Categorieën: Nieuws

Elektrische auto in snelvaart

Binnen tien jaar is de elektrische auto goedkoper in gebruik dan een auto die op traditionele brandstoffen rijdt. Dat voorspelt het economisch onderzoeksbureau van ING over de opmars van de elektrische auto.

Rond 2035 zullen er zelfs alleen maar elektrische auto’s verkocht worden. De opmars heeft vooral te maken met de steeds lager wordende aanschafprijs, het grotere bereik en de lagere kosten per gereden kilometer. De Amerikaanse autogigant Tesla heeft deze week een nieuw model middenklasser aangekondigd. Deze auto, die volgend jaar in Nederland verkrijgbaar is, zal ongeveer 30.000 euro kosten.

De doorbraak van elektrisch rijden heeft grote consequenties voor de auto-industrie en dan vooral de toeleveranciers. Een auto met verbrandingsmotor telt zo’n 1400 belangrijke onderdelen, een elektrische auto slechts 200. In de autoindustrie zal er veel verandering plaatsvinden.

Groningen heeft al de primeur, afgelopen week opende hier de eerste Tesla Store van Noord-Nederland, deze bevindt zich aan de Rostockweg.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

  • Ik denk dat wij in de nabije toekomst de techniek van de Chinese automotive industrie gaan kopieren, daar deze de benodigde kennis en productiefaciliteiten al hebben vergaard en de nodige fabrieken reeds in gebruik genomen hebben. Dankzij onze kennis export van de RUG richting China, gaat onze kennis waar het om marketing en strategie gaat straks ook richting het land van de rijzende zon, waardoor wij hier straks in Europa onze eigen kennis en ervaring waar het om automotive gaat deels mogen gaan importeren.

    Ben benieuwd hoe de BV Nederland haar verdienmodel aan gaat passen als de huidige brandstoffen gaan verdwijnen en men de vele miljarden aan accijns en btw op brandstof welke hier jaarlijks binnenstromen kwijt gaat raken. Of zal men dezelfde accijnzen en btw welke nu op brandstoffen worden geheven en grotendeels de hoogte van brandstofprijzen bepalen in de toekomst ook op elektriciteit toe gaan passen?

    Gaan wij dan in huis straks € 1,50 per kWh stroom betalen?

Recente berichten

‘Aanleg parkpad gaat niet ten koste van vleermuizen’

De aanleg van een parkpad in het nieuwe Zuiderplantsoen gaat niet ten koste van het…

47 minuten geleden

Lelylijn-ontbijt in Tweede Kamer op finaledag formatie

Voorstanders van de Lelylijn hebben deze woensdag in de Tweede Kamer een zogenoemd Lelylijn- ontbijt…

2 uur geleden

Relatie Ukrant met bezetters van naastgelegen Harmonieplein: ‘ze vinden ons niet aardig’

De nieuwe buren vinden ons niet aardig. Dat stelt hoofdredacteur Rob Siebelink van de Ukrant…

2 uur geleden

Weekend Break Festival verspreidt 200 polaroids door de stad

Voor het jaarlijkse Weekend Break Festival van Club Guy & Roni op 24 en 25 mei worden…

2 uur geleden

Staan na woensdag twintig Handige Harry’s en Harriettes op straat? “Gemeente mag eigen inwoners niet over het hoofd zien”

Bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag zullen vele ogen gericht zijn op het agendapunt Stadshavens. De…

7 uur geleden

Woensdag veel zon, komende dagen kans op buien

Het is eerst nog volop zonovergoten voorjaarsweer. Vanaf donderdag neemt de bewolking toe en daarmee…

13 uur geleden