Categorieën: Nieuws

“Het nieuwe Groninger Forum heeft best wel een rare vorm”

Tijdens Zomerstad kunnen kinderen met hun ouders deelnemen aan “de Achterkant van de Stad”. Ze kunnen allerlei bijzondere plekken bezoeken waar je normaal gesproken niet zo snel zal komen. Vandaag is de bouwplaats van het Groninger Forum aan de beurt.

“Dit wordt het Nieuwe Groninger Forum en het heeft best wel een rare vorm en het is een heel groot gebouw”, vertelt één van de kinderen die met open mond staat te kijken naar de bouwplaats.

“Vandaag gaan we nog de keuken van de McDonalds bekijken en we gaan ook nog naar het stadsgebouw”, zegt een jochie waarmee hij het stadhuis bedoelt.

Volgende week donderdag kunnen mensen nog eenmaal deelnemen aan “de Achterkant van de Stad”. De benodigde polsbandjes zijn dan op te halen bij de stand van Zomerstad op de Vismarkt.

Erick Bakker

Bekijk reacties

  • Als kinderen van de toekomst dit nu al van het gebouw vinden en zeggen , geeft dit extra voeding aan het beeld wat bij velen leeft, n.l. binnen 30 jaar volgt de sloop van
    HET MONSTRUM.

    • Dit zijn de kinderen van nu Arie. Die van de toekomst zijn er nog niet. De kinderen van vroeger zijn er nog wel en en maken flauwe opmerkingen over een prachtig gebouw voor de toekomst.

      • MarcS.

        Het maakt niet uit of het kinderen van nu of van de toekomst zijn.
        Feit blijft dat het gedrocht bij de huidige en komende generatie HET MONSTRUM is dat verslagen moet worden.
        Moeilijk hè om dat tot u te laten doordringen .

    • Zo'n haat...

      Blij dat het voor een gebouw is en niet voor, bijvoorbeeld, een bevolkingsgroep.

    • MONSTRUM?

      Niets minder dan de doodsteek voor het historisch karakter van ons eens zo fraaie Hanzestadje.

      • Dat vonden bepaalde types ooit ook van de Martinitoren. En van de Der Aa-kerk, en eigenlijk van alle gebouwen die hier ooit zijn neergezet.

        Over zeventig jaar wordt er weer schande gesproken als er een gebouw wordt neergezet dat het Forum in de schaduw stelt...

      • MONSTRUM gaat er echt geen zeventig jaar staan.

        Er is een fel reactionaire storm opkomst (hup Thierry), die ook op het gebied van stedenbouw een langdurige periode van restauratie inluidt. Alle misantrope rotzooi vanaf de tijd dat onbekwame praatjesmakers de dienst uit gingen maken, loopt serieus de kans gesloopt te worden. En net als in steden in Dresden en Gdansk zal er dan heel veel gereconstrueerd gaan worden.

      • Maak jezelf toch niets wijs.
        Dubieuze sexistische en racistische gekken mogen altijd op een paar zeteltjes rekenen, als dorpsgek tellen ze mee.

      • Ik had die reactionaire/revolutionaire beweging ook graag zien komen, want het had de politiek een schop gegeven die het verdient. Maar de praktijk wijst helaas anders uit. Types als Baudet worden zó snel monddood gemaakt dat ze geen werkelijke kans krijgen om hun punt te laten landen.

        Wat het Forum betreft: het staat er (bijna) en het blijft er. De invulling moet zich nog bewijzen, en ik ben er ook sceptisch over, maar gesloopt zal het niet worden. En dat hoeft ook niet, je kunt genoeg doen met een gebouw als dat.

      • O. Kars.

        Heb er wel vertrouwen in dat FvD heel groot gaat worden. Zie ze de VVD en CDA (ondanks Omtzigt) wel leegeten. Ze krijgen er elke dag honderd leden bij.

      • Doet me denken aan al die PVV'rs die dachten dat ze nu wel aan de macht zouden zijn. Als je te veel je oor te luisteren legt bij een enkele groep, ga je denken dat jouw groep de meerderheid heeft. Dikke onzin uiteraard. Gewoon zelfbedrog.

    • In de toekomst komt dit gebouw vanzelf op de Monumentenlijst te staan.Stadsvernieuwing pur sang,met durf en visie,samen met de rest van het project(nieuwe markt,oostwand en achterzijde poelestraat)Wat het was:Parkeergarage,bouwval(de oude school) Naberpassage(afgesloten en geen plek om in het donker te vertoeven).Verwaarloosd stukje stad waar je je erg onveilig voelde.

      • Lachen Bart!

        Vooral die school van Mulock Houwer (!) een bouwval noemen. Je vergeet trouwens de eind 18e eeuwse (Franse revolutie) concertzaal, de middeleeuwse muur en het Engelenpoortje. En de vernietiging van historische verhoudingen, contexten en zichtlijnen. Moet je Wiek Roling maar eens vragen.

        Je toekomstvoorspellingen gaan zeer waarschijnlijk niet uitkomen.

