Jongeren voor het eerst naar de stembus: “Heel fijn dat ik eindelijk kan stemmen”

Zo’n 850.000 jongeren mogen woensdag voor het eerst in hun leven stemmen. Maar hoe bereiden deze nieuwbakken stemmers zich voor op hun keuze? “Ik vind het toch wel heel fijn om nu eindelijk invloed uit te kunnen oefenen.”

Vijf jongeren die zich verdiepen in de partijprogramma’s, debatten en politieke twistpunten zijn Inge, Annemijn, Shannah, Rense en Jos. Het kwintet volgt schoollessen aan het Harens Lyceum en is allemaal achttien jaar. “Ik weet nog niet precies wat ik ga stemmen”, zegt Shannah Kingma. “Ik twijfel nog tussen verschillende partijen, dus ik ga vanavond nog wat debatten bekijken, en wacht af of er nog wat gaat gebeuren, en laat daar mijn stem van afhangen.”

Dat de vijf politiek geïnteresseerd zijn is opmerkelijk. Juist onder de groep tot dertig jaar maakt maar een gering aantal de gang naar de stembus. “Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is”, zegt Jos Ronduite. “Door te stemmen oefen je invloed uit. De komende jaren heb je dan ook recht om mee te praten. Iedereen die morgen niet stemt moet, vind ik, de komende jaren ook niet klagen.”

De groep laat hun keuze bepalen door verschillende onderwerpen die een heet hangijzer vormen. Shannah haar stem zal gebaseerd zijn op hoe de regering omgaat met de Turkije-rel. Annemijn van der Werff let op andere punten. “Ja, ik vind studenten en onderwijs erg belangrijk ook omdat ik nu nog scholier ben, maar volgend jaar hopelijk in de collegebanken van de universiteit zit. Maar ook de zorg vind ik een onderwerp dat er toe doet.” Andere onderwerpen waar op gelet wordt zijn het klimaat, de vluchtelingenproblematiek en de gaswinning.

Rense van Slageren weet woensdag al waar hij op gaat stemmen. “Ja, dat wordt GroenLinks en nee, niet vanwege Jesse Klaver. Het speelt misschien wel een rol dat hij jongeren heel goed weet te bereiken, maar ik ga stemmen op een vrouwelijke kandidaat omdat ik vind dat er veel te weinig vrouwen in de Tweede Kamer zitten.”

Inge, Rense, Annemijn, Shannah en Jos en alle andere stemgerechtigden zijn woensdag vanaf 07.30 uur welkom in de stembureaus in de gemeente Groningen. Tot 21.00 uur kunnen zij stemmen op hun voorkeur waarmee ze Nederland iets meer naar hun hand kunnen zetten.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *