Categorieën: Nieuws

“Redacties talkshows vermijden risico’s “

Niet de presentator van een talkshow of de opvattingen van de redactie maar het ‘format’ bepaalt welke politici worden uitgenodigd in de zes belangrijkste talkshows. Dat blijkt uit onderzoek waarop Birte Schohaus volgende week promoveert aan de RUG.

Gasten worden, naar gelang de aard van het programma, geselecteerd op politieke relevantie en onderhoudend kunnen praten. Redacties zijn huiverig om te experimenteren met onbekende hoofdgasten. Schohaus weerlegt de kritiek dat talkshows de ‘gewone man’ te weinig aan het woord zouden laten. Er parten voldoende ervaringsdeskundigen mee.

Wie zich lekker wil laten bijpraten over het nieuws hoeft niets anders te doen dan te kijken naar De Wereld Draait Door, Jinek, RTL Late Night, Pauw en de twee zondagse shows Buitenhof en WNL op Zondag. Die zijn niet alleen voor de kijker belangrijk, ook voor politici zijn ze onmisbaar om hun boodschap te kunnen verkopen.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Doek die faculteit maar gelijk op.

    De Nederlandse media behoren tot establishment. Exact dezelfde agenda als het partijkartel. Een agenda van pro EU, door massa-immigratie geforceerde multiculteralisme, militant liberale waarden en een streven naar Westerse werelddominantie (unipolariteit) door middel van NATO-agressie en regime chanche.

    Treurig dieptepunt is het niet genoemde Nieuwsuur. Hoorde Twan Huys laatst nog tegen Van der Staaij zeggen dat "Assad in Aleppo bommen gooit op Christenen en Moslims". De enigen die bommen (met behulp van Hell Cannons) gooiden op de Christenen in het jarenlang belegerde Westelijk deel van Aleppo-stad (bijvoorbeeld Armeense wijk Midjan) waren Al Qaeda en hun salafistische-jihadistische vrienden ("gematigde rebellen").

    Misschien kan deze promovendus zich afvragen waarom we veel over Boris Nemtsjov, maar nooit iets over Serena Shim horen. Waarom onze "bondgenoten" Turkije (in Nubaysin bijvoorbeeld) en Saudi-Arabië in Jemen (met actieve steun die was ingezet door Messias Obama) ongekend wreed los mogen gaan. Waarom de VS met een vergissings-bombardament ISIS hielp bij het veroveren van een belangrijke positie van het Syrische leger bij de al jaren door ISIS belegerde stad Deir Ezzour. Waarom de Turkse vazal Barzani (mafiose president van Iraaks Koerdistan) - op dit moment - de Yezidi's op het Sinjargebergte aanvalt. Waarom we niet horen dat sinds Trump president is, ISIS opvallend snel terrein verliest in Irak, maar vooral in Syrië.

    Meent deze promovendus bijvoorbeeld werkelijk dat het nogal eens bij DWDD en Nieuwsuur aanschuivende Bellingcat werkelijk een onafhankelijk onzerzoeksplatform is. De NATO-agenda spat er bij deze club vanaf. De grondlegger, de "werkloze huisvader" (zo uit een Hollywood script) Elliot Higgens, is notabene lid van de Atlantic Councel?

    MSM? Dat legt een propaganda-infuus bij je aan.

    #draintheswamp

    • Komt er weer eens iets niet overeen met je wereldbeeld en daarom moet het stuk? VSH de man met de hamer die alles wat hem niet bevalt kapot mept? Eens kom je iemand met een grotere hamer tegen.

      • @ Marc.

        Kan allemaal wel. Maar weet jij met Brite "laat me lekker door Buitenhof bijpraten" Shohaus, dat de Amerikaanse luchtmacht in Syrië in februari meer burgerdoden heeft veroorzaakt dan de Russische Ruaf?

  • Gelukkig zijn er nog zulke geleerde mensen onder ons, anders zouden we allang van het juiste pad zijn afgeraakt.

    Birte Schohaus (Aurich, 1983) studeerde Kunsten, Cultuur & Media en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed haar onderzoek aan het Centre for Media and Journalism Studies van de RUG. Daarnaast werkt ze als freelance journalist voor diverse media (online en print).

  • Ik hoop in ieder geval dat het na deze verkiezingen niet opnieuw 25 jaar populisme wordt, populisme waar het om een mislukt minderhedenbeleid ging, populisme waar het om de mislukte z.g. multicultisamenleving ging, opvang van vreemdelingen, de grote mislukking van open grenzen en natuurlijk het einde van 25 jaar anti-realisten en dat er nu de komende 25 jaar een tijdperk van realiteit aan gaat breken tezamen met minder Europa en Europese bemoeienis.

Recente berichten

Donar incasseert zware nederlaag tegen Filou Oostende

Donar heeft de laatste wedstrijd van de Elite Gold verloren. De Groningers kwamen er vrijdagavond…

23 minuten geleden

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

28 minuten geleden

Wisselvallig bevrijdingsweekend in aantocht: wolkenvelden, buien en opklaringen

Het komende bevrijdingsweekend wordt er één waarin het weer wat heen en weer zwalkt na…

29 minuten geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

2 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

3 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

4 uur geleden