Categorieën: Nieuws

SodM bekijkt vergunning Warmtestad opnieuw

SodM bekijkt de vergunning die warmtestad heeft gekregen opnieuw. De  dienst spreekt over een matige veiligheidscultuur en de groei van incidenten en overtredingen in de sector.

De SodM gaf vorige week het advies terughoudend te zijn met geothermie en zal de vergunning die voor Warmtestad is afgegeven opnieuw tegen het licht houden. Experts zullen nog eens nadrukkelijk kijken naar mogelijke risico’s en of deze beheersbaar kunnen zijn. “SodM zal zich opnieuw een oordeel vormen over deze risico’s en vervolgens de minister adviseren over de vergunning. Deze vergunning loopt overigens in november 2017 af. De evaluatie vraagt grote zorgvuldigheid en deskundigheid en zal enige tijd vergen.” aldus de SodM in een verklaring.

Er is inmiddels een afspraak gemaakt met de gemeente Groningen en Warmtestad om de evaluatie en het advies van SodM te bespreken. Meer duidelijkheid wordt verwacht eind augustus.

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Dat lijkt me verstandig en de Groen Links wethouder sprak misschien iets te prematuur dat alles in orde is? Dit kan een beste strop worden.

  • Merkwaardige zet van het SodM. De raadsleden van vrijwel alle partijen waren het erover eens dat warmtestad zeer zorgvuldig handelt en heeft gehandeld. Experts zijn geraadpleegd, risico's besproken. Er is overleg geweest met Economische Zaken en met het SodM. Er is een meetmethodiek om te kunnen vaststellen of er onverhoeds toch iets mis gaat. En nu deze reactie van het SodM en dat voor een organisatie die bij het gasdossier pas zo laat zich herinnerde dat zij eigenlijk was ingehuurd voor de veiligheid. Groningen zo snel mogelijk van het gas af spaart bevingen. De SodM los van Economische Zaken lijkt me ook een goede

  • SodM speelt paniekvoetbal nadat ze veel te laad ingrepen bij de gaswinning. Op het moment dat je kunt twijfelen aan de effectiviteit er van. Dat is eerder incompetentie dan wijsheid.

  • Tja en welke politieke partij stond vooraan om SodM de les te lezen dat men de aardbevingsproblematiek niet serieus genoeg nam? Juist ja... Groen Links! Wie is er dan nu dubieus bezig ?

    • Hadden ze dan ongelijk? Waarom zou Groen Links nu dubieus bezig zijn? Juist warmtenet van de stad Groningen heeft de aardbevingsproblematiek uitermate serieus genomen. Dat weten ze heel goed bij het SodM. Wat de SodM nu doet is heel vreemd.

      • Dubieus omdat men een compleet andere maat neemt voor eigen plannetjes. Eerst zeggen dat SodM de aardbevingen serieuzer moet nemen en nu zou de SodM paniekvoetbal spelen... Zo typisch Groene kerk dit... met een deel geen zinnige discussie mogelijk.
        En Marc het was dus Groen Links die mede de SodM verdacht maakte toen het om de aardbevingsproblematiek ging... dus tja weinig mee te maken. Maar zoals altijd je geef jij weer het goed voorbeeld door het huidige standpunt van de SodM als paniekvoetbal te bestempelen. Dat lijkt me een ernstigere vorm van verdachtmaken dan dat ik het opmerkelijke verschil in houding van Groen Links weergeef. Kinderlijk zelfs omdat zoals wel vaker elke vorm van zelfreflectie in eigen gedrag ontbreekt... De sloop van je cognitieve vaardigheden gaat onverminderd verder.

        • Twijfel maar niet aan mijn cognitieve vaardigheden Erik. Ik denk eerder dat jij hier de dommerik bent door een project waar de voltallige raad -1 voor heeft gestemd volledig bij GroenLinks neer te leggen en bovendien een algemene uitspraak van SODM 1 op 1 vertaalt naar dus het aardwarmte project op Zernike is veel te gevaarlijk en moet maar niet door gaan en dat is de schuld van de Groene kerk. Dat doe je omdat je een boer bent die wat hij niet kent niet eet.

