Categorieën: Nieuws

SP: Eurokaartjes niet duurder maken

De Groninger SP-raadsfractie vindt het verhogen van prijzen van de Eurokaartjes in de bus onverstandig. Het OV-bureau wil de Eurokaartjes duurder maken zodat meer reizigers overstappen naar de OV-chipkaart.

Dit zorgt ervoor dat het busvervoer ook voor vele Stadjers duurder zal worden, onder mee voor mensen uit Beijum, Lewenborg, Selwerd, Paddepoel, Vinkhuizen en Hoogkerk. Volgens het OV-bureau zorgt het gebruik van Eurokaartjes voor onveiligheid in het openbaar vervoer.

De SP vindt dat er betere manieren zijn om de veiligheid in de bus te garanderen. De fractie stelt voor om de Eurokaartjes niet meer door de chauffeur te laten verkopen, maar via automaten op stations en in de bus zelf. De raadscommissie bespreekt woensdag de prijsverhoging.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • Het begon ooit als een eurokaartje van 1 euro. Groot succes. Toen kreeg Qbuzz de concessie en werd het verhoogt met 50%, toen een eis van Qbuzz om het in stand te houden. En nu is het al 2 euro.

    Ik reis zelden met de bus/trein en ik schaf voorlopig nog steeds geen OV-shitkaart aan, ik vindt het een gedrocht. Vooral die borg is mij een doorn in het oog voor iets wat je opgelegd wordt en het te lang vastleggen van je reisgedrag. Op korte trajecten is het duurder dan een eurokaartje.
    Bijvoorbeeld een busreis van CS Groningen naar Wimpel in Lewenborg kost met de OV-chipkaart 2,07 euro. Met een eurokaartje van 2 euro kom je er ook, en als je binnen het uur weer terugreist kun je dat met hetzelfde kaartje doen. Voor zover ik dat kan inzien heb je met de OV-chipkaart geen uur, maar als je binnen 35 minuten weer in de bus stapt terug naar CS Groningen betaal je geen opstaptarief van 0,89 euro maar wel de kilometerprijs. Dus die reis heen en weer is 2,07 + 1,18 = 3,25 euro, tegen 2 euro met een eurokaartje. Binnen de 35 minuten is het dan wel weer goedkoper, maar daar buiten weer duurder. Conclusie: een prijzig gedrocht!

Recente berichten

Gewonde fietser direct op ziekenhuisbed het UMCG ingereden na botsing op Hanzeplein

Een klein beetje geluk was er woensdagavond voor een fietser die een uiterst nare situatie…

2 minuten geleden

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

16 minuten geleden

Raad wil geen gesteggel over tracé Lelylijn: “Deels ondertunnelen en doortrekken naar Stockholm en Warschau”

Het Noorden moet het gaspedaal vol ingedrukt houden in de lobby om de Lelylijn te…

59 minuten geleden

Tentoonstelling over stedelijke ontwikkeling Groningen in zusterstad Graz

Half juni kunnen inwoners van de op één na grootste stad in Oostenrijk zien welke…

1 uur geleden

Verkeersdrempels en ‘slingertje in de weg’ moeten overlast door racende (brom)fietsers temmen in Lodewijkstraat

Aan de Lodewijkstraat worden in september verkeersmaatregelen genomen tegen snel rijdende (brom)fietsers. De bewoners klagen…

2 uur geleden

Meer drugshandel en wapenbezit in Stad; stijging overlast door drugs en jongeren

Het aantal meldingen over drugshandel en het bezit van drugs is het afgelopen jaar opnieuw…

3 uur geleden