KNVB: Amateurvoetbal later beginnen en langer doorspelen

sport
Foto Andor Heij: VV Groningen - The Knickerbockers.

ZEIST – De KNVB wil vanaf volgend seizoen de amateurvoetbalcompetities later laten beginnen. De voetbalbond zegt hiermee gehoor te geven aan de wensen van veel clubs.

Het plan is om de clubs die in de eerste tot en met de vijfde klasse spelen in het weekeinde van 23 en 24 september te laten starten. Dat geldt ook voor de jeugd, het vrouwenvoetbal en de reserves. Dat is drie weken later dan in dit seizoen. Het bekertoernooi start ook later; in het weekeinde van 2 en 3 september.

Door later te beginnen wordt voorkomen dat nog veel spelers op vakantie zijn. Daarnaast denkt de KNVB dat de clubs zich beter kunnen voorbereiden op de nieuwe competitie. Logischerwijs moet er wel langer door gespeeld worden. Nu zijn de meeste clubs begin mei klaar. Dat wordt in de nieuwe opzet eind mei of begin juni. In juni volgen de nacompetities. Begin juli moeten ook die klaar zijn. De zomerstop loopt dan ongeveer gelijk aan de zomervakantie van de scholen.

De KNVB ziet aan het langer doorspelen als grootste voordeel dat de kans op aangenaam weer groter is. De voetbalbond gaat het plan aan de clubs voorleggen en voor februari moet er al een speeldagenkalender liggen.

Met de clubs uit de tweede en derde divisie (Onder ander Be Quick 1887 en Jong FC Groningen) alsmede de hoofdklasse (Oranje Nassau) is er al overeenstemming om later te beginnen en te eindigen. De tweede en derde divisie starten in het laatste weekeinde van augustus en de hoofdklasse in het eerste weekeinde van september. De eerste twee rondes om de grote KNVB beker staan op zaterdag 19 en woensdag 23 augustus gepland.