Categorieën: Nieuws

GroenLinks wil hulp voor acuut woningzoekenden

Er moet een oplossing komen voor mensen die acuut een sociale huurwoning zoeken, maar geen urgentieverklaring hebben. Dat vindt de raadsfractie van GroenLinks.

Het gaat om mensen bij wie de leefomstandigheden flink veranderd zijn en die dringend een woning nodig hebben. GroenLinks vindt dat het stadsbestuur een alternatief moet zoeken, zodat deze mensen sneller geholpen worden.

Volgens raadslid Petra Brouwer zijn er soms schrijnende gevallen, zoals problemen na een scheiding of mensen die de hypotheek niet meer kunnen betalen omdat ze opeens van een uitkering moeten leven.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

 • Dat is een kwestie van urgentieregels uitbreiden. Maar dan wordt het voor reguliere woningzoekenden nog moeilijker. Zulke gevallen zou je eigenlijk een tijdelijk contract moeten geven in minder gewilde woningen (die gerenoveerd moeten worden, zo voorkom je dat je ook nog eens een wijkvernieuwingsurgentie en vergoeding moet toekennen). Urgentie die betekent dat je direct ook in de beste sociale huurwoningen terecht komt is niet eerlijk ten opzichte van mensen die al jaren ingeschreven staan om voor zo'n huis in aanmerking te kunnen komen. Zet desnoods een tijdelijk bufferdorp op zoals het asielzoekerscentrum dat bij het Suikerunieterrein gepland was, waarbij het de bedoeling is zo snel mogelijk weer door te stromen.

 • Groen Link(s) zou er beter aan doen om eerst de oorzaak, lokaal en nationaal, te gaan erkennen, aan te gaan pakken en op te gaan lossen. Dan hoef je dit soort uitspraken ook niet te ventileren.

  • Als jij nou eens op GroenLinks gaat stemmen om te helpen ze de grootste partij te maken in plaats van de Jat-VVD, zodat ze kunnen regeren zonder hun principes overboord te gooien dan zullen ze dat ook doen.

   • Behoudens de stad, zal de hele provincie Groningen last gaan krijgen van krimp, waar de vergrijzing dit nog verder zal doen toenemen. Als zo vaak aangehaald, waarom niet promoten om buiten deze gemeente te gaan wonen? Stop met nieuwbouw in deze gemeente en geef nieuwe bewoners, autochtone inwoners en wegtrekkende dorpsjeugd de kans om in de omringende dorpen tegen een lage prijs een woning te huren of te kopen. Wil je de voorzieningen in stand houden, zorg dan voor betaalbare (huur)woningen, ook voor dorpsjeugd, zodat deze niet blijvend uit hun vertrouwde omgeving richting "stad" vertrekken, maar tot in lengte van dagen in de dorpen blijven wonen, of er na hun studie terug gaan keren.

    Als Jesse Klaver zijn eigen principes hardop zou hebben verkondigd tijdens de so called nderhandelingen, zou ik er wellicht nog enigszins vrede mee kunnen hebben gehad dat Groen (s)Link(s) mee zou hebben willen regeren, maar nu hij achteraf bezien enkel als buikspreekpop voor de oude garde heeft gefungeerd, heeft hij niet enkel zichzelf, maar ook zijn partij geen goede dienst bewezen. Wellicht zijn de oud kamerleden bang geweest voor banenverlies in de corebussines van GL, de asielindustrie?

 • Van die raadsleden die met dit soort voorstellen komen, hebben vaak geen idee. Ook een 'regulier woningzoekende' is vaak urgent. Bovendien, zijn de urgentieregels zodanig, dat je een aanvulling krijgt op je bestaande gespaarde punten. Genoeg om te reageren op een woning. De afgelopen jaren is de 'regulier woningzoekende' in sociale en medische nood meerdere malen verstaan gegeven, dat een aanvraag van een urgentieverklaring geen zin had, omdat deze 'regulier woningzoekende' het aantal punten/inschrijvingsduur daarmee al oversteeg. Zij worden dus nu genegeerd door de GroenLinks fractie met dit huidig standpunt. Als deze 'regulier woningzoekenden' in sociale en medische nood geen houvast meer hebben met deze bepaling, dan moet de huisvestingverordening/woonurgentiegroningen.nl op de schop. Zodat deze 'regulier woningzoekenden' alsnog medisch zich gaan verklaren. Want het voorstel van de GroenLinks druist nu tegen alles in met gedane afspraken. waarin een urgentieaanvraag op het medische vlak dus geen zin had omdat het aantal punten/inschrijvingsduur al oversteeg.

 • Nijestee verkoopt nog steeds zijn woningvoorraad. Dit misschien eerst maar eens een halt toeroepen?

 • GroenLinks en oplossingen... die bouwen liever nieuwe woningen en opvang voor asielzoekers, willen geen studentencampus,. Terwijl ze aan de macht waren hebben ze helemaal niets ondernomen. Laat ze lekker kumbaya spelen in het park met femke. Weer komen ze met non-oplossingen door de ene groep woningzoekenden voor te trekken boven een andere. Een structurele oplossing voor iedereen hebben ze niet.

  • Denk het ook. Een beetje dossierkennis over Groningen voor deze raadslieden van elders zou zeer welkom zijn. In Groningen kan je geen sociale huurwoningen over de schutting kieperen. Dat is vragen om moeilijkheden. Ach, Daan Bultje en een Rebecca Kruders varen wel wel bij. De corruptie is enorm is Groningen!

 • Groenlinks: engeltjes op een roze wolk met een harp in de hand afgewerkt met een zonnige stralende blauwe lucht met een regenboog terwijl de vogeltjes fluiten.

  Serieus: Hou eens op met die urgentie dit en urgentie dat, meer bureaucratie dit en nog meer bureaucratie dat, onderzoek hier en onderzoek daar, belastingbetaler betaald wel.

  Het is heel simpel, meer sociale huur bouwen. En dikke boetes aan woningbouwverenigingen die denken dat "sociaal" 600 tot maximale/net onder de grens huurtoeslag is. Want dat is gewoon belastinggeld wat woningbouwverenigingen er nog eens bovenop krijgen.

Recente berichten

‘FC Groningen benaderd door voetbalfraudeur, maar de club ging daar niet op in’

Ook FC Groningen heeft onlangs te maken gehad met een fraudeur die zich voordeed als…

27 minuten geleden

Vijf aanhoudingen na beroving Noorderbinnensingel en Dierenriemstraat

De politie heeft dinsdagavond 20 februari in de omgeving van het Jaagpad vijf minderjarige jongens…

1 uur geleden

Uitvak van de Kuip tijdens halve finale KNVB-beker volledig uitverkocht

Het uitvak in de Rotterdamse Kuip is donderdag 29 februari tijdens de halve finale van…

3 uur geleden

Opvang van Oekraïners aan Maresiusstraat voorlopig uitgesteld

De verhuizing van Oekraïense vluchtelingen naar een opvanglocatie aan de Maresiustraat 22a naast Gravenburg is…

3 uur geleden

Nieuwe foto van voortvluchtige tbs-er Mouloud Mezlay

De politie heeft een betere foto vrijgegeven van Mouloud Mezlay. De foto werd dinsdag getoond…

4 uur geleden

Ruim 7 ton subsidie voor ontwikkeling life science sector

Het project 'Groningen Human Capital for Life Sciences' van het UMCG, de Hanzehogeschool en LIFE…

4 uur geleden