Categorieën: Nieuws

“Gemeente moet eigenaren asbestdaken helpen”

De partij “100% Groningen” wil van de gemeente weten of zij eigenaren van woningen met asbestdaken wil helpen.

Vanaf 2024 geldt een landelijk verbod op asbesthoudende daken, omdat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid. Voor particulieren geldt tot eind 2019 een subsidieregeling. De eigenaar moet het verwijderen van een asbestdak wel grotendeels zelf financieren, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Vanaf 2024 moet de gemeente dit regelen, en zij moet dus weten in welke daken asbest zit.

100% Groningen wil van de gemeente weten of zij stadjers met asbestdaken wil informeren, en kwetsbare stadjers hierbij financieel wil steunen. In Nederland heeft 7 procent van de woningen nog een asbesthoudend dak.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Dat hele asbestverbod gaat mislukken omdat de meesten het doodleuk laten liggen omdat ze verwachten dat er dan wel een gunstigere oplossing komt.

  • Ga gewoonweg asbestsaneren op de wijze zoals de gemeente Groningen dit zelf ook doet/laat doen, door toepassing van de handpicking methode, kun je en mag je klaarblijkelijk zonder beschermende kleding en overdrukmasker, zelf asbest verwijderen. Kost bijna niets en als de gemeente dit zelf mag doen, waarom een ander dan niet?

    • Hand picking is het opruimen van losse stukjes asbest die her en der verspreid liggen. Niet het weghalen van hele daken.

  • Waarom dragen lieden na bijvoorbeeld een brand verplicht beschermende kleding en overdrukmaskers, om middels handpicking asbest op te ruimen, waar dit bij het opruimen van in dit geval een gemeentelijk terrein, waarvan al tientallen jaren bekend is dat hier over het hele terrein verspreid grote en kleine asbestdelen liggen, niet verplicht zou zijn. Sterker nog, met een weidesleep is het hele terrein geëgaliseerd. Hoezo geen gevaar voor werklieden op het terrein? Op het aangehaalde terrein liggen nog altijd asbestdelen, welke nu na de winter tevoorschijn zijn gekomen, maar welke binnenkort door de lente opnieuw overwoekerd raken met gras en onkruid.

    Of is dit nu weer een typisch voorbeeld van wie betaald, bepaald?

    Als particulier mag je zelf een x aantal vierkante meters aan asbest verwijderen, je kunt dit vooraf middels een melding aan/bij de betreffende gemeente doen en hierna mag je dit zelf verwijderen, hierna verpakken in speciale zakken en/of folie en inleveren bij een afvalbrengstation, iets wat veelal bij asbesthoudende (garage en schuur) daken gebeurde en nog altijd plaatsvind.

    Bedrijven zijn sowieso verplicht bij asbestsanering een bedrijf in te schakelen om aanwezig asbest te verwijderen.

    Bij een vermoeden van aanwezigheid van asbest in bijvoorbeeld een partij puin of grond, is men zelfs verplicht om hiervoor een gespecialiseerd milieukundig bedrijf in de arm te nemen, welke hier onder BRL7000 toeziet op naleving van de in de wet gestelde eisen m.b.t. asbestsanering, hoewel er dan nog niet eens zeker is dat er (veel) asbest in de te onderzoeken/saneren partij zit.

Recente berichten

“Maandag opklaringen en stapelwolken, woensdag zomers warm met 25 graden”

De temperatuur zit de komende dagen in de lift. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

3 uur geleden

Veel animo voor Victory Museum: “Conflicten in de wereld laten zien hoe kwetsbaar we zijn”

Het komende weekend zijn we op 4 mei twee minuten stil tijdens de Nationale Dodenherdenkingsdag.…

4 uur geleden

Komende dagen geen treinverkeer mogelijk naar Zwolle vanwege werkzaamheden aan bruggen

Treinreizigers richting Zwolle en verder moeten de komende dagen rekening houden met extra reistijd. Door…

5 uur geleden

Container tegen gevel gebouw in lichterlaaie, forse rookontwikkeling

Aan de Donderslaan heeft zondagavond brand gewoed in een container met bouwafval. De brand ging…

6 uur geleden

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

8 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

8 uur geleden