Categorieën: Nieuws

PvdA: Nieuw afvalsysteem moet eerlijker

Het nieuwe afvalsysteem Diftar pakt slecht uit voor flatbewoners in wijken als de Indische buurt, Oosterpark, Paddepoel en Selwerd. Dat stelt de raadsfractie van de PvdA.

Als het systeem wordt ingevoerd, gaan zij mogelijk meer betalen voor hun afval dan huiseigenaren in Groningen-Zuid. Diftar kan ook slecht uitpakken voor mensen in appartementen, ouderen en chronisch zieken. Als je een grote tuin hebt, kun je gemakkelijk verschillende containers kwijt. Maar op je balkon in De Hoogte heb je geen plek voor containers en je kunt dan minder goed scheiden; dus moet je meer betalen.

Bij ondergrondse containers betaal je ook nog voor het aantal keren dat je het afval wegbrengt, en dat is volgens de PvdA oneerlijk. De PvdA wil onder andere meer afvalbakken in de wijken en betere voorlichting.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • In plaats van te investeren in een diftar administratie, kun je beter investeren in een systeem waarbij het afval beter gescheiden kan worden aangeboden. Als je het groenafval uit het grijs vergist, zoals bij de ondergrondse containers gebeurt is er geen sprake van betere afvalscheiding, er wordt slechts een heffing op gebruik gelegd in plaats van een omslag per gezin/alleenstaande. Alleen als je plastic, blik/metaal, kartonverpakking apart groenafval apart kunt inleveren zoals met glas en papier al het geval is, kun je betere en schonere afvalstromen genereren en meer recyclen in plaats van verbranden. De restavalstroom kan dan drastisch worden beperkt. Veel beter dan bij alleen dokken per kilo of zak.

  • Als Diftar wordt ingevoerd dan moeten er naast alle glas- en papierbakken ook plastic en metaal (blik) bakken geplaatst worden, zo wordt het voor appartement en flatbewoners al een heel stuk eerlijker. Iedereen heeft wel plek in zijn hal of op zijn balkon, om een aantal curverboxen te plaatsen en daar te beginnen met afvalscheiding. Wordt en niks aangepast? dan voorspel ik een massale dumping van afval in de natuur, omdat de kosten zoals wel vaker het geval is, de armste bewoners van de stad Groningen zullen raken.

  • Bestaat de PvdA nog steeds na het debacle tijdens de verkiezingen. Een toontje lager zingen zou beter zijn.

Recente berichten

Vier dagen Pasar Malam Asia in Kardinge

Een lang weekend vol oosterse dansen en culinaire specialiteiten: van vrijdag 17 mei tot en…

36 minuten geleden

Dinsdag opklaringen met een spetterbuitje, Hemelvaartsdag begint zonnig

Aankomende week kunnen we zon, bewolking en een buitje verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis lopen…

2 uur geleden

Meerdere mensen opgelicht bij tweedehands verkoop tickets FC Groningen

Vrijdagavond strijdt FC Groningen in een uitverkochte Euroborg tegen Roda JC om directe promotie naar…

3 uur geleden

Botsing tussen scooter en auto op Helperpark

Maandagavond heeft een aanrijding plaatsgevonden tussen een scooter en een auto. Dat gebeurde bij Sportcentrum…

3 uur geleden

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

5 uur geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

6 uur geleden