Pieten niet zwart op gereformeerde basisscholen Stad

nieuws
Zwarte Pieten Foto: Omke Oudeman.

De Pieten die dit jaar de gereformeerde basisscholen in de stad bezoeken zullen niet zwart zijn. Dat hebben de scholen gezamenlijk besloten.

“We hebben goed geluisterd naar de Kinderombudsman”, vertelt directeur Roelof van den Berg van koepelorganisatie Noorderbasis. “Het is gewoon zo dat sommige kinderen er last van hebben als pieten helemaal zwart zijn. Dat past niet in ons ideaal. Wij vinden dat het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest moet zijn. Als er al één kind is die er last van heeft, dan is dat voor ons één te veel.”

Volgens Van den Berg moet Zwarte Piet meegaan in de tijd. “Vroeger zag je pieten rondlopen met de roe. Dat beeld is een hele tijd geleden aangepast. En dat is maar goed ook. Er waren kinderen die van spanning in bed plasten. Dat piet nu opnieuw aangepast wordt heeft te maken met de veranderende cultuur. En ik snap heel goed dat ons besluit een dubbel gevoel geeft, maar zoals gezegd willen wij heel graag dat het een feest is voor iedereen, en waar iedereen zich ook prettig bij voelt.”