Categorieën: Nieuws

Veel medische handelingen onnodig

Artsen stellen lijst op met ruim 1300 onnodige medische handelingen.

De lijst is gemaakt door een koepel van acht Academische Ziekenhuizen, de NFU. Jan Willem Kocks is onderzoeker bij het UMCG en betrokken bij het opstellen van deze lijst. Artsen doen de onnodige medische handelingen vaak omdat ze het zo geleerd hebben, of uit routine. Een kijkoperatie bij knieklachten is één van die handelingen die vaak onnodig is en zelfs nadelig kan zijn. Het levert niet meer informatie op en de patiënt kan de knie een tijdje minder goed gebruiken.

Kostenbesparing speel een belangrijke rol. Een meer op de patiënt afgestemde behandeling van bijvoorbeeld COPD kan veel geld besparen. Als alle COPD patiënten stoppen met medicatie waar ze geen baat bij hebben zou dat zo’n twintig miljoen euro opleveren. Het zal waarschijnlijk nog een jaar of drie duren voordat alle bevindingen bij artsen en patienten bekend zijn.

Minister Schippers van volksgezondheid nam de lijst vandaag in ontvangst

Gert den Toom

Bekijk reacties

  • Zo kun je dus ook besparen op zorgkosten; gewoon alles waarvan niet vaststaat dat het werk schrappen uit het vergoedingenstelsel. En worden die honderden/duizenden niet onderbouwde en overbodige medische handelingen nu ook als "kwakzalverij" aangemerkt?

  • Goh, wat een inzicht. Elke beroepsgroep, zorg en niet zorg, behoort dit te doen, kijken of een (be)handeling effectief is en aangepast of verwijdert dient te worden.

    Ooit in den beginne waren er ruim 30.000 medische handelingen voor ziekenhuizen vastgelegd in wat men DBC's noemt (diagnosebehandelcombinaties). Voor 2012 is dit aantal verkleint naar ruim 6400. 1300 hiervan voldoen volgens deze medici niet aan de huidige medische stand.

    Dit zal echt de zorgkosten niet verlagen, maakt het alleen wat moeilijker om kleine ingrepen administratief vergoed te krijgen door de zorgverzekeraars. Dan pakt men wel een vergelijkbare DBC die waarschijnlijk duurder is.

Recente berichten

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

7 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

9 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

10 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

10 uur geleden

iPad Henk Krol gestolen in trein naar Groningen

Voormalig parlementslid Henk Krol is zaterdagmiddag bestolen van zijn iPad. Op X meldt de politicus…

11 uur geleden

Geen promotie Groen Geel na late nederlaag tegen Bedum

“Ik heb even heel weinig te zeggen”, baalde Groen Geel trainer Willem den Hartogh. Zijn…

11 uur geleden