Theater om depressies bespreekbaar te maken

Theatergroep Traxx uit de stad speelt deze week diverse keren de voorstelling ‘Weer-zin’ voor studenten van het Alfa-college. De groep probeert daarmee het onderwerp rondom depressie bespreekbaar te maken.

Indrukwekkend, heftig en kippenvel. Dat zijn de reacties van het publiek na afloop van de voorstelling. In het stuk ziet het publiek de broertjes Daan en Jay die op het oog een mooi en vrolijk leven leiden. Ondertussen zit Daan echter in een diep dal en kampt hij met een zware depressie die hij voor de buitenwereld verborgen houdt, tot hij op een dag niet meer thuis komt.

Na afloop van het stuk gaan de hoofdrolspelers in gesprek met het publiek over depressie. Gesproken wordt er over persoonlijke ervaringen en hoe men zelf tegen situaties aan kijkt. Daarmee behandeld de theatergroep een groot probleem. Uit onderzoek blijkt namelijk dat één op de tien mensen met depressieve-klachten kampt. Onder jongeren is suïcide zelfs doodsoorzaak nummer één. “Ik denk dat het heel belangrijk is wat we doen, en we hopen ook echt dat we mensen hier mee kunnen helpen.”