Categorieën: Nieuws

Noordtribune Groningen wil sfeer in stadion FC terug

Ultras Cruoninga is de naam van een nieuwe supportersgroep die de sfeer op de noordtribune van FC Groningen moet terug brengen. De supporters zeggen dat de beleving op die tribune is teruggelopen.

Onder de naam Noordtribune Groningen willen de supporters daarin verandering brengen. Dat gaat niet met banners en vlaggen, maar voornamelijk met gezang. Ook worden er met de hele tribune sfeeracties georganiseerd. Daarvoor is geld ontvangen van de Groningen Fanatics, de supportersgroep die eerder sfeeracties organiseerde. Deze groep hief zichzelf op nadat hun vlag door supporters van Heerenveen was gestolen.

Noordtribune Groningen stelt zich voor op de open dag van FC Groningen, aanstaande zondag. De supporters zijn met een stand aanwezig.

 

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Vlag gestolen?

    De Fanatic die de vlag bij zich had, is op bijzonder laffe wijze toen hij in zijn eentje bij zijn huis arriveerde, met geweld (onder ander een mes gebruikt) door een groep van acht H*erenveen "holigans" van de vlag beroofd.

    Maar het echte rauwe - tegenstanders intimiderende - voetbalsfeertje van het Oosterpark komt helaas niet meer terug. Met behulp van Hans Nijland (mbt FC Groningen), worden we door Big Brother in het stadion tot consumenten gereduceerd.

  • Er zjjn ook heel veel 'gewone' bezoekers die de herrie en het fanatisme van die lui behoorlijk overdreven vinden.
    Voor de echte goede sfeer moeten de spelers op her veld zorgen.

    • Gewone bezoekers? Bioscooppubliek! Geen supporters in ieder geval.

      Als je daar maar genoeg van hebt kun je de FC wel opdoeken. Wil je broodnodige aanwas van de toekomstige supporter genereren dan moet je iets bieden dat die geweldige tv-schermen van nu (straks 3D) niet bieden.
      Anders gezegd: er moet weer snel een Groene Hel komen, waar de supporter zich in identiteit (anders dan die van consument) bevestigt voelt, of je zit er binnen enkele decennia met nog paar duizend grijsaards naar Jupiler League te kijken.

      Enige wat jonge voetbalconsumenten in supporters van onze club doet veranderen is het beleven van het twaalfde man zijn. Anders gaan ze lekker warm thuis op de bank in Ajax, Feyenoord, Real of Barcelona shirtjes, en op prachtige tv's naar wedstrijden uit de grote Europese competitie's kijken.

  • Mes? 8 man? Haha verhaal wordt steeds mooier. Als je kennis van inhoud hebt houd je bek dan. Zijn totaal meerdere mensen aangehouden omdat ze in een groepsapp gezeten hebben met de daders.

  • De oude fanatics deden altijd net alsof zij de enige echte supporters waren. Toen ze hun vlag kwijt geraakt waren bleek dat het een verzameling slappelingen was die bij tegenslag direct het bijltje er bij neer gooien. Nepsupporters.
    Wat een neanderthalers!
    Zoveel lawaai maakten ze ook weer niet. Ze hadden een zeer beperkt repertoire en lieten zich het grootste deel van de wedstrijd niet horen. Om te leren hoe het echt moet zouden ze eens een paar keer naar een Engelse wedstrijd moeten gaan.

