De buste van Carl von Rabenhaupt krijgt een nieuwe plek. Het Stadsbestuur heeft ingestemd met een verzoek van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken.
Die wilde dat Von Rabenhaupt weer naar het zuiden zou kijken, daar waar in 1672 het leger van Bommen Berend vandaan kwam. De buste stond op een onopvallende plek aan de noordzijde van het stadhuis. Het beeld krijgt een nieuwe plek op de hoek Waagplein – Waagstraat en kijkt vanuit het Goudkantoor naar het zuiden.
De overwinning van Von Rabenhaupt op de Bisschop van Münster wordt nog jaarlijks gevierd, op 28 augustus. De buste werd gemaakt door beeldhouwer Willem Valk.
Katie Melua komt in januari naar Groningen. De bekende Britse zangeres doet mee aan een…
Wat vind jij van het gemeentebestuur? Al meer dan 1.500 Groningers hebben hun mening gegeven…
De tijdelijke gebouwen die tot en met de meivakantie werden gebruikt door IKC Groenewei aan…
De afgelopen maanden is aan studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onterecht de toegang tot…
Het Openbaar Ministerie eist 36 maanden celstraf (waarvan 12 maanden voorwaardelijk) tegen een 38-jarige man…
Over een maand dreigt een groot deel van de bewoners van het Betonbos dakloos te…
Bekijk reacties
Ik heb het gevoel dat we hier gepresenteerd worden met een onoplosbare puzzel. Waar staat de buste nou, en sinds wanneer? Er word alleen gesproken van de (huidige) locatie, namelijk de noordzijde. Maar in verleden tijd. Dus de verplaatsing heeft al plaats gevonden? Nee want de kernzin spreekt van 'krijgt een nieuwe plek'. We kunnen alleen concluderen dat de buste in opslag is.
Ook een groot vraagteken is wat de eerste positie van de kop was. "weer naar het zuiden" Maar waar was dat, en wanneer heeft die laatste verplaatsing plaatsgevonden? Hoe vaak is het beeld uberhaupt verplaatst sinds de oorspronkelijke plaatsing in 1972. (ook geen overbodige informatie overigens)
Alsnog hulde aan het CDA en Jan Seton.
Martijn Kest
Dat lelijke ding heeft jaren lang op een plaats gestaan waar het thuis hoort. Valt niemand op.
Nu krijgt dat ding een ere plek! Waarom?
Omdat het niet opviel, dat zeg je net zelf...
De man van wie de buste is, verdient een standbeeld op de Grote Markt. Dat hij is afgescheept met "dat lelijke ding" (valt wel mee vind ik, maar dat is smaak), is een schande die tot op de dag van vandaag op de schouders van alle Groningers drukt.
Als je het niet weet: Carl von Rabenhaupt, baron van Sucha, Drost van Drenthe, bevelhebber van de verdediging van de stad Groningen in 1672, het jaar dat "Bommen Berend", de bisschop van Münster, onze stad aanviel. Wij vieren die succesvolle verdediging nog elk jaar op 28 augustus.