Directeur verkochte Vondelflat sleept bewoners voor de rechter

De raad van toezicht en de directie van de Vondelflat gaan twee opstandig bewoners voor de rechter slepen, Ze wil hen een boete opleggen. Wanneer ze zeven dagen per week, en dat drie maanden lang, hun eten buiten de flat om  bestellen kan de boete oplopen tot  45.500 euro. De twee vertegenwoordigen de bewoners van de Vondelflat.

Zo’n twintig bewoners vinden het eten van Zinn dat zij voorgeschoteld krijgen, niet lekker. Al meer dan drie maanden bestellen zij hun maaltijden elders. Directeur Berend Lugies van de Vondelflat dreigde de bewoners eerder met een boete van 500 euro per buiten de deur bestelde maaltijd. Vorige week werd overlegd tussen de opstandige bewoners en leden van de raad van toezicht, maar een oplossing bleef uit. De ouderenorganisatie ANBO noemde het afnemen van maaltijden bij de Vondelflat gedwongen koppelverkoop en liet als ludieke actie 160 pizza’s bij de flat bezorgen.

Woensdag werd bekend dat de Vondelflat per 1 juli verkocht is aan Vastgoed Groningen. Geruchten dat de flat verkocht zou worden waren er al eerder: er staan dertig appartementen leeg  De Vondelflat gaat naar een kleinere nieuwe locatie in dezelfde wijk. Niemand van de betrokkenen wil reageren.

Deel dit artikel:

 1. Hoe wou Berend Lugies aantonen dat die maaltijden besteld en bezorgd worden? Is dat niet gewoon privacy van de bewoners? Het privacy belang lijkt me groter dan de kostprijs van de maaltijden.

 2. Berend Lugies laat een compleet brevet van onvermogen zien in deze situatie. Wat hij moet doen is zorgen dat die oudjes voedsel krijgen wat ze lusten, niet wat financieel voor hem te verteren is.

  1. Dat zal de rechter net zo zien,maar aangezien organisaties zoals die van Lugies vol zitten met met mensen die helemaal niets kunnen (directie niveau)zullen ze ook geadviseerd zijn door juristen van hetzelfde niveau want slimme medewerkers zullen hun bedroevende niveau,inzicht en omkoping direct blootleggen.

 3. De Vondelflat, ‘huurappartementen met service naar behoefte’ staat op hun site. Welke behoefte precies ? Die van de bewoners of die van de portemonnee van de directeur.
  De prijzen zijn ook niet mals https://vondelflat.nl/huurprijzen-en-servicekosten/.
  Daar bovenop moet je voor electra zelf een contract afsluiten en aanvullende voorzieningen (zoals maaltijden en de was) komen er nog overheen. https://vondelflat.nl/tarieven-diensten/
  Ik ben benieuwd wat de rechter er van gaat vinden.
  Er zijn ongetwijfeld mensen die een huurcontract zijn aangegaan inclusief een maaltijd van de eigen keuken. Op het moment dat de eigen keuken eenzijdig wordt opgedoekt stopt dus de voorziening waar je volgens het contract recht op hebt. Dat een eigenaar je vervolgens verplicht om van 1 bepaalde maaltijdservice gebruik te maken is nogal merkwaardig.
  Als mijn internetprovider eenzijdig de voorzieningen/afspraken wijzigt of de prijzen wijzigt kan ik besluiten daar geen gebruik van te maken maar naar iemand anders te gaan.
  Waarom zou het bij een maaltijdvoorziening anders zijn ?

 4. Het was en is niet mijn type journalistiek, maar soms zou je willen dat Willibrord Frequin of Pieter ‘Breekijzer’ Storms weer even uit hun aanleunwoning kwamen om een item te draaien…

 5. Iedere keer als ik een stuk lees over de Vondelflat krijg ik de neiging om Berend Lugies een paar kilo’s aardappelen achter in z’n strot te duwen.Lugies is vanaf z’n geboorte al terende van geld wat de belastingbetaler opbrengt,Lugies is echt een parasiet van de maatschappij.Ik kan Lugies 1 ding vertellen dat hij heel blij mag zijn dat het niet om een familielid van mij gaat.

