Reanimatie op CSG Augustinus

Leerlingen van het CSG Augustinus hebben deze weken reanimatielessen gekregen op school. “Eigenlijk zou iedereen moeten kunnen reanimeren.”

De lessen zijn een initiatief van Taskforce QRS Groningen. “Enkele jaren geleden is het in Limburg ontstaan”, vertelt Jur van Dijk. “Inmiddels kunnen in die provincie al duizenden leerlingen reanimeren. In november zijn we ook hier in Groningen gestart. Door middel van theorie- en praktijklessen proberen we het aan de leerlingen uit te leggen.”

“Ik vind het ontzettend handig”, zegt 4 Havo-leerling Sven. “Vorig jaar was ik op het voetbalveld toen de vader van een vriend van mij een hartstilstand kreeg. Gelukkig waren er mensen aanwezig die hulp konden verlenen, maar nu kan ik het ook.” De leerlingen oefenen tijdens de lessen met professionele apparatuur. “Ze oefenen met poppen die de situatie zo goed mogelijk nabootsen. Behalve mond-op-mond beademing krijgen de leerlingen ook les in hoe ze om moeten gaan met een defibrillator.”

Over het resultaat is Van Dijk enthousiast. “In het begin is men altijd een beetje lacherig. Maar naarmate de lessen volgen wordt het serieuzer.” Ook Sven is enthousiast. “Het wordt erg duidelijk uitgelegd. Je ziet dat de cursusleiders weten waar ze over praten.”

Meer informatie over reanimatielessen volgen op school is te vinden op de website van Taskforce QRS.