GSb: “Yantai terug in achterkamertjes”

nieuws
Foto: Rijksuniversiteit Groningen

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit heeft besloten Yantai niet te agenderen op de vergadering van de Universiteitsraad van 31 augustus. “Ze proberen hiermee de discussie monddood te maken”, stelt voorzitter Christiaan Brinkhuis van de Groninger Studentenbond (GSb).

Brinkhuis: “Er werd al langer van gedachten gewisseld, maar donderdag zou er echt een beslissing worden genomen. Het gesprek komt nu niet verder dan de achterkamertjes, terwijl openheid en draagvlak essentieel zijn voor zo’n enorm project als Yantai.”

“Als je als universiteit in een land gaat zitten waar je niet zomaar kunt zeggen en schrijven wat je denkt, heb je glasheldere richtlijnen nodig voor het waarborgen van de academische vrijheden waar je voor staat”, aldus Brinkhuis. “Een top-100 universiteit moet kunnen garanderen dat haar personeel en studenten in vrijheid wetenschap kunnen bedrijven.”

De voorbereidingskosten van Yantai bedroegen tot nu toe 2,3 miljoen euro, ruim twee keer zoveel als oorspronkelijk begroot was.