Categorieën: Nieuws

Gedeputeerde Staten stellen dinsdag herindeling vast

Het College van Gedeputeerde Staten stelt dinsdag het herindelingsadvies voor Groningen, Haren en Ten Boer vast. Het advies is opgesteld op basis van de zienswijzen die zijn ingediend op het herindelingsontwerp van 13 september van dit jaar. 

De Provinciale Staten bespreken het herindelingsadvies op 1 februari 2017. Vervolgens wordt het document toegezonden aan de minister van Binnenlandse Zaken. De definitieve besluitvorming over de herindeling vindt plaats in de Tweede en de Eerste Kamer.

Burgemeester Den Oudsten en burgemeester André van de Nadort van Ten Boer geven dinsdag een reactie op het advies dat de Gedeputeerde Staten zal geven.

Kevin Schilder

Bekijk reacties

 • laat haren maar. dat is ook beter voor de nieuwsvoorziening. er gebeurt toch al niet te veel in de regio. nadeel is dat dit nieuws voorspelbaar is (als marga kool).

 • Haren leeft nog steeds in de ontkenningsfase. :p Laten we een ruil doen met Tynaarlo. Noordlaren en Glimmen naar Drenthe en Tynaarlo. Ter Borch en de rest van het Paterswoldse meer naar Groningen. Nieuwe Grens Eelderdiep en Boterdijk. Dan kunnen alle Groningenhaters zich terugtrekken in het Drentsche deel.

  • Groningenhaters?

   Drenten en Groningers kunnen prima door een deur. Geen Groninger die er een probleem mee heeft als je zegt dat Groningen een Drents dorp is.

   Laten Haren mooi zelfstandig blijven als die jongens daar dat graag willen.

   • Dat willen ze niet. Het is een klein groepje activistische nostalgici die het niet willen. Stuk voor stuk mensen die nooit op de gemeente zullen moeten terugvallen.

   • Referendum houden. Onafhankelijk blijven en dan hogere gemeentelijke belastingen accepteren of aansluiten bij de stad. Prima onderwerp voor een referendum lijkt mij.

 • De meeste bewoners van Haren zijn niet zo fanatiek in het uitdragen van hun ideeen dan de collegepartijen in Haren. Bij die laatste groep duurt het wat langer voordat het verstand zegeviert en ze hun eigen bewoners niet langer voor de gek willen houden.

 • sterker nog VSH !; De stad Groningen is een verdrentst dorp. Anders waren Stad en Hoogeland waarschijnlijk nog steeds Friestalig geweest.

  • Vooral door Friezen gespuide theorie dat de Stad ooit Fries geweest zou zijn. De Hondsrug van Emmen naar Groningen (je hebt nog een paar parallelle hondsruggen) die doorloopt tot de Noorderbegraafplaats is sinds de geschiedenis is opgetekend Saksisch geweest. Dat ook Friezen deze marktplaats (Groningen) aandeden verandert daar niets aan.

   Friese oorsprong van Hoogeland wil ik je meegeven. Maar dat was het oude - vergane - Friese volk van dat tot de vroege middeleeuwen in het dunbevolkte troosteloze gebied woonde. Romeinen zagen ze als drenkelingen die tegen betaling in koeiehuiden door Romeinen btegen veel sterkere Chauken (Eemsmondgebied) en Saksen beschermd werden.

 • Zou de stemming onder de inwoners niet langzamerhand aan het wijzigen zijn nu Haren de twijfelachtig eer heeft volgend jaar de hoogste OZB stijging van Nederland te hebben? Ik heb ook begrepen dat Harenaren grof vuil per kg (!) mogen gaan afrekenen als ze dat nog kwijt willen in de stad. En dan nog extra bezuinigingen zoals op dat zwembad dat contractueel waarschijnlijk niet kon. De beslissing dat gemeentes moeten fuseren hoort bij de tweede kamer en die heeft de provincie invloed gegeven(!) in de precieze invulling. Dus in dit geval heeft Haren helemaal niet het democratisch recht om op eigen houtje te beslissen om zelfstandig te blijven. Hoogstens over bij welke gemeente in Groningen men zou willen en dan is keuze beperkt tussen Hoogezand en Groningen. Aangezien er nooit toenadering tot Hoogezand geweest... blijft Groningen over. Geen tijd meer verspillen... kop d'r voor!

 • Zo snel mogelijk herindelen: Groningen met Ten Boer, Haren, Eelderwolde en Terborch. Een klein stukje Drenthe kan best naar Groningen. Heeft alleen maar voordelen.

Recente berichten

“Over twee of drie jaar komt er een barbecueverbod voor het Noorderplantsoen, je hebt duidelijke regels nodig”

Het is niet de vraag of er een barbecueverbod in het Noorderplantsoen komt maar wanneer.…

16 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk wateroverlast

In de provincie Groningen moet zondagmiddag rekening worden gehouden met onweersbuien. De buien kunnen gepaard…

2 uur geleden

Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Op de Grote Markt vindt zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen…

2 uur geleden

Feniksen verrijzen op betonnen loopbrug: “Bij de kinderen was er veel betrokkenheid”

Streetartkunstenaar Quinten van Duuren heeft een flinke klus erop zitten. De afgelopen periode heeft hij…

5 uur geleden

Savannah kat richt slachting aan onder kippen De Wiershoeck

Op stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum zijn de afgelopen weken diverse kippen om het leven…

5 uur geleden

Campagne om in de zomer naar elkaar om te kijken: “Laat wat van je horen, stuur een berichtje”

Join Us is deze zomer een campagne gestart onder de titel #FFINCHECKEN. De fractie van…

5 uur geleden