SodM: Aardwarmterisico’s onvoldoende onderkend

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is kritsch en bezorgd over de ontwikkeling van geothermie.

Woensdag bracht de toezichthouder een rapport uit waarin ze kanttekeningen plaatst bij de boringen naar aardwarmte op grote diepte. In gebieden waar sprake is van bevingen ten gevolge van gaswinning geldt volgens het SodM een verhoogd risico. ‘De veiligheidsrisico’s worden onvoldoende onderkend, de wet- en regelgeving wordt niet goed nageleefd en er is sprake van een zwak ontwikkelde veiligheidscultuur’.

Het rapport verschijnt een week nadat de eerste buizen zijn gelegd voor het project Warmtenet Noordwest op het Zerniketerrein. Met een aardwarmtebron moeten binnenkort tienduizend huizen in het noordwesten van de stad worden verwarmt. Het is de bedoeling dat dit najaar geboord gaat worden naar de bron op 3,5 km diepte.

Deel dit artikel:

 1. Het is wel gunstig voor de Nam, zij kunnen bevingsschade afwentelen op dit warmtenet project, elk nadeel heeft zijn voordeel!

 2. SodM heeft jarenlang de gaswinning vrijwel ongecontroleerd door laten gaan. Gaf geen kik toen in de crisis er ongekende hoeveelheden werden opgepompt en stelt zich nu op als hoeder van de veiligheid met FUD argumenten? Zernike ligt niet boven het gasveld. Er is nog nooit een beving onder de stad geweest. Het argument dat je dadelijk de NAM niet meer aansprakelijk kunt stellen is helemaal onzin. Nergens op gebaseerd. Groningen is geologisch niet complex. Er zijn geen breuklijnen die geactiveerd kunnen worden zoals in Zwitserland gebeurde bij een project in Bern.

  1. Marc: “er is nog nooit een beving onder de stad geweest”. Je bedoelt misschien het centrum en bevingen zijn alleen boven een gasveld? Omdat de ondergrond niet complex is kan er niks gebeuren?
   Marc is wel een grapjas. Marc vind dat je je de Nam wel aansprakelijk kunt stellen, schijnbaar.
   Oh het was vrijdagmiddag, aha!

  2. Er zijn inderdaad geen breuklijnen Marc, onze bodem is meer een plumpudding zonder stevigheid.Breuklijn heeft er ook niks mee te maken, er zijn geen plaatselijke breuklijnen zoals een breuklijn Bern, breuklijnen zijn veel langer dan 1 stad.
   Nergens op gebaseerd Marc. Verder begrijp ik dat je vindt dat bij problemen de NAM toch aansprakelijk kan worden gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *