Categorieën: Nieuws

Kort geding tegen Provincie druk bezocht

Er waren zo’n 250 inwoners van Haren bij het kort geding van het burgercomité Haren tegen de Provincie over de gemeentelijke herindeling. Ongeveer 60 inwoners werden naar huis gestuurd omdat de rechtbank vol zat. De meeste inwoners volgden het geding via een live streaming.

Het burgercomité stelde dat de provincie van bovenaf beslist en oneerlijk handelt, ook liet het burgercomité weten het gevoel te hebben dat Haren op haar financiële situatie afgerekend wordt ondanks het COELO rapport waarin staat dat Haren financieel gezond is. Het burgercomité stelt dat het juist de gemeente Groningen is met financiële problemen. De provincie stelde haar besluit niet alleen te hebben genomen op basis van de financiële situatie van Haren, maar ook op basis van bestuurskracht. De provincie vindt dat met de keuze voor een fusie het welzijn van de inwoners gediend is. Zij vindt het onafhankelijkheidsgevoel van de eisers geen reden om de fusie tegen te houden. De provincie gaf aan Haren ruimte te hebben geboden, maar dat Haren daar niet niet op in ging.

Het burgercomité wil dat de rechter de provincie dwingt te stoppen met der herindelingsplannen. De uitspraak van de rechter volgt op 2 december a.s.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • Bijna alles in deze wereld draait om geld.
    In Haren schijnen 300 millionairs te wonen,zou het mogelijk zijn dat zij het tekort van ten boer en van Groningen moeten aanvullen ?
    HAren wil wel fuseren maar niet met Groningen, ,er is immers al een poging mislukt om dit met Tinaarlo te doen ?Haren hoort van ouds bij DRente.Als stad Groningen haren in,de vingers krijgt wordt al ons landelijk schoon volgebouwd.Kijk maar wat er met,helpman gebeurde.In de vijftiger jaren waren achter tennispark Vorenkamp volkstuintjes en verder niets sn kijk nu eens!

    • Ja die Miljonairs moeten allemaal 80% van hun vermogen afstaan aan de gemeente :p. Daarom wonen er in de stad geen miljonairs, dat is hier simpelweg niet mogelijk. Haren is zelf druk bezig in het groen te bouwen. De stad heeft Meerstad en het Suikerunieterrein nog vol te bouwen en dan is er ook nog De Held III, Reitdiep, Eemskanaalzone en nog een aantal kleinere locaties. Er hoeft dus niet gebouwd te worden in Haren.
      Die Gustaaf Biezenveld heeft trouwens wel een enorm bord voor zijn kop. De herindeling gebeurt niet om Haren te pesten maar omdat er simpelweg grotere gemeentes nodig zijn om in de toekomst nog op een goed professioneel niveau te kunnen functioneren. De taken zijn uitgebreid en dus de financiële risico's ook. Je hebt dus meer expertise en meer een meer financiële robuustheid nodig. Groot is nu eenmaal per definitie robuuster dan klein.

  • Nou nou,
    Uitdrukkingen als "bord voor zijn kop" leiden niet tot een zinvolle discussie. Biezeveld weet heel goed waar hij het over heeft. Waarom wil Haren zelfstandig blijven? Eenvoudigweg omdat in de praktijk gebleken is, dat ook kleinere gemeenten zoals Haren (met ca. 20.000 inwoners) de taken nu en in de toekomst goed aankunnen. En Haren scoort voor wat betreft de uitvoering van zowel WMO als Participatiewet goed; terwijl de uitvoering van de wet m.b.t. de Jeugdopvang provinciaal geregeld is in verband met de specialistische complexiteit ervan. Het zijn dan ook niet zozeer de voorstanders van zelfstandigheid van Haren, die zogenaamd "koudwatervrees" hebben om bij de stad gevoegd te worden, maar de voorstanders van herindeling, die uit vrees voor de toekomst onder de paraplu van de stad willen schuilen ...!

Recente berichten

Dinsdagochtend bewolkt, in de middag zonneschijn

De temperatuur loopt flink op aankomende dagen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis worden woensdag en donderdag…

10 uur geleden

Verkeer moet nog wennen aan fase 3 van Operatie Ring Zuid

Afgelopen zaterdag is fase 3 van Operatie Ring Zuid ingegaan en dat betekent een hoop…

12 uur geleden

NK Jeugdschaken is in volle gang

Het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaken is in volle gang. Elk jaar vindt dit kampioenschap plaats, maar…

15 uur geleden

Rus uit Groningse vluchtelingenopvang krijgt twee jaar cel in België voor rooftocht langs supermarkten

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft een Rus, die naar Nederland was gevlucht om…

17 uur geleden

VVD wil dat ondergrondse afvalcontainers met telefoon geopend kunnen worden

Ondergrondse afvalcontainers moeten in de toekomst met een telefoon geopend kunnen worden. Daar pleit de…

17 uur geleden

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

18 uur geleden