    • Wat weer een raar, zuur relaas, Jack. De Fanatics deden net alsof zij de enige supporters waren? Nee, ze maakten er een mooi feestje van, dat is wat ze deden. Dat deden ze voor de club en al die mensen in het stadion, vanuit clubliefde. Ze staken er een hoop tijd, geld en energie in om er wat van te maken. En dat allemaal zonder rellen en dergelijke. Ik vind hun besluit om te stoppen destijds heel erg jammer, maar ergens wel begrijpelijk, omdat ze niets met hooliganisme op hebben. Groningen heeft heel erg veel te danken aan deze jongens. Wat ze lieten zien was fantastisch en duidelijk gedaan met een groot Groningen hart. Ik vind dat de FC ze na het voorval met die nephooligans van H*erenveen ze wel een hart onder de riem hadden mogen steken middels een financiële bijdrage, om weer lekker door te kunnen gaan. Ze hebben in ieder geval duizend keer meer betekend voor de club dan sommige 'supporters' met het zuurgehalte van een AA batterij. Bijv. een bekerfinale vergeten? Het was fan-tas-tisch, om kippevel van te krijgen. Wat heb jij bijgedragen, Jack, behalve zure reacties?

      Speciaal voor jou, oh trotse 'Groninger': https://www.youtube.com/watch?v=G42fY3ComXo En zet voor je eigen bestwil wel even het geluid uit... Ik woon al een jaartje of zeven niet meer in Groningen, maar deze jongens geven me een gevoel van trots en zal altijd voor m'n cluppie blijven.

      • Laat gaan Jeroen.

        Die man heeft waarschijnlijk nog nooit een Groningen stadion van binnen gezien.

        Hij zegt in Engeland opgegroeid te zijn, daar in de jaren zeventig/tachtig naar wedstrijden te zijn gaan. Maar had het ooit in reactie over een zeer agressieve sfeer bij Grunn versus H*erenveen. Hoe kun je jezelf verlullen. Haha.

        Maar mis de Fanatics enorm. Hoe ze bij uitwedstrijden het thuispubliek overstemden, de soms echt geweldige acties voor de wedstrijd, de de stad zijn Groen Witte kleuren teruggaven met fraaie graffiti, de ondersteuning bij thuiswedstrijden.

        Vond het daarom ook erg mooi dat Filip Kostic, na een belangrijk doelpunt in een avondwedstrijd (tegen volgens mij Vitesse) een sprint maakte van strafschopgebied bij Koemantribune, naar de Fanatics aan de overkant, en daar zijn doelpunt vierde met een salut aan die Fanatics.

        Probleem met sfeer is dat één deel (Fanatics) de Zuid(Oost)-Europese en Argentijnse tifosi sfeer nastreefden, en ander deel van fanatiekere supporters de Britse sfeer.
        Mijn nichtje is naar Boca Juniors geweest, en die beelden zijn gruwelijk. Wat een sfeer. Maar of de tifosi-sfeer bij ons nuchtere boeren past?

      • Laat me niet lachen, het is jaren een dode boel bij de zogenaamde harde kern. Toen er aardig werd gevoetbald was het gezellig en werd er veel gezongen.
        Vergleken met Engelse clubs stelt het allemaal erg weinig voor. De fanatics bestonden hooguit uit een paar honderd man. Het maakte op mij altijd een wat treurige indruk. Wanneer je nagaat welke maatschappelijke kosten er gemaakt zijn in de loop der jaren om dit volk een beetje in toom te houden kan toch moeilijk enige sympathie voor ze opbrengen.
        Bij de bekerfinale was ik ook, en de afgelopen jaren ben ik minimaal 5 x per seizoen bij thuiswedstrijden geweest.
        Alleen tegen Ajax en Heerenveen hoorde je ze, voor de rest was de fut er aardig uit. Het kwijtraken van de vlag was de een mooi alibi om ermee op te houden.

  • Jack, je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt. De Fanatics zijn GEEN hooligans. Niet alles op één hoop gooien als je het niet weet. Ze hebben dan ook niets te maken met bijv. de z-side. Je hebt ook geen idee hoeveel tijd en geld deze jongens hebben gestoken in sfeeracties, al ver voor de Euroborg. En al zouden ze bestaan uit hooguit honderd man, dan hebben die honderd man nog steeds heel erg veel meer betekend dan een handjevol zuurpruimen. Een beetje respect zou in dit geval op z'n plaats zijn, dat hebben deze jongens wel verdiend.

