Categorieën: Nieuws

Sint neemt zwarte pieten en roetveegpieten mee

Sint Nicolaas zet zaterdag rond 13.30 uur traditiegetrouw voet aan wal bij roeivereniging De Hunze aan de Zuiderhaven.

De Sint en zijn gevolg varen even daarvoor via het Reitdiep en de Plantsoenbrug de stad binnen. Hij wordt vergezeld door een kleine honderd zwarte pieten en voor het eerst ook door roetpieten. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken sluit zich daarbij aan bij de landelijke trend.

Het gezelschap maakt vanaf 14.15 uur een rijtoer door de binnenstad. Sint Nicolaas wordt rond 15.15 uur op de Grote Markt verwelkomd door de burgemeester.

Gert van Akkeren

Bekijk reacties

  • De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken sluit zich daarbij aan bij de landelijke trend .
    Heb ik zeker even wat gemist , want volgens mij wil de GROTE MEERDERHEID dit kinderfeest gewoon in de oorspronkelijke vorm handhaven .

    • Ik dacht dat deze stad gayfriendly was, dus waarom naast een regenboogzebrapad niet ook regenboogpieten?

      • En waarom zijn pieten alleen mannen, zelfs als er een vrouw of meisje onder zit? Sinterklaas is al een man. Wat voor rolmodel is dat voor onze kinderen. Ik zich Meisjespieten in korte rokjes en met decolletés! Dan is er voor de papa's ook weer wat om naar te kijken! Emancipatiebeweging, opzij roert u!

  • Roetpieten kunnen echt niet meer in deze tijd van duurzame energie. Pieten zijn zwart. Niet omdat het negers zijn, maar omdat de smurfen blauw zijn.

  • Tjee eerst riep Stad dat de pieten gitzwart zouden zijn en nu een veegje op de neus. Wat een draaikonten!

  • Typisch Nederlands compromis, doen we toch en zwarte pieten en roetveegpieten. Wat een goocheme types zijn het ook. Nu zijn èn de zwarte pietaanhangers en èn de Politieke correcte en slachtofferschapstypes woedend. De een omdat er roetveegpieten zijn en de ander omdat er nog steeds zwarte pieten zijn.

    • Mooie verwoording zo, ''Zwarte Piet aanhangers'' tegenover ''politiek correcte slachtofferschapstypes''. Ik zou toch eerder gaan voor ''regressieve angsthazen'' en ''voorstanders van sociale gelijkheid''.

      We kunnen trouwens ook iedereen demoniseren en iedereen voortaan categoriseren als Neo-Nazi of Jihadist.

      Verder heb je goed punt trouwens, oprecht.

  • Jeetje wat een gezaag. Doen al die Zwarte Piet-jankerds soms hun best om zo beledigd te raken? Voelen mensen zich nu echt zó aangetast in hun nationale identiteit wanneer er veranderingen in gang gaan die een enorme groep van onze bevolking tegemoet probeert te komen? Afschaffen die Zwarte Piet, dan kan iedereen zich tenminste weer gemakkelijk voelen tijdens het ''kinderfeest'' wat iedereen zo bitter in één format in stand probeert te houden alsof het het heiligste goed op aarde is.

    We leven in een land met de eeuwenoude traditie van samenleven en voor elkaars rechten opkomen, en als je dat niet bevalt dan rot je maar op naar Amerika ofzo.

    • Ja als je je aan je eigen cultuur in je eigen land wilt vasthouden dan ben je een zeikerd die moet oprotten. Rot zelf een eind op als je niet met onze tradities kunt leven Kemphaan.

      • Erg fijn dat je me ontzettend aan het bevestigen bent. Mijn punt is eigenlijk dat er een bepaald retoriek gebruikt wordt door mensen die zo extreem angstvallig vasthouden aan het Zwarte Pieten uiterlijk omdat het nu eenmaal 'onze traditie' is. Dit bestaat voornamelijk uit de welbekende ''Rot op naar je eigen land als het je niet bevalt.'' Jammerlijke dooddoener altijd.

        Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat ik niemand wil laten oprotten hoor Marc, ik vind het namelijk hartstikke gezellig zo. Alleen vind ik het zo jammer dat de mensen die (naar mijn idee volledig terecht) aanstoot nemen aan een vrij heftig historisch beladen icoon door sommigen worden afgeschilderd als 'politiek correct' of dat ze een 'slachtofferrol' aannemen. Terwijl ik merk dat juist de meeste voorstanders van de huidige Zwarte Piet zich als slachtoffer van identiteitsmoord gedragen wanneer iemand zich niet comfortabel voelt bij een onderdeel van die heilige 'traditie'.

        Overigens hoef je je geen zorgen te maken over de vasthoudendheid die ik aan de cultuur van mijn land heb! Thuis spreken wij namelijk gewoon Istvaeoons en ik maak elke dag wel een offer bij de eikenboom.

        • Cultuurfascisme, dat is is het kemphaan. Je mag niet meer voor een zwarte zwarte piet zijn omdat sommige mensen met een donkere huidskleur er een slaaf in zien, hoe vaak je hen ook uitlegt dat het met slavernij niets te maken heeft, weigeren ze die interpretatie van een traditie die niet de hunne is aan te nemen en trekken ze de racismekaart om je een grote klootzak te doen lijken en je hun wil op te leggen. En dat stopt niet bij zwarte piet.Het is emotionele mishandeling en jij die daar in mee gaat bent medeplichtig daar aan. Dankzij het zwarte pietengezeik floreert racisme in Nederland als nooit te voren. Het polariseert. Ik zal mij nooit aan de mening liëren dat zwarte piet racistisch is al zetten ze het in de wet. Je minachtende empathieloze houding hierover vind ik aanstootgevend. Types zoals jij jagen de mensen rechtsstreeks in de armen van de PVV.

          • Fascisme , racisme , sexisme , allerlei "ismen" zijn mooie troefkaarten om op tafel te gooien .
            Maar ik snap nog steeds niet waarom een kleine groep van mensen - die zeker recht heeft op de eigen mening en die ook 100% mag uiten - bezig is om "meningsoverlast" te veroorzaken . Waarom een spreekkoor bij de sinterklaasintocht ? Snap het niet hoor , echt niet .
            En de mensen rechtstreeks in de armen van de PVV drijven ? Da's net zo ongenuanceerd als de PVV zelf !!!

      • Kijk Marc, volgens mij komt de aard van onze verschillende opvattingen nu naar boven. Je stelt dat een beperkt aantal mensen met donkere huidskleur iets zien wat er volgens jou feitelijk helemaal niet is. Dat vind ik frappant, want ik heb vanaf jongs af aan geleerd dat de Zwarte Pieten vrijgemaakte Moorse slaven waren die als dank als knecht van Sint Nicolaas in dienst bleven. Nu kun je beweren dat dat helemaal niet het geval is, en ik op mijn beurt dat dat het wel is, het blijft zo dat de ware oorsprong van de Pieten vrij onduidelijk is. Vanwege deze onduidelijkheid kan ik alleen vanuit mijn eigen ervaring spreken, en dat is toen ik opgroeide en wat ouder werd ik de Zwarte Piet toch best ongemakkelijk begon te vinden in onze huidige tijd en cultuur. En een hele hoop mensen (niet alleen donkere mensen) hebben ditzelfde gevoel, veel ook heftiger, en ik ben best bereid om een deel van ''mijn cultuur'' op een nieuwe manier in te vullen wanneer dat betekend dat mensen zich meer op hun gemak voelen.

        Wat ik overigens het fijne aan cultuur vind, is dat het altijd verandert en vernieuwt en we als volk altijd weer nieuwe smakelijke tradities en ideeën verzinnen. Het bitter vasthouden van een specifieke traditie vind ik daarom zo vreemd, want over 100 of 200 jaar is Nederland toch weer totaal anders, net zoals dat het 100, 200 jaar geleden compleet anders was. Om maar bij de Pieten te blijven; voor een bepaalde tijd in de 19e eeuw was er geen spoor van Zwarte Piet te bekennen tijdens het Sinterklaasfeest, waarom is deze traditie minder waard dan die waarmee wij zijn opgegroeid? Ik snap de tegenzin van het loslaten van iets, maar ik weet zeker dat we er veel nieuwe leuke dingen voor in de plaats komen die onze volgende generaties met trots als hún tradities kunnen beschouwen!

Recente berichten

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

1 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

4 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

6 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

6 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

7 uur geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

8 uur geleden