WLG speelt Pinocchio: “Bij ons overleeft Japie Krekel het helaas niet”

Het Willem Lodewijk Gymnasium staat deze week in het teken van ‘Le avventure di Pinocchio’. Tot vrijdag wordt de theatervoorstelling vier keer opgevoerd.

“Om eerlijk te zijn ben ik best wel zenuwachtig”, zegt Olger van der Steege die de rol van Pinocchio speelt. “In september heb ik me aangemeld voor de audities en natuurlijk hoop je dan dat je een rolletje krijgt, maar dat ik één van de hoofdrollen zou krijgen? Nee, dat kwam echt als een complete verassing, ook omdat ik misschien mij zelf wel helemaal niet zo goed vind.”

Veel verschil met de Disney-versie
Om het stuk uit te kunnen voeren is de kantine van het gymnasium omgebouwd tot een grote theaterzaal. “Het publiek krijgt bij ons de Italiaanse versie te zien gebaseerd op het boek van Carlo Collodi uit 1883”, zegt Jelrik Westra die de rol van klokkenmaker Geppetto op zich neemt. “Die versie verschilt van de Disney-versie die de meeste mensen kennen. Wat mij het meeste opviel is de rol van Japie Krekel. In de Disney-versie erg prominent aanwezig, maar bij ons komt hij in het begin van het stuk om het leven.”

“Fonetisch uitschrijven heeft erg geholpen”
De Italiaanse Pinocchio. Daarbij ademt het Willem Lodewijk ook Italiaans. De muziek die ten gehore wordt gebracht door het orkest en zangeres en zangeressen wordt in die taal gezongen. “We hebben veel geoefend”, zegt Robert Jan Schultink. “Een rollende ‘rrr’ is erg belangrijk. Om alles goed uit te kunnen spreken hebben we de teksten fonetisch uitgeschreven, en dit heeft erg geholpen.”

‘Le avventure di Pinocchio’ wordt donderdag en vrijdag nog opgevoerd. Voor belangstellenden is er slecht nieuws: de voorstellingen zijn inmiddels volledig uitverkocht.