        Ten eerste is er mondiaal gezien, zeer weinig historische bebouwing (0,1 promille van het aardoppervlak?), waar er wel een zeer grote mondiale vraag naar het bezichtigen van historische is. Als het zo doorgaat, kom je als toerist alleen nog via wachtlijsten/loting plekken historische gebieden als Amsterdam, Venetië, Enkhuizen, Brugge maar ook Giethoorn heen.
        Denk dat binnen enkele decennia er tegen sloop van historische bebouwing, wordt aangekeken als nu de beestachtige sloop van oudheden in Nineve (oude Assyrische rijk in Noord-Syrie) door ISIS. Helemaal omdat historische bebouwing zo'n klein deel van aardoppervlak historisch bebouwd is, en er vaak helemaal géén enkele dringende noodzaak is om fraaie oude gebouwen te vernietigen.

        Behalve dat slopen van historische bebouwing (inclusief historische contexten door bouw monsterlijke gedrochten) exponentieel versneld, als een misdaad tegen de mensheid gezien gaat worden, gaat historische bebouwing snel veel meer geld vertegenwoordigen. Duurt niet lang of twee lagen historische bebouwing, is meer (in geld uitgedrukt) meer waard zijn dan die vijf/zes hoog tellende blokkendozen die als tumoren lijken te slopen.

        Als antwoord op de marxistische misantropie (wat een ongekende narcistische regentenhaat zit er bij types als Ceaucescu, Koolhaas, Den Uijl, Lenin, LeCorbusier) die sloop van alle klassieke, Europese waarden voorstaat, om een werkelijk existerende heilstaat met de een nieuwe Socialistische Mensch, te kunnen realiseren, gaan we een grote periode van herstel tegemoet. Restauratie 2.0.

        Onder aanvoering van de toppers in de Visegrad landen, mijn grote held VVP (met knipoog, doe niet aan heldenverering)en Thierry Baudet - FvD deze week door grens van 10.000 leden - gaan we het juk en de gekte van regressief links (Taliban van het liberalisme) afwerpen.

        Betekent ook restauratie in de stedenbouw. Gdanks-style. Omdat niet reconstrueren een overwinning voor de verschroeide aarde-taktiek van de Nazi's is.
        Kun je zeggen dat wordt kitsch; valt mee. Binnen enkele decennia (regen, zon en wind) wordt het door 99% als authentiek ervaren.

      • Qua vorm slecht geschreven. Komt doordat ik het er graag in één keer op "knal" en door typen op smartphone. Excuses voor de vorm.

        PS

        Opnames van VVP zijn vakantie in Siberië gezien; mooi!

  • O.Kars.

    Haat ken ik niet , noch tegen gebouwen en al helemaal niet tegen mensen.
    Het is een (mijn) manier om HET MONSTRUM die aandacht te schenken die het verdient.

    • JackB,
      Positief of negatief is maar uit welke hoek men het bekijkt
      opm: u kent me niet , dus is het niet zo vreemd dat u me nog nooit heeft gehoord..
      leef verder in uw wereldje en laat mij gevrijwaard .van uw nietszeggend commentaar.aan mijn adres

      • Je levert een nieuw bewijs van mijn veronderstelling. Ben wel benieuwd waarom het altij zo zuur en negatief is bij jou.

  • De reaguurders begrijpen kennelijk niet dat dit artikel over Zomerstad gaat en dat het Forum hier in slechts figureert. Zo geobsedeerd zijn ze.

  • Er wordt elke dag een bijzondere plek bezocht. Je zou dan verwachten, dat ook elke dag op oog van elke bijzondere plek verslag wordt gedaan. Dat juist het Forum met kinderen in de schijnwerpers komt te staan op oog, is dan ook uiterst merkwaardig.En riekt naar selectieve berichtgeving.

  • Ooh ardien stop er toch es mee, zelfs op jouw leeftijd...die metname alles verkloot heeft wat wij nu moeten repareren...

Recente berichten

Ondanks monsterzege grijpt PKC’83 naast kampioenschap

Ondanks de monsterzege van PKC'83/Team Amoeri op ZVV Zwaag (10-1) grijpen de zaalvoetballer toch naast…

12 minuten geleden

Persoon gewond bij aanrijding Schuitemakersstraat

Bij een verkeersongeluk op de Schuitemakersstraat is vrijdagavond een persoon gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

27 minuten geleden

Vrouwen Drs. Vijfje uitgeschakeld in strijd landskampioenschap

Het eerste vrouwenteam van zaalvoetbalclub Drs. Vijfje is uitgeschakeld in de kwartfinale van de play-offs…

43 minuten geleden

Automobilist voor 29ste keer betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs, auto in beslag genomen

Een 29-jarige automobilist uit Groningen is vrijdag aangehouden en heeft zijn auto moeten inleveren bij…

1 uur geleden

Groningen staat zaterdag stil bij oorlogsslachtoffers

Op verschillende plekken in de gemeente wordt zaterdag stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Dit gebeurt door…

2 uur geleden

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

12 uur geleden