Categorieën: Nieuws

Forse boete voor Groninger tandarts

Een Groninger tandarts heeft 200 duizend euro boete gekregen, omdat hij patiënten een te hoge rekening heeft gepresenteerd. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald.

De tandarts liet patiënten 200 euro extra betalen voor een “kwalitatieve hoogstaande” kroon. In totaal 300 mensen betaalden deze rekening en sommigen zelfs meerdere malen.

De NZa oordeelde dat de tandarts ten onrechte extra inkomsten heeft gekregen. De NZa kwam in actie na klachten van de patiënten van de tandarts.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Dit soort figuren die het vak onwaardig zijn met naam en praktijk vermelden zodat mensen massaal wegblijven bij deze parasiet.

  • Tandartsen worden de laatste decennia overbetaald en niemand die er verder iets van zegt, laat staan er iets aan doet. Zelfs voor tandsteen verwijderen dien je tegenwoordig al een eigen bijdrage te voldoen. Als je uit gaat rekenen wat men voor tandsteen verwijderen declareert, kom je uit op € 142,00 per uur incl. btw. Nu besef ik mij terdege dat een preventiemedewerkster, dus geen tandartsassistente of mondhygieniste ook een inkomen verdienen en dat er ook een tandartsstoel aangeschaft/afgeschreven moet gaan worden, maar al met al staat het te declareren bedrag in geen verhouding met de te verrichten werkzaamheden.

    Een gemiddelde tandarts zal tegenwoordig zo rond de € 250.000 aan bruto inkomen genereren , wat je niet kunt verantwoorden tegenover de zorgkosten welke telkens stijgen en blijven stijgen, wat grotendeels veroorzaakt wordt met de te betalen vergoedingen/inkomens van de diverse disciplines.

  • Mijn tandarts liet verleden jaar per brief weten, dat hij zijn praktijk stopt en is intussen geëmigreerd naar Australië. Allerlei wetgevingen heeft hem bemoeilijkt om fatsoenlijk zijn beroep te kunnen uitoefenen. En de teugels werden alsmaar strakker en toen was de maat vol.

  • Ik snap niet dat de overheid zich bemoeit met het bedrag dat een een patient voor een behandeling aan een tandarts wil betalen.
    Typisch een geval van overregulering gebaseerd op een raar soort gelijkheidsideaal. Iedereen moet zelf kunnen bepalen of hij extra wil betalen voor extra kwaliteit.

    • Zo werkt dat niet Jack.

      Het zou de prijzen verder opdrijven als er niet wordt ingegrepen en derhalve onbetaalbaar. Een verdere 2-deling. Dit onder het mom, als er één schaap over de dam is. Daarover zijn afspraken gemaakt met de beroepsvereniging KNMT en de NZa. Waarin de NZa altijd het voortouw geeft als leidend. De NZa deelt ook de boetes uit voor een ieder die deze afspraken niet nakomt en een afwijkend gedrag vertoont. Dit was het geval met deze tandarts.

      • Onzin, patienten bepalen zelf waar ze heen gaan en het prijsmechanisme doet door de concurrentie zijn werk wel. Door al die,overheidsregels betalen we teveel.
        Wanneer iemand extra geld aan zijn gebit wil besteden dan staan nu allerlei regles van de overheid in de weg. Dat lijkt mijn belachelijk.

        • Je moet even naar onderen scrollen en mijn bijdragen verder lezen als reactie op middenweg. Geen onzin dus.

  • Als de tandarts in kwestie het hele bedrag door de patiënten zelf had laten betalen, had er geen haan naar gekraaid. Nu hij dit deels heeft gedeclareerd, nu heeft hij een economisch delict gepleegd en heeft hij hiermee en hierdoor volgens de rechter de wet overtreden.

    Misschien moet een tandarts maar gewoon een prijslijst in de hal op gaan hangen, zodat elk en iedereen voor zichzelf uit kan gaan maken of hij of zij dit uit eigen zak wil gaan betalen, of alles wil (laten) declareren bij een verzekeraar.

    • Nee middenweg. Lees de persberichten. Een tandarts alsook alle andere zorgberoepsgroepen in Nederland moeten zich altijd conformeren aan de zorgautoriteit. Gelukkig maar!

      Van het KNMT 'De KNMT streeft overigens wel modernisering van het huidige declaratiesysteem na. De vereniging zou graag zien dat er ruimte komt om innovatieve of excellente maar duurdere behandelingen te kunnen aanbieden, mits de patiënt daarvoor kiest. Daarover is de vereniging met de NZa in overleg'

      En van het tandartspraktijk Geertsema daarover als tegenstrijdig daaromtrent. Ze liepen dus vooruit en waren strijdig met afspraken. Ikzelf hoopt, dat deze 'excellente behandelingen 'er nooit zullen komen. Dit om een verdere 2-deling te voorkomen.

