Syrische docent krijgt kans op Kamerlingh Onnes

Hij is 28 jaar en hij is gevlucht voor het oorlogsgeweld in Syrië: Mohamed Abdel Raheen. Sinds een jaar woont hij in Groningen en probeert hij weer iets van zijn leven te maken.

“Ik was ontzettend gelukkig in Syrië”, vertelt Mohamed. “Ik was docent Engels op een middelbare school en had plannen om mijn master te gaan halen. Maar toen werd het 2011. De oorlog brak uit. In het begin was ik nog optimistisch dat het snel voorbij zou zijn, maar toen dat niet gebeurde ben ik gevlucht naar Libanon.”

Toen de situatie in Libanon ook onstabiel werd vertrok Mohamed naar Groningen. “Ik leerde hem in januari kennen”, vertelt Joleen Dost die docent Engels is op het Kamerlingh Onnes. “Ik wilde iets voor de vluchtelingen betekenen en kwam op die manier met hem in contact. Omdat we een gemeenschappelijke overeenkomst hebben besloot ik hem te helpen en hem mee te nemen naar school.”

En zo werd het idee geboren dat Mohamed op het Kamerlingh Onnes gastlessen ging verzorgen. In het Engels. “Ik vertel over mijn leven. En dan niet zo zeer de oorlog, maar dat Syrië ook een mooi land is met een hele rijke traditie.” Maar dat is niet de enige boodschap die Mohamed aan zijn luisteraars wil meegeven. “De verhalen over vluchtelingen zijn niet altijd positief, maar niet iedereen is slecht. Ik ben nu hier in Groningen en ik wil er iets van maken. Ik probeer de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, wil een master Engels gaan doen aan de Rijksuniversiteit en wil heel graag hier docent worden.”

Deel dit artikel: