Categorieën: Nieuws

SP: Eurokaartjes niet duurder maken

De Groninger SP-raadsfractie vindt het verhogen van prijzen van de Eurokaartjes in de bus onverstandig. Het OV-bureau wil de Eurokaartjes duurder maken zodat meer reizigers overstappen naar de OV-chipkaart.

Dit zorgt ervoor dat het busvervoer ook voor vele Stadjers duurder zal worden, onder mee voor mensen uit Beijum, Lewenborg, Selwerd, Paddepoel, Vinkhuizen en Hoogkerk. Volgens het OV-bureau zorgt het gebruik van Eurokaartjes voor onveiligheid in het openbaar vervoer.

De SP vindt dat er betere manieren zijn om de veiligheid in de bus te garanderen. De fractie stelt voor om de Eurokaartjes niet meer door de chauffeur te laten verkopen, maar via automaten op stations en in de bus zelf. De raadscommissie bespreekt woensdag de prijsverhoging.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het begon ooit als een eurokaartje van 1 euro. Groot succes. Toen kreeg Qbuzz de concessie en werd het verhoogt met 50%, toen een eis van Qbuzz om het in stand te houden. En nu is het al 2 euro.

    Ik reis zelden met de bus/trein en ik schaf voorlopig nog steeds geen OV-shitkaart aan, ik vindt het een gedrocht. Vooral die borg is mij een doorn in het oog voor iets wat je opgelegd wordt en het te lang vastleggen van je reisgedrag. Op korte trajecten is het duurder dan een eurokaartje.
    Bijvoorbeeld een busreis van CS Groningen naar Wimpel in Lewenborg kost met de OV-chipkaart 2,07 euro. Met een eurokaartje van 2 euro kom je er ook, en als je binnen het uur weer terugreist kun je dat met hetzelfde kaartje doen. Voor zover ik dat kan inzien heb je met de OV-chipkaart geen uur, maar als je binnen 35 minuten weer in de bus stapt terug naar CS Groningen betaal je geen opstaptarief van 0,89 euro maar wel de kilometerprijs. Dus die reis heen en weer is 2,07 + 1,18 = 3,25 euro, tegen 2 euro met een eurokaartje. Binnen de 35 minuten is het dan wel weer goedkoper, maar daar buiten weer duurder. Conclusie: een prijzig gedrocht!

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

5 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

5 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

6 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

8 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

11 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

11 uur geleden