WLG-leerling voor twee jaar naar Swaziland

Ze staat aan de vooravond van een bijzonder avontuur: Anne-Luna Ohlsen. De vijfdejaarsleerling van het Willem Lodewijk Gymnasium verlaat namelijk de stad en gaat voor twee jaar naar het Afrikaanse Swaziland.

De tiener is geselecteerd om verder te studeren aan het United World College. Dit is een internationale educatieve beweging met vestigingen over de hele wereld die als voornaamste doel heeft om landen en culturen samen te brengen. Het eerste UWC werd opgericht in 1962 in Wales, en door de jaren heen zijn daar diverse locaties bijgekomen, waaronder het Waterford Kamhlaba in Swaziland.

“Vorig jaar tijdens de cyclus aardrijkskunde kwam het UWC ter sprake en ik besloot om mij daar voor op te geven”, vertelt Anne-Luna. “Uiteindelijk ben ik één van de twintig Nederlandse jongeren die geselecteerd is, en ik vind dat wel heel erg vet.” In Swaziland woont de scholier op een campus samen met andere internationale en Afrikaanse jongeren. “Het zijn niet alleen lessen die we daar gaan volgen, maar we gaan bijvoorbeeld ook maatschappelijk werk doen, en we leren andermans taal en cultuur kennen.”

Het avontuur betekent dat Anne-Luna afscheid neemt van haar school. “Ja, dat is jammer, want ik heb hier een ontzettend leuke tijd gehad. Maar mijn ouders en familie ga ik denk ik nog wel het meest missen. Aan de andere kant komt er ook heel veel voor terug.”