“Het geheim van zes tienen op je diploma? Interesse en gepassioneerde docenten”

Het is een unicum in het Nederlandse middelbare onderwijs: zes en wellicht zelfs zeven tienen op het eindexamen. Maar dat het niet onmogelijk is bewijst de zeventienjarige Ezra Bekkering van het Praedinius Gymnasium.

“Ik ben twee zouten bij elkaar aan het oplossen en die slaan neer in een gele neerslag”, zegt de VWO-eindexamenleerling in één van de scheikundelokalen van het Praedinius waar hij druk bezig is. Het is ook één van zijn meest favoriete plekken op school. Ezra heeft erg veel interesse in de bèta-vakken. “Ik heb enkele jaren geleden gekozen voor een gecombineerde Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek-profiel. Dat is dus met Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde D.”

In mei deed hij eindexamen met als resultaat zes tienen. Er is alleen één maar. “Voor Grieks had ik een 9,3 gehaald maar ik had een 9,4 nodig om daar ook een tien voor te halen. Dus heb ik een herexamen gedaan en komende vrijdag krijg ik te horen of dat gelukt is.” Terwijl Ezra ondertussen bezig is met het verhitten van twee vloeistoffen benadrukt hij dat het hem niet om de tienen te doen is. “Ik wil in de toekomst wellicht in het buitenland gaan studeren. Hoe hoger de cijfers op mijn diploma zijn, hoe groter de kans dat ik op zo’n universiteit word toegelaten.”

Maar wat is nu het geheim om zulke goede cijfers te halen. Volgens Ezra begint dat vooral met interesse hebben. “Vanaf jongs af aan ben ik altijd al nieuwsgierig naar hoe iets werkt, of juist hoe iets niet werkt. Dat probeer ik dan te onderzoeken.” Maar niet alleen de gezonde interesse speelt een rol. “Ik ga deze school heel erg missen. Juist de docenten hebben met hun passie en vakbekwaamheid er ook voor gezorgd dat ik getriggerd werd.”