    • En meer gescheld en verdachtmakingen... typische reactie van Marc op Oogtv. En ojee als er iemand kritisch is op Groen Links! Dat is dat irritant religieuze gedrag dat ik Groene kerk noem ja. Als mensen het niet met je eens zijn en een mening verkondigen die overeenkomsten met jou niet welgevallende groeperingen dan is reageerder hier al vrij snel verdacht in jou ogen. Dat dat dus erger wordt doet me denken dat je cognitieve vaardigheden achter uit aan het gaan zijn.
      Groen Links is een club die steeds meer een handje van heeft om wetenschap als corrupt en onbetrouwbaar te stellen. In dit geval heeft men zelf meegeholpen om de onrust over de aardbevingen levend te houden en mensen bang te maken. Vervolgens komt die onrust eens niet uit en kiest de Groen Links ervoor om op, alsof het de NAM zelf was, nogal een slappe en botte reactie te geven op de uitlatingen van de SodM. En dat zou ze niet op kritiek mogen staan? Wat een slappe hap!

      • Je gaat gewoon weer door in je gedachtentreintje Erik. Dat je zelf loopt te beledigen dat vergeet je maar even hè? JIJ MAG DAT WANT JIJ BENT DE ENIGE DIE GELIJK KAN HEBBEN. :P

      • En weer een voorbeeld van ernstige verstoorde cognitie! Het zegt zoveel meer over jou dan mij :)

        • Ik laat het hier maar bij. Erik kan het fatsoen niet opbrengen me niet te beledigen. Treurig

      • En als ik nog op je onzin in moet gaan :
        Die stemming was ver vóór dat de SodM met kritiek kwam.

      • En Marc... reaguurder hier op Oogtv... Nu probeer je weer in de slachtofferrol te kruipen, maar jouw opmerking 'Jij denk ik. Omdat je GroenLinks per definitie verdacht maakt.' vatte ik al als een behoorlijke belediging op en mijn conclusie van een gebrek aan cognitie jouwer zijds waarom ik dat ter sprake breng. De rest in mij reactie is volgens mij ook een accurate omschrijving op het gedrag dat jezelf vertoont , maar dat oordeel laat ik verder dan ook aan den lezer over.

  • De gemeenteraad van Groningen was reeds op 13 januari 2016 gewaarschuwd door drs. Peter van der Gaag, een onafhankelijk geoloog uit Rotterdam.

    Zie: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/158382/Aardbevingen-bij-aardwarmteproject-Stad-niet-uit-te-sluiten

    Zie verder dit bericht van 13 september 2016:

    http://www.rtvnoord.nl/nieuws/167696/Geoloog-Grondwaterpeil-Groningen-stijgt-schrikbarend-door-aardbevingen

    Zie verder: http://www.ondergroningen.nl/sheets-presentatie-peter-van-der-gaag-09-09-2015/

    • Het is zeker de moeite waard om naar van der Gaag te luisteren, bijvoorbeeld zijn verhaal over zout. Maar hij heeft ook een eigen belang: opslag van CO2 in de grond. Daar heeft hij kennelijk wel vertrouwen in. Juist vanwege de gevoeligheid van de bevingsproblematiek is er een meet- en een waarschuwingssysteem. Een stoplichtsysteem. Als er signalen zijn over trillingen dan kan daarop gehandeld worden

Recente berichten

‘Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien’

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

8 minuten geleden

“Het kan niet zo zijn dat er geen jongerenwoningen in Stadshavens komen”

In de nog te realiseren wijk Stadshavens moeten ook jongerenwoningen komen. Dat vindt de fractie…

29 minuten geleden

Bewoners Hoornsediep balen dat groen plaats heeft gemaakt voor parkeerplekken: “Egels en hazen zijn verdwenen”

Bewoners aan het Hoornsediep en de Rivierenhof balen. Hun groene omgeving heeft in de afgelopen…

42 minuten geleden

Automobilist schept scooterrijder op Griffeweg

Bij een verkeersongeluk op de Griffeweg is dinsdagmiddag een scooterrijder gewond geraakt. Dat meldt een…

2 uur geleden

Student & Stad wil kabelgoot voor opladen elektrische auto’s toch mogelijk maken

Ondanks dat de wethouder vorige maand negatief adviseerde wil de fractie van Student & Stad…

2 uur geleden

Forum organiseert deze zomer weer Rooftop Cinema: “Op 45 meter hoogte onder de sterrenhemel films kijken”

Forum Groningen organiseert deze zomer wederom Rooftop Cinema. Op verschillende dagen in de zomermaanden kunnen…

4 uur geleden