Categorieën: Nieuws

D66 wil rookvrije speeltuinen

D66 Groningen wil dat alle speeltuinen in de stad rookvrij worden gemaakt. Raadslid Wieke Paulusma vindt het hoog tijd voor een rookvrije speeltuin, nu roken in de horeca en het openbaar vervoer al een tijdlang verboden is.

D66 komt binnenkort met een voorstel naar het stadsbestuur. De fractie is eigenlijk voor een rookverbod op alle openbare plekken waar kinderen komen, zoals bij sportvelden. Passief meeroken is slecht voor de gezondheid, zeker bij kinderen.

Voor een verbod moet wel de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast worden. Paulusma heeft inmiddels contact met het Longfonds, dat informatieborden bij speeltuinen wil plaatsen, waarop staat dat de locatie rookvrij is.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Waarom wordt roken niet algeheel verboden ?
    Ook andere drugs mag men niet gebruiken, en moet je eens zien hoe de
    staat daartegen optreedt. Doe dat nu ook eens voor die kankerzooi !
    Neen, dan verliest de staat teveel aan belastingen !

  • Kankerverwekkende en gezondheidsschadelijke uitlaatgassen van auto's ademt men dagelijks rijkelijk onvrijwillig in, fabrieken die gifgassen uitstoten of zelfs het drinkwater MOGEN vergiftigen, pesticiden in voedsel en kunstmatige en bewerkte toevoegingen in allerlei producten, straling van zendmasten en telefoons of wat te denken van grote hoeveelheden (sterke) drank, daarbij vergeleken is een peuk kinderspel, men is slechts blind en gefixeerd op zaken als roken, maar vergeet gemakshalve de rest....Al eens -nog verder- nagedacht over de impact van Fukushima of zelfs een toenemende kans op een WOIII en welk effect dat zal hebben op -alle- kindertjes en de -gehele- wereld? Lokaal bestuur is ook echt lokaal en daarbij bestaat dus duidelijk de rest van de wereld niet meer, mits het luchtvervuilende, met gemeenschapgeld gefinancierde, snoepreisjes zijn naar China. Droomt lekker allen verder in jullie afgebakende wereldjes, daarbinnen is het veilig!!??. "...kun je het nog maken, totdat de bom valt?"...

      • Het zal me niet verbazen als er ook nog wat links geweld op rokers losgelaten gaat worden, dwang is niet alleen typisch, maar ook geweld is typerend iets voor die hoek. En rokers, al rook ik zelf niet, zijn degene die men kan ontwijken, voor de rest van de echte vervuilers heeft men het maar te accepteren en te slikken, maar dat geldt dan ook gelukkig voor -iedereen-.

      • Tuurlijk is alles weer de schuld van links zolang rechts maar anderen longkanker mag bezorgen. Het zijn altijd de anderen die zich eerst moeten aanpassen en zolang er ergens nog vervuild wordt mag jij sigarettenrook in de keeltjes van kindertjes blazen. Lekker makkelijk.

  • Gaat D66 er ook voor zorgen dat auto's daar niet meer in de buurt kunnen komen? Want die fijnstof van uitlaatgassen en rubber is namelijk veel schadelijker voor de longen.

  • Gaat deze bemoeizuchtige betutteling niet wat ver ?
    ( even ter info, ik rook zelf niet en vind het ook niet fijn om in de rook van anderen te staan)

    Worden dan ook de straten rondom de speelplaatsen verboden voor auto's ? Fijnstof is immers ook niet zo gezond. Gaan alle D66 politici de auto inleveren om het goede voorbeeld te geven ?

    Wat volgt hierna ook een alcohol verbod ?

    • Dat is er al. APV Groningen:
      Artikel 2:47 Verboden drankgebruik

      1. Het is verboden op of aan de weg of op openbaar water alcoholhoudende drank te nuttigen indien dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat aantasten of anderszins overlast veroorzaken.

      2. Het is verboden op een openbare plaats, die deel uitmaakt van een door het college aangewezen gebied, alcoholhoudende drank te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.

      3. Het bepaalde in het eerste lid geldt niet voor:
      a. een terras dat behoort bij een horecabedrijf, als bedoeld in artikel 2:26, eerste lid;
      b. de plaats, niet zijnde een horecabedrijf, als bedoeld onder a, waarvoor een ontheffing geldt krachtens artikel 35 van de Drank en Horecawet.

Recente berichten

Verdachte van steekpartij aan Surinamestraat is 33-jarige Stadjer

De verdachte van de steekpartij van dinsdagavond aan de Surinamestraat in de Indische Buurt is…

28 minuten geleden

Zorgen bij RUG vanwege groeiend aantal tenten op Harmonieplein

De demonstratie op het Harmonieplein van Pro-Palestijnse activisten begint de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) steeds meer…

44 minuten geleden

‘Aanleg parkpad gaat niet ten koste van vleermuizen’

De aanleg van een parkpad in het nieuwe Zuiderplantsoen gaat niet ten koste van het…

3 uur geleden

PvdA kijkt naar brandweerkazerne voor meer betaalbare en sociale woningen in Stadshavens

De nieuwe wijk Stadshavens moet meer sociale huurwoningen gaan krijgen. Dat vindt de raadsfractie van…

4 uur geleden

Lelylijn-ontbijt in Tweede Kamer op finaledag formatie

Voorstanders van de Lelylijn hebben deze woensdag in de Tweede Kamer een zogenoemd Lelylijn- ontbijt…

4 uur geleden

Relatie Ukrant met bezetters van naastgelegen Harmonieplein: ‘ze vinden ons niet aardig’

De nieuwe buren vinden ons niet aardig. Dat stelt hoofdredacteur Rob Siebelink van de Ukrant…

5 uur geleden