Categorieën: Nieuws

Ontwerp Hotel Grote Markt maandag gepresenteerd

De Berlijnse architect Thomas Müller presenteert maandagavond zijn ontwerp voor het WestCord hotel aan de oostwand van de Grote Markt. Dat gebeurt in het Groninger Forum aan het Hereplein.

Müller presenteerde in november vorig jaar tijdens het festival Let’s Gro zijn eerste schetsen voor het hotel. Hij vroeg het publiek om een reactie en meer dan 1500 mensen reageerden. De meerderheid sprak zich uit voor een klassieke gevel. Collega-architecten en de Welstand bogen zich over de schetsen. Müller werkte deze verder uit tot een ontwerp, dat maandagavond gepresenteerd wordt.

Op de begane grond van het hotel komt een grand café. Medio volgend jaar wordt met de bouw begonnen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Wat een treurnis. Deze bagger in plaats van een fraaie wederopbouw-wand.

    Bouwsels uit het bijzondere tijdsgewricht genaamd Wederopbouw, lijkt allemaal kapot te moeten. Met dank aan de viespeuken binnen de lokale PvdA (Van der Schaaf) die het over het belang van historische gelaagdheid in stedenbouw durven te hebben.

    • Het plaatje is een impressie van een van de voorontwerpen. Niet het definitieve anders was Merckt wel ingetekend ipv die blokkendoos. Morgen mag je dus nog een keer je afkeuring uitspreken.

  • Dat is heel anders dan waar we op konden stemmen. Niet zo modern als het winnende ontwerp maar saai en oubollig.

  • HET MONSTRUM wordt gelukkig voor een groot gedeelte onzichtbaar. Een zegen voor de stad.

  • kitsch in optima forma.,armoedig staaltje geschiedsvervalsing. De oude Oostwand had nooit afgebroken mogen worden !!!

  • Begrijpend lezen is niet aan iedereen gegeven. Het wordt morgen gepresenteerd betekent niet het staat vandaag al in volle glorie op OOG. Het is een van de voorontwerpen.

  • En zo is er altijd wel wat te zeuren over welk onderwerp dan ook door lieden zonder enige kennis van zaken die geen enkel argument ter ondersteuning van hun armoedige standpunt weten te verzinnen.

  • Dit is de oostwand 2.0, een iets betere versie van 1.0 maar nog steeds waardeloos. In Duitsland hebben ze de boel echt weer in oude stijl opgebouwd en daar is iedereen nu heel blij mee. Maar in Groningen leren ze niet van fouten. Die D66-er Schroor was ook zo'n fanatiek voorstander van iets ,oderners en blokkeerde ook een herbouw in ouwe staat. En het zou allemaal te duur zijn, maar in die tussentijd wel tientallen miljoenen verspild aan een ontspoord tramplan.

    Mislukte kans, hopelijk zijn er over 50 jaar andere partijen aan de macht die het beter voor hebben met Groningen.

    prutsers. Dat Vindicat is ook een puist in het centrum. Het ziet er niet uit.

  • tekening is ook misleidend, dat lelijke geldverslindende forum wordt veel lomper in het echt (helaas).

    • Helaas niet. In werkelijkheid zul je bijna nooit op het bordes van het stadhuis staan en zie jet forum veel slechter vanaf de markt. Alleen als je een zichtlijn hebt door de nieuwe Naberstraat tussen Hotel en Merckt zie je het forum goed vanaf de markt. Nu er nog niet gebouwd wordt aan de Oostwand is het uitzicht het beste.

  • Ik vind dat gebouw voor het Forum redelijk, maar in detail is het waarschijnlijk een moderne flop, kunststof-kozijnen e.d.
    Net dit weekend nog een filmpje gezien over Emmen, die behoort tot de 50 lelijkste steden (dorpen), men wijt dat aan gebrek aan oudbouw, Groningen moet of mag daar lering uit trekken.

    • +1voor Oozje.

      Steden die nadruk op de bijna uniek wordende kwaliteit van historisch karakter leggen, doen het aanzienlijk beter dan die waar de politici spreekpop van ontwikkelaars/bouwers zijn, en men met de debiele onzin-leuze "stilstand is achteruitgang" vernietiging verdedigt.

  • Sjonge sjonge wat een niveau allemaal. Wat Marc zegt, ga eerst eens fatsoenlijk naar school allemaal stelletje onnozele sneue types. Die VSH is is een echte NIMBY, zielig gewoon. Accepteer nu eens dat een stad aan verandering onderhevig is waarbij de ontwikkelingen in Groningen alleen maar positief zijn en gaan eigenlijk nog te langzaam. Kan niet wachten voordat het Forum en Nieuwe markt klaar zijn!

