Categorieën: Nieuws

Hoogbouw aan Reitdiephaven wankelt

ChristenUnie, SP en Stadspartij willen de mogelijkheid voor hoogbouw aan de Reitdiephaven schrappen. Ook D66 heeft bezwaren. Het is de vraag of de hoogbouw het redt in de raad.

CU-fractievoorzitter Inge Jongman: “Een woontoren van 53 meter hoog zal de woonwijk een ongewenst aanzicht geven. Wij vinden het onnodig om het mooie en open karakter van de Reitdiephaven met een dergelijke woontoren teniet te doen.”

“Er zijn andere alternatieven voor deze locatie te ontwikkelen die én voldoen aan de stedelijke volkshuisvestelijke opgave voor meer sociale woningbouw én die op steun van omwonenden kan rekenen”, aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk.

In de raadscommissie waren meer partijen kritisch over de plannen voor de hoge woontoren aan de Reitdiephaven.  D66 liet weten grote bezwaren te hebben.  D66-wethouder Ton Schroor liet eerder weten tegen deze vorm van ontwikkeling aan de Reitdiephaven te zijn.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Wat je vind breng je maar naar de politie. Politici moeten niet op de stoel van stedelijke planners gaan zitten. Voortaan verbieden we alles waar een omwonende tegen is. Leg de stad lam. Verander Groningen in een slaapstad voor chagrijnige zuurpruimen. Feestjes zijn vanaf nu ook verboden en na zonsondergang mag niemand de straat meer op want daar hebben de vleermuizen last van. dat is voortaan een milieu delict met een boete van drie ton per overtreding.

  • Verstand komt met de jaren blijkt ook hier maar weer. Je kunt deze stad maar eenmalig verkloten en zoals het nu lijkt wordt dit hier nu in elk geval (deels) voorkomen.

    Twijfels aan mijn woorden? Ga als raadslid dan eens in alle rust kijken hoe men bijvoorbeeld het Wielewaalplein en wijde omgeving tot in lengte van jaren heeft verkloot met in dit geval de Groenling, een gebouw, wat daar zo verkeerd, verkeerd staat, dat ik nog niemand heb gesproken welke kan begrijpen dat hier überhaupt een bouwvergunning voor afgeven is. Veel te hoog, veel te groot bouwvolume en te overheersend aanwezig. Nog afgezien van de windvang welke dit gebouw afgeeft.

    Als altijd zijn het juist die lieden welke niets toevoegen aan deze stad welke grote moeite hebben met behoud van waardevolle stadsdelen, vergezichten en historie.

    Natuurlijk ziet iemand als Marcus liever deze stad volgebouwd worden als wat zijn grote voorbeeld ooit op Prora op het Duitse eiland Rügen liet bouwen, maar ga daar dan heen verhuizen en laat deze stad wat het was, is en zal blijven, een provinciehoofdstad, niets meer en niets minder.

  • Idioot. Een prachtig gezicht, die toren. Geeft aanzien aan de wijk en die plek. Altijd dat gemekker tegen hoogbouw. Ga dan in een dorp wonen!

    • Groningen is al eeuwenlang een Stad, geen dorp - en toen stonden er heus geen wolkenkrabbers van PlegtVos&PvdA !

      • Simplistische redenering. Als je alles wat er tweehonderd jaar geleden ook niet was onnodig dan mag je weer in een stinkend en rokend open riool gaan wonen want dat was de stad vroeger.

  • De PvdA en haar architecten-vriendjes zijn de laatsten die nog vasthouden aan deze lelijke hoogbouw op deze mooie plek.

  • weer een fantasieloze doos erbij. Zoveel mogelijk veel te dure appartementjes kunnen verkopen, daar draait het om.

  • Alhoewel de Reitdiepwijk een schandelijk misbaksel van een locatie is, in een eeuwenoud cultuurlandschap dat nooit aangetast had mogen worden, ligt het er nu eenmaal. Maar vooral die kleurige vuurtorenwoninkjes van Reitdiephaven zijn een protserige historiserende non-architectuur die op de Efteling thuishoort.

    Toen Ypke Gietema wethouder was, in de jaren 80, had hij met zijn team bij RO een goed doordacht plan voor ogen; de stad moest compact zijn en blijven en daarnaast ook nog eens duidelijk afsteken tegen het platteland. Hoogbouw langs de grenzen van de stad zou dat nog eens goed kunnen accentueren. Gietema vond de flats langs de ring bij Vinkhuizen daar een prachtig voorbeeld van. Na de ring was daar plots het uitgestrekte platteland.

    Zijn opvolger Willem Smink maakte daar korte metten mee en ploegde een groot stuk erfgoed om voor die belachelijke trendy plonswijk met een slootje voor je bootje. Nu mekkeren al die bewoners daar dus over één lullig flatje.
    Ik zou nu eerder nog wensen dat er nog tien flats bij komen daar. Alleen maar om met de hoogbouw die duidelijk afgetekende grens met het platteland weer te laten herstellen.
    Je krijgt het oude landschap nooit meer terug , laten we dan die wijk maar snel grondig inlijven bij de stad. Zet er alsjeblieft een paar dikke flatgebouwen om heen, en natuurlijk dan wél onder goede architectuur.

    • Gietema en goed doordacht in één zin. Wonderlijk.

      Ypke de Waanzinnige was voor de prachtige historische en karakteristieke stadje Groningen, wat Smink voor het door jou beschreven deel van het Reitdiep was. De sloper.

  • Lekker doorgaan met het verder verzieken van de stad PVDA! De rekening komt wel bij de eerstvolgende verkiezing. Op landsniveau al weggevaagd, nu in de gemeenteraad nog.

  • Politici zouden meer op de stoel van stedelijke planners moeten gaan zitten, om zo rekening te houden met inwoners en haar wensen. Paddepoel kent nu een nieuw voorbeeld gelijkend op de bebouwing in Gropiusstadt Berlijn, met de recent gebouwde betonnen tumor met kijkgaten aan de Zonnelaan. Je moet er toch niet aan denken dat dit een vrijbrief gaat worden voor stedebouwkundigen en gevelartiesten als buro De Zwarte Kont? Stop op tijd met ongebreidelde hoogbouw, nu kan het nog stilgezet gaan worden.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

3 uur geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

4 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

14 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

15 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

16 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

16 uur geleden