Categorieën: Nieuws

Zeldzaam stucplafond gevonden in Poelestraat

Tijdens werkzaamheden in het pand Poelestraat 37 is een uiterst zeldzaam stucplafond ontdekt.

Het plafond is tussen 1615 en 1635 aangebracht. Het is daarmee een eeuw ouder dan plafonds die werden aangetroffen in panden aan de Ossemarkt en de Vismarkt. De vondst is belangrijk vanwege de zeldzaamheid, de hoge ouderdom en de wijze van decoreren.
Bouwhistoricus Taco Tel is erg blij met de vondst: ‘We konden onze ogen niet geloven! De oudste geornamenteerde stucplafonds in Groningen komen uit de 18e eeuw, dus we zitten nu een eeuw eerder.’
De stucadoor die bezig was een gat te dichten in het huidige plafond ontdekte daarachter nog een tweede plafond. Hij zag meteen de waarde in van zijn vondst en schakelde de gemeente in. Door een klein gat kon een deel van het plafond bekeken worden en op foto’s worden vastgelegd.

Het zeventiende eeuwse plafond blijft voorlopig verborgen achter het huidige plafond. De gevonden brokstukken zijn overgebracht naar de Stichting Monument en Materiaal waar ze verder worden onderzocht.

Gert den Toom

Bekijk reacties

  • Dat zo'n Friese wethouder van der Schaaf het heeft over 'de trots van onze stad'. Te walgelijk voor woorden.

    Het op-top beleid van dat import in mijn mooie stadje. Het stadje van mijn voorouders, wat volledig wordt vergald, door hen die hier niet vandaan komen.

    Onlangs een artikel in het ‘dagblad van het noorden’;

    ‘onthutsend hoe lichtvaardig de gemeente met vergunningen omspringt’
    “de lichtvaardige manier waarop in de hele binnenstad met de historie wordt omgesprongen.’’

    ‘Gemeente Groningen geeft vergunning voor het verkeerde pand’ http://www.dvhn.nl/groningen/Gemeente-Groningen-geeft-vergunning-voor-het-verkeerde-pand-21802035.html

    (het artikel volledig lezen ‘plus’ doe je door de titel van de ‘kop’ in google te plaatsen en vandaaruit te openen)

    • De manier waarop jij je micro-racisme richt op alles wat maar enigszins van je zelf bedachte groepje oergroningers afwijkt. Dat vind ik nou walgelijk.

      • Ha! Als jij je zinnetje maar kan doordraven. Die groep is gigantisch. Het blijkt ook wel uit je eigen mening mbt het Forum, door je eigen (Brabantse) hersengekronkel continue boven die van de Groningse samenleving te botvieren. Een lesje Groningse geschiedenis zal je goed doen, waarom we juist zo fel tegen zijn. Wellicht, dat het Brabantse respect enigszins bij je zal komen bovendrijven.

      • Die 'we' van jou Sjoerd dat zijn jij en je drie vrienden. De meeste stadjers zien het Forum wel zitten. Bij het referendum over het forum was de opkomst te laag om het geldig te laten zijn. De tegenstemmers waren slechts 18% van de stemgerechtigden. De voorstemmers 21%. De overige 61% kon het niet genoeg schelen om te gaan stemmen. Dan is dus "zwijgen is toestemmen" van toepassing. Zeker bij een correctief referendum. Dat jij steeds voordoet dat Het forum slechts een hobby is van 'de elite' is grote nonsens. Het is een voorziening voor alle Stadjers. Als jij je zinnetje maar krijgt is dus veel meer op toepassing op Sjoerd Koster, die een minderheidsstandpunt aan de meerderheid wil opleggen.

      • Je druist tegen alles in. Het Forum werd mogelijk gemaakt ivm het afblazen van de ZZL. Dat laatste moest ons enige voorspoed brengen. En jij hebt het over een voorziening mbt het Forum als averechts mbt de ZZL. Bovendien is de 'stadjer' en in jouw geval de inwoner van de stad Groningen een verschillend begrip. Het navolgende filmpje zal je goed doen, waarin alles nogmaals nauwkeurig voor je is uiteengezet. Fijne avond!

        https://vimeo.com/23477865

      • Het is zeker niet de bedoeling, dat jij dat filmpje als je eigen agenda moet interpreteren. Het filmpje dient als een objectieve leidraad, hoe de besluitvorming destijds tot stand is gekomen. Proficiat aan de makers.

      • Sjoerd jij ramde als peuter al de vierkantjes in het ronde gaatje met hamertje tik. Daar kan ik nu niets meer aan veranderen.

  • Ik verwijs slechts naar een filmpje als een objectieve leidraad. Hoe de besluitvorming destijds tot stand kwam. Wat heeft dit met mij te doen?!

Recente berichten

Helena Vegter brengt single uit over Lili Marleen uit de Tweede Wereldoorlog

“It was a small town, but you and me were bigger than the world”. Het…

20 minuten geleden

Rienk Mast (22) moet NBA-droom jaar uitstellen vanwege knieoperatie

Basketballer Rienk Mast heeft besloten om zich te laten opereren aan een slepende knieblessure. Daardoor…

58 minuten geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt doorstart na overname

Hotel Schimmelpenninck Huys maakt een doorstart na het faillissement van afgelopen maandag. Bakkerij Broodhuys maakt…

2 uur geleden

Arrestatieteam houdt persoon aan na inval in containerwoning Vrydemalaan

Aan de Vrydemalaan is donderdagavond één persoon aangehouden in één van de containerwoningen voor studenten.…

2 uur geleden

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

13 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van de Laan Corpus den…

14 uur geleden