    • @ Henk

      Nimby? Ik?

      Nee hoor. Motivatie is eerder een gevolg van een gevoelde verantwoordelijkheid naar de rest van de (toekomstige) mensheid.

      Historischische bebouwing, waar bijna elke niet-autist van geniet (er zijn zeker autisten die van dingen als minder gestructureerde, decoratieve en diverse vormen van stedenbouw houden, maar meestal houden ze van de zielloze geordendheid zoals in Japanse moderne steden) , is op mondiaal niveau in zeer geringe mate aanwezig.

      In Europa heb je goddank nog wat bebouwing van meer dan honderd jaar oud. Maar we moeten het koesteren. Wil de toekomstige burger (die oud wordt, en omkomt in vrije tijd) niet slechts dankzij veel geld, of geluk met een loterij tijdelijk toegang tot een historisch gebied krijgen.
      Zie het namelijk echt gebeuren dat je over pak-em-beet vijftig jaar als toerist alleen nog via een winnend lot in een loterij, een entreebewijs voor Amsterdam, Rome, Gdansk, Venetië of Dresden kan krijgen.

      Los van dit vergezicht. Het is allang wetenschappelijk onderbouwd dat oude steden als aamgenamer worden ervaren dan moderne (of wat daar voor door moet gaan). Jammer voor de corrupte Friese bouwvriendjes van de corrupte Friese boerenlullen als Ypke de Waanzinnige, Willem Slinks, Ton Schroor en Roeland met de Gespleten Tong. Hun tijd zal snel voorbij zijn; met dank aan het FvD.

      P.S.

      • Hoezo scheld ik er mee?

        Autisme tiert welig in mijn familie. Eén van mijn sibblings ging voor 20e verjaardag een Psychiatrische inrichting in, en zal die nooit meer (genezen) verlaren. Wegens combinatie van autisme en schizofrenie. Zelf loop ik momenteel ook bij Lentis.

        Autisme is niets anders dan een zeer manlijk brein (Baron Cohen). Al dan niet een reactie op het niet met overvloed aan gevoelens kunnen omgaan.

        Autisme is niets minderwaardigs. Kan leiden tot een zeer krachtig analytisch denkvermogen. Snel herkennen van patronen/verbanden ecetera.

        Maar ik ben er tegenstander van om stedenbouw in handen te leggen van autisten. Zeker in die van holle, misantropische lutsers als Koolhaas. Of van de Nederlandse bouw-"academie" afkomende epigonen van Koolhaas.

        Een leefbare stad is nogal wat meer dan een verzamelinkje logische schema's als gevolg van quasi-rationele theorietjes.

      • Misschien moet je eens aan deskundige vragen of autisten (niets mis mee) een opvallende voorkeur hebben voor Japan, de Japanse culturele en zeer strak georganiseerde moderne steden.

        Wat is dat toch voor iets idioots dat mensen in 2017 autisme (of het autistische spectrum) nog als iets betreurenswaardig zien. Volgens mij zitten we al enige tijd in het tijdperk van de nerd, en worden autisten door niet-autisten vaak fascinerend/aantrekkelijk, in plaats van zielig, gevonden.

      • Je kunt nog zo ruimdenkend doen VSH, laat dat dan ook blijken voordat ik er wat van zeg, omdat je liefhebbers van moderne architectuur van autisme beschuldigd. Sowieso zijn het geen haters van historische gebouwen. Slechts haters van historisch aandoende kitsch.

      • Niets met ruimdenkendheid te maken. Is een belediging.

        Calvinistisch, ascetisch, conservatief, patriottische, Pruissisch en reactionair. Dat is de VSH die ik altijd had willen worden.

        Maar dat gemiep over het gebruik van autisme in mijn reacties over stedenbouw. Waarom?

        Mannen in het autistisch spectrum zijn hot, begreep ik uit vrouwenblad.
        Volgens dat artikel zijn deze mannen intelligent, zeer betrouwbaar, netjes op het galante af, vaak (droog) humoristisch en ook echt wel empathisch (indien op hun gemak).

        Maar nogmaals: dat bijvoorbeeld het belang van sentimenten (als gevolg van belangrijke en dierbare herinneringen) van burgers, een mate van rommeligheid en nog veel meer slecht te kwantificeren zaken - samen met een aantal eenvoudig in cijfermatige waadrdes uit te drukken variabelen en parameters - een ongekend rijk geschakeerd prisma maken, van waaruit een stad ingericht moet worden... is iets wat al te rationele, regelmaat-, patronen- en cijfers-zoekende typen niet aanvoelen.

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

7 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

9 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

9 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

13 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

13 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

15 uur geleden