      Persbericht KNMT https://www.knmt.nl/nieuws/nza-beboet-tandarts-voor-verkeerde-declaraties
      Persbericht Tandartspraktijk Geertsema https://www.tandartsencombinatie.nl/reactie-op-persbericht-nza
      '

      • Ik bedoel er mee te zeggen, als deze tandarts dit in zijn zak had gestopt, zonder dit in de boeken te vermelden, zwart dus, had er geen haan naar gekraaid. Als jij tandarts bent, of (in)direct hierbij bent betrokken, weet jij ook dat dit meer dan eens voorkomt.

        Maar nu jij toch insider bent, zet hier dan ook even neer wat een gemiddelde tandarts jaarlijks aan inkomen opstrijkt. Wellicht dat het de lezers dan iets duidelijker gaat worden, waarom en waardoor de (tandarts)zorg in dit land, zo duur is geworden de afgelopen wat zal het zijn 10-20 jaar.

        • Nee .. LOL .. Ik ben geen tandarts. Slechts politiek geïnteresseerd. Dan dien je ook de vele achtergronden te weten.

          Wat jij voorstelt; in dat geval pleegt zo'n tandarts fraude in verband verzwegen inkomsten voor de fiscus.

          Een paar jaar geleden bij aanvang van dit kabinet ging het gruwelijk fout. De tandartsen mochten zelf hun tarief bepalen. We hebben het geweten. De tarieven werden plots peperduur. In sommige gevallen zelfs een verhoging van plusminus 40%. Men dacht, dat de marktwerking wel zijn werk ging doen en dat je ook makkelijker kon overstappen naar een goedkopere tandarts. Met uiteindelijk goedkopere tarieven voor ons allemaal. Dat overstappen ging dus niet. Er waren gewoon te weinig tandartsen. Dus kregen de tandartsen in principe hierdoor een monopolypositie. Na veel gemor in de samenleving, moest het kabinet dan ook ingrijpen. Het werd te duur. Sindsdien hebben de tandartsen wel een nieuwe bodem gecreëerd met ietwat hogere tarieven, dan voorheen.

          Vroeger, had je een ziekenfonds. De tandartsen werden hieruit betaald met een vastgesteld bedrag. Een soort loon, zeg maar. Ook waren de verrichtingen die een tandarts mocht doen, schraler dan tegenwoordig. Tegenwoordig via het zorgstelsel, werkt men met tarieven. Deze zijn vastgesteld door de NZa. Daaraan moeten de tandartsen zich conformeren. De zgn codes. Met het huidige stelsel, doet men ook vaak meer dan nodig. Althans, dat is mijn eigen ervaring. Om daarmee maar een prachtig inkomen bijeen te harken. Mijn tandarts liet mij wel 4x per jaar langskomen. Een controle en voor eventuele reparatiewerkzaamheden kwam ik ervoor terug. Zo had de tandarts besloten. Hiermee kon hij bij elk bezoek sowieso iets van 21 euro opstrijken. Daar heb ik uiteindelijk dan ook een stokje voorgestoken. Omdat ik ook telkens daarvoor uit mijn werk moest stappen. Dit 4 x per jaar. Dus was het voor mij dubbelop.

          Als alle artsen weer in loondienst zouden komen vanuit één organisatie, dan werd de zorg ook zeker weer betaalbaar. Al moet ik er wel bij aantekenen, dat de tandzorg sinds de invoering van het huidige stelsel er wel sterk op vooruit is gegaan. Ook doordat een tandarts tegenwoordig als een ondernemer functioneert. Het is ten slotte ook zijn reclame als zijn patiënten zich tevreden tonen.

Recente berichten

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen, vuur onderweg naar Groningen

Bij Hotel de Wereld in Wageningen is om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Estafettelopers zijn in…

5 uur geleden

‘Op Bevrijdingsdag kans op buien, komende dagen opklaringen en droog’

Bevrijdingsdag gaat niet droog verlopen. De komende dagen vindt er een weersverbetering plaats waarbij we…

5 uur geleden

Come back zet Groen Geel op pole position voor topper van volgende week tegen Helpman

De Derde Klasse C is superspannend met heel veel clubs die nog kans op de…

8 uur geleden

Paas benoemt antisemitisme in toespraak: “Er is een zwijgende meerderheid en het zou helpen als die niet langer zwijgt”

Niet langer zwijgen, maar duidelijk maken dat er in ons land niet geleefd kan worden…

8 uur geleden

PKC’83 wint woonwagenkamp kraker van WKE’16; ON laat na titelstrijd leven in te blazen

PKC'83 heeft vanavond de clash der woonwagenkampen tegen WKE'16 met 4-1 gewonnen. Daarmee deden de…

9 uur geleden

Groningen staat stil bij oorlogsslachtoffers (foto’s)

In de gemeente wordt zaterdag uitgebreid stilgestaan bij de Nationale Dodenherdenking. Er vinden verschillende herdenkingen…

11 uur geleden