Categorieën: Nieuws

Politie: “Beter uitkijken in je eigen wijk naar verdachte situaties”

De politie roept Stadjers op om de eigen wijk beter in de gaten te houden en als er zich verdachte situaties voordoen direct 112 te bellen. Daarmee wordt de kans vergroot om dieven en inbrekers sneller te arresteren.

Aanleiding voor de oproep is een inbraak eerder deze week aan de Ter Borchlaan in het zuiden van de stad. Een buurtbewoner zag drie mannen rond een huis snuffelen. De man vertrouwde het niet en hield het trio in de gaten. Toen ze kort daarna vertrokken hield hij de mannen staande en vroeg hij hen of ze hulp nodig hadden. De gebrekkig Engels sprekende mannen hingen een vreemd verhaal op, waarna de buurtbewoner besloot om de politie te bellen.

De politie kwam direct in actie en wist de mannen bij Haren staande te houden. Daar bleek dat ze aan de Ter Borchlaan hadden ingebroken. “Met zulke telefoontjes zijn we ontzettend blij”, zegt Marian van Ark van de politie. “En bij deze ook het advies, als je iets vreemds ziet in je wijk, mensen die opvallend vaak en heen en weer lopen, of diverse foto’s van woningen maken, bel direct met het alarmnummer. Als politie rijden we liever een keer vaker, dan één keer te weinig.”

Volgens Van Ark is het bij deze verdachte situaties ook belangrijk om het signalement van een dader goed te onthouden. “Hoe ziet iemand er uit, wat zijn opvallende kenmerken, maar ook als iemand vlucht, in wat voor type en kleur auto en welk kenteken, al deze informatie is erg essentieel voor ons om snel resultaat te scoren.”

Voor de buurtbewoner aan de Ter Borchlaan heeft Van Ark alleen maar lof. “Dankzij hem hebben we de inbrekers op heterdaad aan kunnen houden.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Sinds we in Groningen massaal iedereen hier naartoe halen is het hommeles. Vroeger was alles beter in Groningen. Een waarheid als een koe. Ook toen hadden we al armoede, maar wisten wel de omstandigheden waarin we verkeerden. Veel respect voor elkaar. Maar tegenwoordig .. ik kan de berichtjes er eenvoudig tussenuit schiften, wie wel of geen Gronings bloed in zijn aderen heeft lopen.

  • Nou Otto, dat staat nog te bezien hoor. Je had vroeger ook flink wat autochtone inbrekers. Echte vaklui, dat wel!

    • Dat had nog zijn charme. Tegenwoordig is het een hoop gespuis van elders binnen onze grenzen. Van kwaad tot erger.

  • @Otto
    Misschien is je ontgaan dat de criminaliteit fors is gedaald. En dat in ongeveer dezelfde periode dat er asielzoekers naar Nederland zijn gekomen.
    En uiteraard is het onzin om te denken dat dit met elkaar te maken te heeft.
    Om asielzoekers of vreemdelingen de schuld te geven van toegenomen criminaliteit terwijl dit aantoonbare onzin is, is factfree geleuter.

    • Tja! Als je geen aangiftes meer aanneemt of als politie de zaakjes frustreert, waardoor mensen zich niet meer geroepen voelen om aangifte doen, dan zie je dit uiteraard terug in dalende criminaliteitscijfers. Uiteraard ook door de enorme bezuinigingen op het personeel. En Rutte en de zijnen misbruiken deze cijfers vervolgens als propaganda. En jij doet er aan mee!

      • Alleen maar onderbuik geklets waar geen enkel bewijs voor is. Ook wel genoemd borrelpraat.
        Verdiep je eerst eens in een onderwerp voordat je allerlei instanties en organisaties en bevolkingsgroepen vals beschuldigt.

  • @Otto
    Eerlijk gezegd is het argument ' de feiten zijn alom bekend' niet al te sterk.
    Wanneer je een stelling poneert dan is deze zonder deugdelijke onderbouwing waardeloos en niet meer dan prietpraat.
    De feiten zijn heel helder, kijk maar naar de cijfers van het WODC en naar de tabellen van de instroom van asielzoekers. Er is nu minder criminaliteit dan 25 jaar geleden en er zijn meer asielzoekers en statushouders in Nederland.
    Een hypothese kan dan zijn dat door de komst van vreemdelingen de criminaliteit is gedaald. Ik denk dat er geen causaliteit is maar slechts een statistisch verband.

    • Je zou eens wat meer verdieping moeten zoeken Jack. Ik heb het al eerder aan je geschreven over een ander onderwerp. Je gaat slechts op een tabelletje af, maar laat een samenhang op een ander tabelletje achterwege. Tabelletje in het doen van aangiftes versus daling van de criminaliteit. En heb het nog niet eens over asielzoekers gehad. Dit heb jij ervan gemaakt.

      • Volgens mij ben je in de war. Ik vraag alleen maar om een onderbouwing van je dubieuze stelling. En die geef je niet, waarschijnlijk omdat er geen feiten zijn die jouw veronderstellingen onderbouwen.
        Heb je wel eens van het WODC gehoord, ga je daar eerst maar eens in verdiepen.

        • Ja! maar ik vind statistieken en alles wat daarover is geschreven door de onafhankelijke media minstens zo belangrijk. Zoek verdieping Jack ;-)

        • Dus als mosterd na de maaltijd moet ik je alsnog op het rechte pad brengen. Door eerst allerlei verwensingen te krijgen, dat er niks deugd aan mijn theorie.

  • Geef uw vreemde buurman aan, dat schoont lekker op. Alles wat afwijkt aangeven!
    De Politie pakt liever iemand te veel op dan iemand te weinig, wat een boudel!
    Asielzoekers in uw villawijk? bel de politie!
    Tegenwoordig heb je ook watsapp groepen die buurten in de gaten houden.
    De NSB is er niks bij. Ook zij gaven alles aan wat afweek.

Recente berichten

Verdachten van aanrijding peuter weer vrij; politie nog bezig met onderzoek

De twee mannen die worden verdacht van het aanrijden van een kind, dinsdagavond rond zes…

10 minuten geleden

Start Rui Mendes in de basis tegen Telstar? ‘Ik denk dat hij mooi in ontwikkeling is’

Er breekt een zeer spannende speelronde aan voor FC Groningen. De ploeg van trainer Dick…

40 minuten geleden

Gronings whiskyplatform European Whisky Auctions bestaat drie jaar

Begonnen als lokale start-up, uitgegroeid tot wereldwijde speler op het gebied van online whiskyveilingen. European…

3 uur geleden

Wielrenner gewond na aanrijding door vrachtwagen

Een wielrenner is donderdagochtend gewond geraakt na een aanrijding aan de Duinkerkenstraat. Dat meldt RTV…

3 uur geleden

Blauwbörgje krijgt afdeling voor jonge mensen met dementie

Zorgaanbieder Dignis opent op 15 mei in 't Blauwbörgje een nieuwe afdeling voor jonge mensen…

4 uur geleden

Krakers: ‘wij vertrekken zodra gemeente met plannen komt voor jeugdsynagoge’

De krakers van de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat blijven daar zitten totdat de gemeente…

4 uur geleden