 6. Ondertussen is het vandaag door alle landelijke media opgepakt en door sommige kamer leden ,en de reacties zijn net zoals hier niet mals.Parasiet Lugies zal binnenkort met pek en veren onze provincie uit gebonjourd worden.

  1. Dat zou mooi zijn. Maar ik vrees dat er teveel types als deze Lugies in dit soort functies zitten en elkaar de hand boven het hoofd houden. Als er een gaat wordt zijn plek ingenomen door een volgende met dezelfde mentaliteit. Het is niet voor niets dat in de zorg fors bezuinigd wordt maar de leidinggevenden/directies absurd hoge salarissen en bonussen naar binnen harken.

 7. Wat ik nog niet helemaal snap aan dit verhaal: betalen die mensen nu wel of niet voor een maaltijd?
  Dus, gaat dit nu om wel betalen en niet afnemen, of de verplichting om af te nemen en niet betalen (en niet afnemen)?

  1. Als ik de informatie op de site van de Vondelflat goed begrijp betalen ze per keer dat ze een maaltijd via de leverancier van de Vondelflat afnemen. Ze kunnen dus kiezen, of een warme maaltijd afnemen en betalen of geen warm eten en dan kost het niets. . Maar ze mogen er niet voor kiezen een maaltijd via een ander bedrijf te kopen.

   https://vondelflat.nl/maaltijdservice/

 8. Gaan ze straks ook nog beslissen wat de ouderen in die flat als kleding moeten dragen? Mijn overgrootouders moesten zo’n honderd jaar geleden uniforme kleding dragen zodat iedereen kon zien dat ze in het Oudemannen- of Oudevrouwenhuis zaten. En gaat de beheerder van de flat ook nog beslissen hoe laat ze naar bed moeten en de lichten in hun flat uitgaan? Straks moeten ze zeker ook nog “vader” en/of “moeder” zeggen tegen de beheerders van de flat zoals mijn overgrootouders dat tegen de leider/leidster van het Oudemannen- en Oudevrouwenhuis moesten doen…

 9. En Mv. Will Koopmans (directeur Zinn) rekent zich weer rijk. Voor alle extra’s moeten de oudjes betalen! Wandeling, douchebeurt etc. bij Zinn zorg!
  Geld stroomt daar binnen en net weer in het nieuws dat mv Koopmans woontorens in Haren laat bouwen. Rupsje nooit genoeg,Haar man van architectenbureau team 4 mag veel nieuwbouw plegen voor Zinn

 10. Hoe de ouderenzorg verworden is tot een enorm casino waar niemand om gevraagd heeft. Waar geld, corruptie en gokverslavingen (beleggingen in dit geval) belangrijker zijn geworden dan de oudere bewoners, hun welzijn en gezondheid en waardigheid. Directeur Lugies van Stichting Vondel (u weet wel stichtingen hebben geen winstoogmerk) verpatst in razendsnel tempo De Vondelflat aan Vastgoed Groningen die aan beleggingen doet. Hamvraag: waarom?

  Op Zuiderpark 1 9724 AD Groningen waar Vastgoed Groningen gevestigd is, staan 109 actieve vastgoedbedrijven ingeschreven bij de KvK. Brievenbusfirma’s? Want zo groot is dit hoekpand niet. Ook de 8 Google recensies over Vastgoed Groningen BV liegen er niet om.

  Hoe KUN je als directeur een flat verkopen met honderden oudere huurders (op hoge leeftijd, met zorgvraag en daardoor in een zeer afhankelijke positie) aan een uiterst dubieus bedrijf met zo’n slechte reputatie??

  Ik hoop van harte dat dhr. Lugies geen aandeelhouder / mede-eigenaar is van Vastgoed Groningen BV of een van de andere 108 BV’s gevestigd aan Zuiderpark 1, want dan heeft hij een groot probleem. Heel groot probleem. En die heeft hij al wat langer.

