Volop schaatsplezier in en rondom Stad

Waaghalzen worden ze genoemd, en levensgevaarlijk is het, maar toch besloten tientallen mensen donderdag om te schaatsen op het Paterswoldsemeer. “Dit maakt me zo gelukkig.”

De ijslaag op het meer is flinterdun. “Ik kwam hier vanochtend op het moment dat twee ijsmeester de dikte van het ijs op maten”, vertelt Neeltje Verwegen. “Hun conclusie was overduidelijk, het is onverantwoord.” Toch is het bij de parkeerplaats bij het meer druk. “Weet je, dit maakt zo gelukkig. Dit is zo mooi. Daar verderop, richting de molen, daar is het ijs pikzwart. Heerlijk.”

Maar de vraag is of het niet gewoon onverantwoord is. “Hier aan deze kant van het meer is het ijs wat dikker”, zegt Bart Wever. “Een rondje maken over het hele meer zie je mij dus absoluut ook niet doen.” Verwegen sluit zich daar bij aan. “Hoor je dat? Dat geluid? Dat is het zingen van het ijs. En als het ijs zingt, dan is het gezond.”

Garmerwolde
Wil je veilig en verantwoord zwieren en zwaaien dan kan dat ook op de ijsbanen. Bijvoorbeeld in Garmerwolde. “Dit is onze primeur”, zegt Jacob Hertog van de vereniging. “Afgelopen zomer hebben we de baan hier aangelegd, en nu zijn we voor het eerst open. Echt geweldig!” Op de baan, die naast het voetbalveld ligt, zijn rond het middaguur zo’n dertig mensen te vinden. “Mensen genieten nu het nog kan, en met perfect ijs, en warme chocolademelk na afloop, gaat dat bij ons prima.”

Hoe lang er nog geschaatst kan worden is onbekend. Donderdagmiddag kwam de temperatuur al voorzichtig boven het vriespunt, en strenge vorst lijkt er voor de komende dagen niet in te zitten.