Categorieën: Nieuws

22 Stadjers kandidaat voor Tweede Kamer

Er doen 22 Stadjers mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL nieuws.

Sandra Beckerman (SP), Henk Nijboer (PvdA), Anne Kuik (CDA) en Arno Rutte (VVD) lijken vrijwel zeker gekozen te worden. Voor Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Antje Diertnes (D66) wordt het spannend. Zittend Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) gaat het waarschijnlijk niet halen.

De meeste Stadjers zijn kandidaat voor een zittende partij. Zes staan op de lijsten van partijen die op een zetel hopen. Twee van hen zijn kandidaat voor de Piratenpartij.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Analoog aan dit gebruik van de term Stadjer zijn Rutte, Van Aartsen en persoon X afkomstig van plaats Y - en die zich een half uur geleden bij de GBA van Den Haag inschreef- Hagenezen.

    • Hou nou eens op.

      Een stadjer is een inwoner van de stad Groningen. Feit. Jouw mening daarover (die je niet als mening maar als feit presenteert) is niet van belang en zo langzamerhand ergerniswekkend.

      • Omdat het zo op Wikipedia staat is het zo? Haha. Het is wellicht juist in een Ommelander context, maar niet in de Stad-Groningse.

        Misschien moet je eens een Stadjer vertellen dat waar zij voor hun groot deel hun identiteit aan ontlenen, hun Stadjer zijn, niet meer is dan het ingeschreven bij de GBA van Groningen staan.

        Probeer eens in een kroeg met één van die laatste kroegen met oude Stadjers uit te leggen dat hun identiteit slechts een administratief gegeven als basis heeft. Je krijgt de volgende tekst daar niet volledig uitgesproken. Halverwege ben je al met een paar beste houwen de tent uitgewerkt.

        "Ik mag dan wel hier niet geboren opgegroeid zijn, en niet dat lelijke accent van jullie spreken, maar ik ben niettemin wel degelijk net zo zeer een Stadjer. Omdat ik bij de Gemeentelijke Basisadministratie van deze stad ingeschreven sta.
        Feitelijk zeg ik dat wat jullie je voelen te zijn, een Stadjer, zoals Couperus zich een vooraleerst een Hagenaar voelde, niet meer is dan een administratief gegeven".

        Snap het ook probleem niet. Ik ben hier wel geboren en getogen. Maar dat Stadjers mij niet als één van hun herkennen, vind ik geen probleem. En snap ik heel goed. Ben een Stad-Groninger.

        Waarschijnlijk niet beoogde culturele genocide op bijvoorbeeld de uitstervende Stadjer, met zijn Stad-Groningse variant van de Groninger taal, vind ik wel een probleem. Zie ik in breder (mondiaal zelfs) verband van het verdwijnen van allerlei allerlei culturen/talen. Vind ik vreselijk.
        Snap bijvoorbeeld niet dat mensen ondanks de immer voortdurende (culturele) genocide op de Aboriginals, nog steeds naar Australië willen (om daar geld uit te geven). Kapot schamen moeten dit soort figuren zich.

      • Ik zal Wikipedia daaromtrent binnenkort dan ook aanpassen met als aanhangsel het feitelijk document, zodra ik de kopie van dit officieel document, waarin dit beschreven staat, in handen heb.

      • Heb zo geen documenten. Maar dat is ook het malle aan Wikipedia. Dat activitistische schrijvers alles bewezen willen zien als het ze niet uitkomt.

        Zo vind je in de wikipagina over Friezen of Friesland serieus een vraag om een bron tegen bij de opmerking dat de Ommelander zich Groninger en geen Fries voelt.

        Lachwekkend. Maar eigenlijk ook wel triest. Want het is dat de Friezen een marginaal sneu volkje zijn, maar hun fanatisme waarbij ze anderen (die niets hebben met kolderieke droom wat betreft een groot friesland) niet een identiteit gunnen, is van hetzelfde fascistoïde soort die bij machtige volken tot vreselijke onderdrukking van buurvolken/minderheden leidt.

        Maar de analogie is helder. Ingeschreven staan bij de GBA van Enschede maakt je nog geen Tukker, ingeschreven staan bij de GBA van Schiermonnikoog maakt je nog geen Eilander, ingeschreven staan bij de GBA van Den Haag maakt je geen Hagenees, ingeschreven staan bij de GBA van Nuuk (West-Groenland) maakt je nog geen Innuit, en ingeschreven staan bij de GBA van Groningen maakt je nog geen Stadjer.

        Nog een analogie: wat voor Mevrouw Kiki een mooie boom is, is voor mij het juist gebruik van de term Stadjer.

      • Ach, daar hebben we Marc met zijn beledigingen aan het adres van medereaguurders weer.

        Beter gek dan eng met een horizontale leercurve.

      • O. Kars.

        Alsof het een belediging is. Ik zelf zit zelf ergens in het autistisch spectrum. Beschouw dit totaal niet als een big deal. Als ik me op mijn gemak voel (bijvoorbeeld in de zeer nabije omgeving van een lieve vrouw) ben ik zo empathisch als een mens maar kan zijn.

        Maar goed, ondanks jouw obsessie voor geleide vervoerssystemen, die in mijn ogen wel eens een ten koste gaat van jouw begrip voor (wat mij betreft ) legitime emotioneel bepaalde redenen van tegenstanders, heb ik me schijnbaar vergist in mijn kwalificatie van jou. Als die kwetsend was, dan mijn oprechte excuses.

  • Van de genoemde kandidaten is er één die daadwerkelijk zijn roots in de stad heeft en dus stadjer. Zijn naam is Nijboer. Tjeerd van Dekken is weliswaar een Groninger maar komt van origine uit Marum en blijft dus een stad Groninger. De overige kandidaten komen zelfs niet uit de provincie Groningen, derhalve geen Groningers en mogen zelfs geeneens de titel van stadjer dragen. Ik voel mij dan ook niet vertegenwoordigd. We worden dan ook onnodig blij gemaakt met deze misleiding. En bovendien allerlei onverkiesbare plaatsen. Dit heeft dan ook geen nieuwswaarde. Enige nieuwswaarde zou zijn geweest; als 'oog' dit zou hebben bekritiseerd. Een vorm van slechte journalistiek.

  • Het lijkt mij volslagen irrelevant waar iemand geboren is om een goede volksvertegenwoordiger te kunnen zijn.
    Timmer is al vaak genoeg gecorrigeerd door reageerders met een beter onderbouwde mening, vanwaar die koppigheid? Is dat het Friese bloed dat door zijn aderen stroomt?
    Dat je vertegenwoordigd volet door een parlementarier zou ik eerder af laten hangen van diens opvattingen dan diens woonplaats.

    • Precies. Liever competente Friezen dan incompetente Stadjers in de Groningse gemeenteraad. Daar zou iedereen het mee eens moeten zijn, in het belang van de Stad.

      • O. Kars.

        In deze discussie, is dat mijn punt helemaal niet.

        Gaat mij om een (populair, maar) onjuist gebruik van het begrip Stadjer. En dan kan de definitie van Wikipedia gehanteerd worden, maar het blijft onzin om iedereen die in het GBA van deze stad woont, maar gelijk Stadjer te noemen. Hou de analogie met Hagenezen vast; zit je dichter in de buurt van de werkelijkheid.

        Over dat nieuwkomers die in het geval van Groningen, Groningen amper kennen omdat ze hier slechts enkele jaren wonen betere beslissingen kunnen nemen, lijkt me een onzinnige gedachte.

        Klakkeloos de aannames van (glossy) juichrapportjes van "onafhankelijke" onderzoeksbureaus/deskundigen aannemen heeft natuurlijk niks met de kritische rol die een gemeenteraadslid moet spelen te maken.

        Als een wethouder begint over 'x-factor' en 'dames in mantelpakjes' begint mbt een infrastructureel project van een half miljard en opheffen van een directe OV-verbinding van 20.000 inwoners in wijken met veel sociale woningbouw en toch al minder imago, dient zo'n wethouder gelijk met een motie van wantrouwen weggestuurd te worden.

        In de Groningse raad zitten echter de nodige figuren die amper twijfel kennen. Niet ten opzichte van zichzelf of allerlei prestigeprojecten. Het zijn die typische mensen met een roze bril op. Hun levensmotto's zijn holle frasen als "zin in de toekomst", "Yes we can", "Hup met de geit" en "Nu vooruit".
        Hun "argumenten" voor vernietiging van historische bebouwing zijn "stilstand is achteruitgang", "een stad moet zich blijven ontwikkelen" en meer van dit vervolgens verder onderbouwde gebakken lucht.

        Dit totaal gebrek aan inzicht, kritisch vermogen, rauwe intelligentie (je herkent ze vaak aan de lachwekkende makkelijke studies als rechten) in combinatie met tomeloze ambitie (CV-tje bouwen) zorgt voor bijzonder zwakke raadsleden.

        En omdat je ergens kort woont, zie je bijvoorbeeld niet hoe Groningen in enkele decennia's ver-Almeriseert. In tegenstelling tot oudjes die plekken van hun jeugd - soms met tranen in de ogen - verdwenen zien.
        Maar daar hebben holle vaten als Paul de Rook en Anne Kuik geen besef van. Zitten lekker in de bubble van een fijn inkomen (en daarmee comfortabel leventje), een uitgestippelde loopbaan en onnozel optimisme hier voor raadslid/wethouder spelen.

        Tenslotte: het is ronduit absurd dat in stedenbouwkundige keuzes slechts (quasi- rationele) argumenten een rol zouden mogen spelen.
        Voorbeeld: je hebt een boerendorp met een paar duizend inwoners. Daar heb een school met fietsenstalling waar toevalligerwijs alle inwoners voor het eerst als verliefde pubers gezoend hebben. Vanwege een klein verkeerstechnisch probleem wil een import-wethouder, op advies van een "objectief" onderzoeksbureaus als Goudappel en Coffeng deze fietsenstalling platslaan voor een nieuwe rotonde. Tot genoegen van een met de wethouder bevriend corrupt Fries bouwbedrijf als Jorritsma.
        Een plan dat in gaat tegen de wens van de bevolking voor wie die fietsenstalling van grote sentimentele waarde is. Voor sommigen heeft een bepaalde plek meer waarde dan een fotoboek.

        Het zou dan tamelijk absurd zijn als een grotendeels import-gemeenteraad dan quasi rationeel besluit voor aanleg van rotonde zou nemen.

        Als je dit niet snapt, moet (!) ik mijn excuses intrekken.

      • Moet (!) in de zin van, "hier sta ik, ik kan niet anders".

        Er is weleens tegen mij gezegd dat ik als kind in een pot met waarheids-serum ben gevallen.

      • Je had het bij die excuses moeten laten, VSH.

        Je toonde je even heel groots door je excuses aan te bieden voor je schandalige gedrag tegen mij, maar bewijst met het intrekken dat je daar toch te kleinzerig voor bent. (Dreigen met intrekken = intrekken).

        Wat jij verder van mij denkt interesseert me geen flikker. Wat jij überhaupt ergens van denkt interesseert me niet. Alleen je gedrag tegen mij interesseert mij. Je hebt me uitgemaakt voor van alles en nog wat, waaronder autist, en daarom zijn jij en ik nog niet klaar.

    • Het is harstikke relevant, waar iemand zijn wieg heeft gestaan om van daaruit volksvertegenwoordiger te kunnen zijn. Denk aan de gaswinning en zijn aardbevingsproblematiek. Een oerbewoner, had allang een ultimatum gesteld aan politiek Den Haag. Deze raadsleden van elders dealen met politiek Den Haag om zich een weg te kunnen blijven banen in hun politieke carrière. Dit over de rug van zijn oerbewoners. Het forum alsook het mislukte plan van de tram was eveneens nooit geagendeerd, als zijn oerbewoners het voor het zeggen zou hebben gehad. Het is dan ook iets, waar deze raadsleden mee worstelen, want het tegengeluid van zijn oerbewoners is en blijft heftig. Het prioriteren vanuit de geschiedenis van Groningen gaat men dan ook volledig aan voorbij. De rekening van dit vreselijk ligt straks bij zijn oerbewoners, dat hiermee volledig tegen de muur wordt genageld. Terwijl de mensen, van elders dat deze (financiële) schade hebben berokkend van elders dooreenvoudig kunnen terugkeren, daar waar ze vandaan kwamen.

