cookies op te schonen, is dit ook weer uitgewist. Een schone lei.

  • Duidelijk een corrupte rechter die hier meehelpt het Diftar-systeem voor gemeentes verder uit te rollen. Bescherming persoonsgegevens is bij Diftar zelfs meer in het geding, een gemeente kan hiermee uiteindelijk nog beter controleren hoe iemands persoonlijke leven er uitziet.

  • Ok voortaan maar niet automatisch een melding als de container vol is :p.
    Alle containers open stellen is vragen om problemen.
    Maak gewoon de passen niet herleidbaar naar een adres. Dus even langs de deuren met een hoge hoed en alle passen verzamelen, goed schudden en weer uitdelen.

  • je kunt de oplossing van de gemeente mijlenver zien aankomen: niet oplossen van het privacy probleem, maar het invoeren van Diftar.

    Geregistreerd vuilnis inleveren, onder het mom van een beter milieu, hoe krijg je het verzonnen.
    Wil je de hoeveelheid vuilnis per inwoner beperken? Stel een quotum in, zodat je met een anoniem(!) pasje niet meer dan zoveel kilo (of zoveel keer) per periode kunt storten en klaar ben je, hoef je niks anders dan een pasnummer en een totaalgewicht (of aantal keer) te noteren.

    is wellicht ook nog goed voor de economie, als gebruikers onderling hun quotum gaan verhandelen :)

  • Eerst invoeren en daarna pas vragen stellen maar alleen als het in de krant komt? Typisch politiek en ambtenarij weer. Altijd maar prestige projecten en korte termijn denken.

  • Bizarre uitspraak.
    Het is mij een raadsel waarom men niet zou mogen weten hoeveel vuilniszakken je aanbiedt.
    zo kun je ook eventueel misbruik van particuliere pasjes door bedrijven op het spoor komen.

    • @Jack .. Het is voor mij een raadsel, waarom jij je werkelijk identiteit/volledig met achternaam niet prijsgeeft op OogTV in deze rubriek. Of toch privacy?

  • Misschien omdat het niemand in deze controlebehoeftige maatschappij ook maar iets aangaat hoeveel zakken ik of iemand anders jaarlijks netjes in een ondergrondse container deponeert?

    Ben blij dat er een Nederlandse wet- en regelgeving is, die voorkomt dat een gemeente zonder medeweten van huisvuilpasgebruikers deze data in het geheim en zonder toestemming mogen verzamelen. Alternatief of keuzevrijheid is er ook niet. Van de ene op de andere dag werden overal ondergrondse containers geplaatst en dus ook zakken geteld. Iets wat ik vuilnismannen echt nog nooit heb zien doen.. Doe mij maar weer de tijd van vuilnis langs de weg zetten.

Recente berichten

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

2 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

2 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

2 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

5 uur geleden

CDA en Stadspartij willen voetbalkraker op groot scherm: “Dit wordt een legendarische dag”

De wedstrijd FC Groningen tegen Roda JC komende vrijdag moet te zien zijn op een…

5 uur geleden

Oekraïners bakken tientallen taarten voor Bevrijdingsfestival: “Geld inzamelen voor schoolspullen in Oekraïne”

Bezoekers van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark hebben zondag de mogelijkheid om taart te kopen.…

6 uur geleden