  De hele maaltijdrel lijkt een grote bliksemafleider te zijn van zijn werkelijke problemen: gokverslaving, extreem graaigedrag en gokken met andermans geld.

  FIOD werk aan de winkel!

 11. Van de Vondelflat site:
  U kunt zelf bepalen hoeveel maaltijden in de week u wilt gebruiken. U betaalt alleen voor het aantal maaltijden dat u afneemt. Als u gebruik wilt maken van een maaltijdservice is het niet toegestaan dit via een extern bedrijf te doen.

  Er mag wel zelf gekookt worden als er een recirculatiekap wordt aangeschaft. Maar een vaatwasser mag dan weer niet. Ouderwets afwassen dus. Het is geen bejaardentehuis. Je kunt er vanaf 55 al in (dat lijkt mij wat vroeg om je al bejaard te voelen aangezien je nog 12 jaar moet werken). Ook moet de electra zelf bij een leverancier worden afgesloten. De vraag is ook “wat is een maaltijd service” Mag je geen pizza of chinees bestellen als je daar zin in hebt? Mag je gebruik maken van een boodschappendienst? Of moet het personeel dan de doos inspecteren op magnetronmaaltijden en diepvriespizza’s? Het is allemaal vrij belachelijk. Het gaat hier om volwassen mensen met zelfbeschikkingsrecht. Het is een serviceflat, geen gesloten instelling.

 12. Tot mijn verbazing las ik dat de Vondelflat door team 4 architecten verbouwd word! Allemaal ” ons kent ons” en belangenverstrengelingen. Mv. Will koopmans van Zinn houdt niet op met graaien ,graaien en nog eens graaien en haar man van team 4 architecten, krijgt vele opdrachten.
  De redacteur van Harendekrant werkt bij Zinn en dus ook weer ” ons kent ons”
  Kortom allemaal vriendjes politiek !!!

 13. Leeuwarder Courant 11 november 2015:

  “Het gedwongen vertrek van Berend Lugies als bestuurder van zorggroep Plantein in Bolsward kan de organisatie uiteindelijk 253.000 euro kosten.

  Het gedwongen vertrek van Berend Lugies als bestuurder van zorggroep Plantein in Bolsward kan de organisatie uiteindelijk 253.000 euro kosten. Dat bedrag aan wachtgeld heeft Plantein gereserveerd voor de twee jaar die Lugies nog scheiden van zijn pensioenleeftijd.

  Twintig jaar werkte Lugies voor de zorginstelling. Vorig jaar kwam hij in conflict met de raad van toezicht omdat hij zich tegen de fusie met zorggroep Tellens uit Joure keerde. Op 1 februari vertrok hij met een financiële regeling. De fusie is inmiddels bijna beklonken.”

  http://www.lc.nl/archief/Vertrek-Lugies-kost-Plantein-25-ton-20925707.html

 14. De reporter van tvnoord die ter plaatse ging, Rob Mulder, was niet alleen niet onpartijdig zoals het een journalist betaamt, maar viel de bewoner ook nog eens aan met woorden, hij vond vooral het gevolg hoofdthema, de medewerkers die bedreigd werden, als of de bewoner daar oorzaak van was, de laffe direkteur Lugies kwam niet in beeld .In de reportage werd de klager ook nog min of meer de mond gesnoerd door een schoonmaakster die op de gang aan het werk was. Die organisatie is tot op het bot verrot.
  Moraal van het verhaal is in ieder geval, eten van ZINN is niet te vreten.

 15. Het lijkt me goed en wenselijk dat er gedegen onderzoek wordt gedaan naar belangenverstrengeling tussen o.a. ZINN, Vastgoed Groningen, architectenbureau. Welke personen zijn verstrengeld in welke organisatie.
  Ik heb de indruk dat vele personen in deze zaak uit zijn op financieel gewin.
  Werk aan de winkel voor belastingdienst, FIOD.
  Vinger aan de pols !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *