Categorieën: Nieuws

Veganisten komen eindelijk aan hun trekken in de stad

De eerste veganistische supermarkt van de stad is open. In de Nieuwe Ebbingestraat, op de hoek met de Brouwerstraat, kan iedereen vanaf vandaag terecht voor producten waar geen dieren aan te pas zijn gekomen.

Vlak na half negen staat een vrouw bij de kassa om af te rekenen. Een aanwezige fotograaf grapt: “De eerste betalende klant bij de Vegansuper, die lijsten we in”.

De eigenaren Johnny en Benny Lobo verkopen ruim 2000 veganistische producten voor veganisten, vegetariërs en mensen met lactose-intolerantie.

Erick Bakker

Bekijk reacties

    • Dat is maar één product hè. Bovendien heeft de gemeente rode wagentjes die het voor je voeten wegmaait. Om het nog maar niet te hebben over die kudde schapen waarmee je moet concurreren. Het is wachten op een veganist die per ongeluk geschoren wordt bij het schaapscheerdersfestival in het Noorderplantsoen. Dan zul je de PvdD eens moeten horen!

  • De veganisten denken dat ze extra gezond bezig maar dat blijkt uit geen enkele wetenschappelijke studie behalve de studies die ze zelf uitvoeren.Je kunt op een vele prettige manieren gezond eten en daarvoor hoef je niet al die muffige en droge meuk waar amper smaak aan zit te eten,al zullen al die smaakloze veganisten het tegendeel zeggen.

  • Het gaat hier niet per se om gezond eten, maar voeding die zo min mogelijk negatieve impact heeft op het milieu, dieren en andere mensen. Het is vaak ook een morele beslissing. En nu niet beledigd voelen, he. Iedereen mag wel zelf beslissen wat ie eet.
    http://www.who.int/dietphysicalactivity/diet/en/
    http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vegetarisme-veganisme.aspx
    https://cn.boell.org/en/2015/07/14/meat-atlas-facts-and-figures-about-animals-we-eat

  • Ik snap niet dat je nepdieren gaat eten als je veganist bent. Wat is daar de lol nou van. Net zoiets als seks met een opblaaspop.

  • Dat nep'vlees' snap ik (ook) niet goed. Er blijft nog zóveel lekker en gezond eten over als je dierlijke producten weglaat op je bord... dan zijn 'nepproducten' niet echt nodig (maar het kan best lekker zijn denk ik, en waarschijnlijk ook nog gezond).
    Maar goed, ik ben geen veganist maar snap nog véél minder goed dat mensen dierenleed uit de bio-industrie eten! Deze nieuwe winkel is een goede aanvulling denk ik op het toch nog steeds overwegend mainstream aanbod van levensmiddelen.
    En natuurlijk eten veganisten geen gras, maar iets belachelijk proberen te maken is nu eenmaal vrij makkelijk en scoort altijd uiteraard.

    • Evert Jan je reageert precies zoals ik verwacht had namelijk met een glazen bol redeneringen,ik ben een liefhebber van eten en probeer alles uit voordat ik mijn conclusie trek.Al die veganisten denken de waarheid in pacht te hebben,en als het echt zo lekker is waarom zitten de steden dan niet vol met veganistische warenhuizen en restaurants.Het is zo gezond dat er massaal vitamine B12 tabletten worden ingeslagen maar daar hoor je ze niet over.(over de hart en vaatzieken klopt overigens maar dat wil niet zeggen dat mijn eet patroon slechter is)

  • @Doe: klopt niet wat je zegt, veganisten en ook vegetariërs zijn wel degelijk gezond(er) bezig; o.a. omdat ze een lager risico hebben op hart- en vaatziekten. En dat zeggen echt niet alleen maar veganisten zelf, maar is algemeen bekend en erkend, o.a. door het Voedingscentrum (zie ook de 2e link van Jeroen). En dat lager risico heeft weer te maken met o.a. minder verzadigde vetten.
    En verder zeg je: "muffige en droge meuk waar amper smaak aan zit" en "smaakloze veganisten"... heb je eigenlijk wel eens veganistisch gegeten? Het kan echt zooo lekker zijn, maar ja wat een boer niet kent eet hij niet hè. Denk eens out of the box en kom eens uit je comfortzone zou ik zeggen. Beter voor jezelf, én de dieren én Moedertje Aarde. Waarom? Dat hoef ik allemaal hoop ik niet uit te leggen...
    Kijk anders hier bijv. nog even: http://www.duurzaamthuis.nl/10-redenen-om-geen-of-minder-vlees-te-eten
    En íedereen is regelmatig veganist, als je een appel eet (om maar gewoon wat te noemen) is dat natuurlijk 100% veganistisch.

    • Dus jij denkt dat mensen appels eten omdat dat diervriendelijk is? Als ik leren schoenen aan heb en en leren riem terwijl ik de appel eet, dan ben ik geen veganist, maar vegetariër volgens een nog steeds veel te losse definitie. In de praktijk ben ik omnivoor, zoals de natuur mij geschapen heeft. Iets wat veel veganisten ontkennen, maar dat is een moreel politieke agenda die los staat van de werkelijkheid. Ook veganisten zijn omnivoor. Geen vlees eten is een keuze, ze kunnen het wel. Valt niets aan te doen, daar moet je mee leven.

      • Gewoon even een tip: probeer het eens met een duidelijk en samenhangend verhaal, in plaats van warrig gemurmel per zin. Teveel wegwerp-bioindustie meuk gegeten of zo?
        Een 100% veganistisch glaasje water kan wellicht wonderen doen :P

      • Water is geen veganist, want geen organisme Evert Jan. Vraag René Strobos voor de link naar de cursus begrijpend lezen. Mijn zinnen bevatten weliswaar veel informatie in weinig woorden, maar zijn toch zeer accuraat.

  • Genesis 9:3
    Every moving thing that lives shall be food for you. And as I gave you the green plants, I give you everything

  • Johan, ik heb het Grote Sprookjesboek thuis liggen. Daar staat ook héél veel in geschreven.
    Is dit een sneer naar het Christendom? Jazeker, en daar is ook alle reden toe (net als overigens geldt voor andere goderij en afgoderij).

  • Wat een nuffige en gefrustreerde reacties, het is vast het schuldgevoel dat toch in het vleesetende zieltje prikt...;-) Of bezorgdheid om de veganistische medemens. Zo betrokken, ontroerend.

    Mijn vegabingo-kaart is overigens vol, ik heb hier gescoord: de bijbelquote, het grasgezeur, 'het is de natuur', de getsie-gil en het 'waarom noem je het ham'-gedram. Wat heb ik gewonnen?

  • Het imitatie vlees en vis is vooral intressant voor overstappers of veganisten die koken voor "vlees eters" vandaar dat het populair is

Recente berichten

Vrijdag eerst zon, later kans op regen- of onweersbuien

Vrijdag is er eerst nog af en toe zon, vooral ten noorden van de Stad,…

11 uur geleden

Rotondes Laan Corpus Den Hoorn vanaf maandag 6 mei deels dicht

Meerdere op- en afritten van de dubbele rotondes ter hoogte van Laan Corpus den Hoorn…

11 uur geleden

Fractieleden ChristenUnie poetsen Stolpersteine in Groningen en Ten Boer

De fractie van de ChristenUnie poetste deze donderdag Stolpersteine in Groningen en Ten Boer. Dit…

12 uur geleden

Chauffeur botst op twee auto’s op Helper Brink

Op de Helper Brink heeft donderdagmiddag rond 17:00 uur een automobilist een bestelbusje geramd. Vervolgens…

14 uur geleden

Voormalig Vapiano-pand tijdelijk in gebruik door Kunstpunt Groningen

Het voormalige Vapiano-pand aan de Nieuwe Markt heeft een tijdelijke nieuwe bestemming. Het pand vormt…

14 uur geleden

Startsein voor bouw van vier nieuwe huurwoningen in Haren

Er komen vier nieuwe energiezuinige sociale huurwoningen aan de Molenkampsteeg in Haren. Donderdagmiddag gaf Dik…

15 uur geleden