      Slechts een enkele voorbeeld waarom het harstikke relevant is, waar iemand zijn wieg heeft gestaan om van daaruit volksvertegenwoordiger te kunnen zijn. Trek je lessen.

      • Moet zeggen dat ik iemand uit Zuid Holland ken die hier vanwege ALO (en daarna Slavische Talen) kwam studeren, die ongenadig hard tegen Ypke de Waanzinnige en diens sloopplannen fulmineerde. Was heel wat meer betrokken bij het aangezicht van de stad dan heel wat (vanwege portemonnee-technische redenen) op de lokale PvdA stemmende Stadjers.

        Ook nieuwkomers kunnen sterke liefde voor de stad ontwikkelen en zich fel verzetten tegen quasi-rationaliteit bij grote (stedenbouwkundige) thema's.

        Voor mij dus niet "oerbewoners only". Voor de rest met je eens.

      • Omdat, O.Kars met Fries bloed en VSH met Poolse aderen zijn jullie beiden irrelevant cq subjectief met jullie bijdrage over dit onderwerp. Het ene oortje in en het ander oortje weer uit.

  • O. Kars

    Wat ik bedoel te zeggen met deze laatste regels is dat je sentimenten van mensen in stedenbouwkundig niet als volledig irrelevant kunt wegzetten.

    Als je geen enkel gevoel kunt opbrengen (empathie) wanneer mensen zich verzetten tegen het uitsnijden/plat slaat/verbranden van een (belangrijk deel van) hun geschiedenis, en deze mensen wegzet als louter sentimentele, vanuit onderbuik roepende nimby's dan kan ik niet anders dan kan ik niet anders dan mijn constatering gestand doen.

    Wat ik wel kan is er niet meer over beginnen, en oprecht menen dat het gevolg van deze constatering me spijt.

    Ook omdat ik, ondanks enkele veel te scherpe kantjes bij jou (bijvoorbeeld leedvermaak om verdriet van medereaguurder, en wensen van faillissement voor tegenstanders) ik je zeker een goede kerel vindt. Herken mezelf wel in jou. Het verschil is dat jij logisch-analitisch tamelijk sterk bent, en ik mezelf de nodige ongepolijste rauwe intuïtieve intelligentie toedicht.

    • Nogmaals, het spijt me dat ik je bij het onderwerp over de bomenkap bij ringweg beledigd heb.

      Wil best bij het drinken van een biertje (face to face) vertellen dat dat niet de bedoeling was. Kun je andere grieven over mij, door jou in een columnachtige reactie (zonder dat ik enigzins met je discussie was!) eens uitgemaakt voor gollum, ook uiten.

      Kun je mij proberen uit te leggen waarom je mensen met mijn inziens oprechte argumenten van emotionele aard, volgens jou wel als domme idioterie weggezet mogen worden.

      • Tichelaar! PvdA-er maar opgegroeid in een VVD gezin. Zijn vader had een schildersbedrijf. Over incompetente Friezen gesproken.

Recente berichten

Leerlingen Aquarijnschool lopen rondjes voor Beatrix Kinderziekenhuis

De leerlingen van basisschool Aquamarijn in Gravenburg lopen deze woensdag zoveel mogelijk rondjes om geld…

36 minuten geleden

Nacompetitie: The Knickerbockers ronde verder, ON tegen Aalsmeer

The Knickerbockers heeft dinsdagavond de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor promotie naar de tweede…

3 uur geleden

“Woensdag buien met onweer, ook komende dagen blijft het niet droog”

Zonovergoten en aangenaam voorjaarsweer hoeven we voorlopig niet te verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis hebben…

11 uur geleden

Politiek stelt vragen over nieuwe asiellocatie aan Eemsgolaan

Verschillende politieke fracties gaan woensdag vragen stellen aan het College over het inrichten van een…

11 uur geleden

Automobilist schept fietser op Sontweg

Bij een verkeersongeluk op de Sontweg is dinsdagavond een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

12 uur geleden

Zorgen bij politiek over hack bij gemeente: “Waarom zijn we zo laat geïnformeerd?”

Verschillende politieke fracties in de Groningse gemeenteraad maken zich zorgen naar aanleiding van een ransomware-aanval…

12 uur geleden