  • Laat me niet lachen.
    Ze hebben een paar keer een leuke sfeeractie georganiseerd. Koorknapen zijn het niet bepaald, kijk maar eens wat ze op het veld gooien wanneer de wedstrijd niet naar hun zin verloopt. Ze hebben zelfs een keer de tribune in de brand gestoken. Dan zijn het toch echt hooligans.
    Serieus kan ik ze niet nemen, de vlag wordt,afgepakt en direct gooien ze het bijltje erbij neer. Slappelingen.

    • Jack, ik heb met je te doen. Meen ik echt. Je hebt werkelijk geen idee. De Fanatics staan/stonden in hetzelfde vak als de z-side, maar jij ziet kennelijk toch geen onderscheid. De brand destijds is ook heel anders ontstaan, maar ik laat het maar aan jou om je 's goed in te lezen. Of niet. Moet je ook zelf weten. Je niet laten lachen is niet zo moeilijk. Jou wel 's laten lachen, da's meer een uitdaging.

      • Zelfs iedere halfblinde die erbij was kon zien waar de brand ontstond.
        Door hun gedrag hebben ze de club heel wat schade berokkend.
        Ik,vind het maar een stel slappelingen die het allemaal erg druk hebben allerlei randverschijnselen. Wanneer er een vlag afgepakt wordt beginnen ze al te jammeren en heffen ze zichzelf op. Wat een gewichtigdoenerij om niks.

      • Het is niet 'waar', het is 'hoe' de brand ontstond. Bleek achteraf één peuk bij een sfeeractie met pleepapier en de rest was zo ongeveer de wet van Murphy, mede dankzij erg slechte voorbereiding van de club zelf en dus totaal niet te wijten aan de Fanatics. Maar jij weet alles beter toch, Jack? Of dacht je dat die jongens zichzelf graag in de brand steken? De rest van jouw mening doet er voor mij eigenlijk helemaal niet meer toe. Zegt meer over jou, dan over die jongens en ik hoop dat die jongens bij het lezen van dergelijke zure reacties zoals de jouwe er net zo over denken. Schouders ophalen en weer verder. Gelukkig kunnen de meeste supporters de sfeeracties van de Fanatics wel erg waarderen. Het is alleen wat jammer dat er tegenwoordig bijzonder veel bioscoop publiek zit. Dat was in 't Eusterpaark wel eem anders, dan ging de rest wel mee in de sfeer. Maar het is publiek zoals jij wat het verpest heeft en waarom veel mensen geen zin meer hebben om naar het stadion te gaan. De sfeer is weg en een hoop zuurpruimerij kwam er voor terug, door mensen die niet eens weten wat van volksclub Groningen ooit was. Daarom, die jongens hebben zoveel meer bijgedragen dan supporters zoals jij. Al ver voordat jij zo nu en dan 's kwam zuurpruimen in de Euroborg. Sorry, Noordlease stadion moet ik tegenwoordig zeggen, wat wat mij betreft meteen omgedoopt mag worden tot Koeman Stadion.

    • Laat gaan Jeroen.

      Die man heeft het Eusterpaark of Noordlease Stadion (verkies naam van mooi Grunneger bedrijf ver boven de Euroborg, van een ambtenaar die dacht dat naamgeving zijn privilege was) nog nooit van binnen gezien.

      • De sfeer in het stadion is vooral minder geworden door het slechte niveau van het voetbal. Wanneer het voetbal aantrekkelijk is dan ontstaat er ook meer sfeer.

        De Fanatics deden hun best om de brand niet te bestrijden. Heb geen illusies over de rol bij verschillende relletjes de afgelopen van dit handjevol opgeschoten jongens. Zoveel dragen die echt niet bij aan de club. Zelf hebben ze dat idee wel en beschouwen ze zich zelf als de enige echte supporters. Gewichtigdoerij over niks.

        Jammer dat Timmer zich weer eens niet aan de feiten houdt.

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

6 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

6 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

8 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

8 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

8 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

9 uur geleden