Categorieën: Nieuws

Wijkplatform Selwerd heeft zorgen over aardwarmte

Wijkplatform Selwerd heeft via een brief aan de gemeenteraad haar zorgen kenbaar gemaakt over het aardwarmteproject WarmteNet.

Na het eerder deze week uitgebrachte rapport van het SodM, het Staatstoezicht op de Mijnen, zijn er twijfels over de veiligheid.
Voorzitter van het Wijkplatform Selwerd, Gerard Krouwels, maakt zich zorgen over mogelijke bewegingen in de ondergrond.
Hij vreest voor onvoorspelbare waterbewegingen op grote diepte. Door de jarenlange winning van miljarden kubieke meters aardgas, is de druk in de nabij gelegen gaswinningsvelden verminderd. Hierdoor is er een kans dat waterstromen deze kant op gaan bewegen.
Ook de voorlichting schiet volgens Krouwels tekort. De recentelijk georganiseerde informatieavond werd slechts door een handjevol mensen bezocht, en informeerde mensen voornamelijk over de voordelen van aardwarmte.
Begin volgend jaar staat de boring naar de 3,5 kilometer diepe put, op de planning.

Gert den Toom

Bekijk reacties

  • 't is even tijd voor een pauze als je merkt dat de (in dit geval groene) dominees hun voet al te voortvarend tussen je deur zetten.

    • Dat soort kwalificaties als groene dominee is getuige van slechte beschaving. Een grote bek maar weinig intelligentie.

  • Toen VVD- burgemeester Jorritsma in Almere gaten in de ondergrond liet boren voor de verwarming van haar huis, toen was het land te klein.
    Maar nu de Linksen gaten gaan boren in het toch al kwetsbare aardbevingsgebied, nu is alles ineens op voorhand veilig en voldoende onderzocht....
    Wat een huichelaars!

  • Zou het echt zo'n vaart lopen? De Twentse bodem wordt toch al jarenlang volgespoten met afvalwater van de NAM en daar merkt Nederland ook niets van.

  • Het is een goede zaak dat er grote vraagtekens worden gezet bij dit aardwarmteproject. Het ligt te dicht bij bestaande mijnbouw waardoor straks juridisch niet meer goed vast te stellen is waardoor schade nu precies is ontstaan. Alleen om reden daarvan moet je nu zeggen dat dit project moet stoppen. Pas nadat de gevolgen van de aardgaswinning niet meer merkbaar zijn in Groningen kan men weer een poging wagen. Dat duurt overigens nog een jaar of veertig a vijftig.

    • Toch vreemd dat de Rijksuniversiteit die er boven op ligt geen kik geeft. Die hebben echt wel expertise in huis. Dit is ook niet het eerste aardwarmteproject in Nederland. Vooral in de tuinbouw wordt het al vrij massaal toegepast en er zijn nog nergens problemen opgetreden. Naar ik begrepen heb wordt de veiligheid goed gemonitord en is er ook een protocol voor de verantwoordelijkheid bij schade waarbij expliciet ook de aardgaswinning wordt betrokken. Het SODM heeft zelf ook de vergunning afgeven. Dat ze het nu weer ter discussie stellen (overigens niet alleen dit project maar alle recente vergunningen) is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Uitspraken zoals dit kan de komende 40 a 50 jaar nog niet slaan nergens op. je kunt overal wel bang voor zijn, maar als je gewoon voorzichtig te werk gaat is er niet zoveel aan de hand. Het aansprakelijkheidsspook is gewoon juridisch gezeik. Als je je daardoor laat tegenhouden kun je je zelf beter opsluiten in een hutje op de hei zodat niemand je ooit wat kan maken.

      • Warmtestad heeft valse informatie gegeven het zou een gesloten systeem worden en nu blijkt het dus een open systeem te zijn vandaar de vraagtekens

Recente berichten

Nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg gaat ‘Máximaweg’ heten

De nieuwe verbindingsweg tussen de Brailleweg en de Hereweg gaat de ‘Máximaweg’ heten, genoemd naar…

52 minuten geleden

Gelijkspel hockeyvrouwen Groningen tegen Victoria

De hockeyvrouwen van Groningen hebben zondag in Haren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Victoria uit Rotterdam.…

1 uur geleden

Kosten Bevrijdingsfestival zijn te hoog, dus kun je een badeendje kopen voor een race in de Papiermolen

Aanstaande vrijdag houdt de organisatie van het Bevrijdingsfestival in Groningen een Badeendenrace. De 'Badeendenrace voor…

2 uur geleden

Aangepaste dienstregeling en extra bussen op Bevrijdingsdag in Groningen

Het busvervoer van Qbuzz in Groningen is op Bevrijdingsdag aangepast. In Groningen rijden onder meer…

2 uur geleden

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

12 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

13 uur geleden