Categorieën: Nieuws

Gedeputeerde Staten stellen dinsdag herindeling vast

Het College van Gedeputeerde Staten stelt dinsdag het herindelingsadvies voor Groningen, Haren en Ten Boer vast. Het advies is opgesteld op basis van de zienswijzen die zijn ingediend op het herindelingsontwerp van 13 september van dit jaar. 

De Provinciale Staten bespreken het herindelingsadvies op 1 februari 2017. Vervolgens wordt het document toegezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken. De definitieve besluitvorming over de herindeling vindt plaats in de Tweede en de Eerste Kamer.

Burgemeester Den Oudsten en burgemeester André van de Nadort van Ten Boer geven dinsdag een reactie op het advies dat de Gedeputeerde Staten zal geven.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

  • laat haren maar. dat is ook beter voor de nieuwsvoorziening. er gebeurt toch al niet te veel in de regio. nadeel is dat dit nieuws voorspelbaar is (als marga kool).

  • Haren leeft nog steeds in de ontkenningsfase. :p Laten we een ruil doen met Tynaarlo. Noordlaren en Glimmen naar Drenthe en Tynaarlo. Ter Borch en de rest van het Paterswoldse meer naar Groningen. Nieuwe Grens Eelderdiep en Boterdijk. Dan kunnen alle Groningenhaters zich terugtrekken in het Drentsche deel.

    • Groningenhaters?

      Drenten en Groningers kunnen prima door een deur. Geen Groninger die er een probleem mee heeft als je zegt dat Groningen een Drents dorp is.

      Laten Haren mooi zelfstandig blijven als die jongens daar dat graag willen.

      • Dat willen ze niet. Het is een klein groepje activistische nostalgici die het niet willen. Stuk voor stuk mensen die nooit op de gemeente zullen moeten terugvallen.

      • Referendum houden. Onafhankelijk blijven en dan hogere gemeentelijke belastingen accepteren of aansluiten bij de stad. Prima onderwerp voor een referendum lijkt mij.

  • De meeste bewoners van Haren zijn niet zo fanatiek in het uitdragen van hun ideeen dan de collegepartijen in Haren. Bij die laatste groep duurt het wat langer voordat het verstand zegeviert en ze hun eigen bewoners niet langer voor de gek willen houden.

  • sterker nog VSH !; De stad Groningen is een verdrentst dorp. Anders waren Stad en Hoogeland waarschijnlijk nog steeds Friestalig geweest.

    • Vooral door Friezen gespuide theorie dat de Stad ooit Fries geweest zou zijn. De Hondsrug van Emmen naar Groningen (je hebt nog een paar parallelle hondsruggen) die doorloopt tot de Noorderbegraafplaats is sinds de geschiedenis is opgetekend Saksisch geweest. Dat ook Friezen deze marktplaats (Groningen) aandeden verandert daar niets aan.

      Friese oorsprong van Hoogeland wil ik je meegeven. Maar dat was het oude - vergane - Friese volk van dat tot de vroege middeleeuwen in het dunbevolkte troosteloze gebied woonde. Romeinen zagen ze als drenkelingen die tegen betaling in koeiehuiden door Romeinen btegen veel sterkere Chauken (Eemsmondgebied) en Saksen beschermd werden.

  • Zou de stemming onder de inwoners niet langzamerhand aan het wijzigen zijn nu Haren de twijfelachtig eer heeft volgend jaar de hoogste OZB stijging van Nederland te hebben? Ik heb ook begrepen dat Harenaren grof vuil per kg (!) mogen gaan afrekenen als ze dat nog kwijt willen in de stad. En dan nog extra bezuinigingen zoals op dat zwembad dat contractueel waarschijnlijk niet kon. De beslissing dat gemeentes moeten fuseren hoort bij de tweede kamer en die heeft de provincie invloed gegeven(!) in de precieze invulling. Dus in dit geval heeft Haren helemaal niet het democratisch recht om op eigen houtje te beslissen om zelfstandig te blijven. Hoogstens over bij welke gemeente in Groningen men zou willen en dan is keuze beperkt tussen Hoogezand en Groningen. Aangezien er nooit toenadering tot Hoogezand geweest... blijft Groningen over. Geen tijd meer verspillen... kop d'r voor!

  • Zo snel mogelijk herindelen: Groningen met Ten Boer, Haren, Eelderwolde en Terborch. Een klein stukje Drenthe kan best naar Groningen. Heeft alleen maar voordelen.

Recente berichten

Laatste spoordek gestort bij Hoofdstation

Bij het Hoofdstation is afgelopen week de laatste van de vier nieuwe spoordekken gestort. Daarmee…

1 uur geleden

Geen lessen bij Werkman College aan Melisseweg na brand, examens gaan door

De lessen op de vestiging van het H.N. Werkman College aan de Melisseweg gaan vrijdag…

3 uur geleden

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

13 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

13 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

15 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen wanneer zij op hun tweewieler naar het werk…

15 uur geleden